In 5 stappen naar een succesvolle video marketing strategie

In 5 stappen naar een succesvolle video marketing strategie

video marketing strategieVideo marketing is misschien wel het meest effectieve marketingkanaal dat er is. 92% van de bedrijven geeft aan dat ze een goede ROI behalen met . Hoe zit dat binnen jouw organisatie? Behoren jullie tot de 15% die nog niet heeft geëxperimenteerd met video? Hebben jullie de eerste – zelf met mobiel geschoten – filmpjes al online staan? Of komt er bij jullie al met enige regelmaat een cameraploeg over de vloer? Of je nou een video-pro of een video-newbie bent, een goede strategie staat aan de basis van ieder succes. Aangezien video content ontwikkelen vaak niet goedkoop is, is het geen overbodige luxe om toch even de tijd te nemen om een strategie op papier te zetten. In dit blog help ik je in 5 stappen op weg!

Wat is video marketing?

Video marketing is een digitale strategie waarbij video ingezet wordt om de (zakelijke) doelgroep aan te trekken, te engagen en converteren naar prospect of klant. Video marketing kun je scharen onder de noemer van content marketing. Video content kan ingezet worden in elke fase van de buyer’s journey en er zijn talloze mogelijkheden. Denk aan on-demand webinars, tutorials, demo’s, promotievideo’s, vlogs en bedrijfsfilm.

 

Stap 0. Breng je doelgroep in kaart

Stap 0? Ja je leest het goed. Er zijn namelijk een aantal voorwaarden om aan de slag te kunnen met je video marketing strategie. Het is namelijk heel belangrijk om een goed beeld te hebben van jouw doelgroep en buyer persona’s. Je moet weten wat hun doelen en uitdagingen zijn en het aankoopproces goed in kaart hebben gebracht. Een absolute vereiste voor het creëren van waardevolle en relevante content. 

Heb je nog geen scherp beeld van jouw ideale klant? Bekijk dan eerst eens deze blogs:

 

Stap 1. Stel doelen op voor video marketing

Oké, back on topic. Om het succes van video marketing te bepalen, moet je eerst weten hoe succes voor jouw organisatie eruit ziet. Daarom is het belangrijk om duidelijke doelen op te stellen. Een video strategie gericht op brand awareness ziet er tenslotte heel anders uit dan een strategie gericht op leadgeneratie. Enkele veelvoorkomende video marketing doelen zijn:

 • Brand awareness opbouwen
 • Leadscoring
 • Onboarding van nieuwe klanten
 • Engagement van campagnes verhogen
 • Betrokkenheid van klanten verbeteren
 • Leads genereren
 • Kennisleiderschap opbouwen
 • Prospects informeren over producten/diensten

Oefening

 1. Zet al jouw video marketing doelen onder elkaar.
 2. Geef bij elk doel een korte toelichting (1-2 zinnen).
 3. Zet de doelen op volgorde van prioriteit.

 

Stap 2. Bekijk welke content je al hebt en nog nodig hebt

Waarschijnlijk heb je al aardig wat content gecreëerd. Misschien niet in de vorm van video’s, maar wel in de vorm van blogs, cases, whitepapers en brochures. Elk content piece heeft (als het goed is) betrekking op een vraag of uitdaging van jouw doelgroep. Maar er zullen ongetwijfeld ook nog vragen of uitdagingen zijn waar je nog geen content voor hebt. Als je dit in kaart brengt, ontdek je waar er kansen en behoeftes liggen voor video marketing.

Oefening

 1. Maak een lijstje van de vragen en uitdagingen die jouw ideale klant heeft in elke fase van de buyer’s journey (awareness, consideration, decision).
 2. Zet achter elke vraag welke content je al hebt die deze vraag beantwoordt.
 3. Kijk nu waar er gaten zijn (don’t worry, het is heel normaal als er ‘gaps’ zijn), onthoud deze voor stap 3.

 

Stap 3. Ontdek de videobehoeften

Dat er gaten zijn in je content matrix is niet gek, maar het is wel een actiepuntje. Het is namelijk zonde als potentiële klanten weglopen als hun vraag niet wordt beantwoord. Ga dus eens na hoe je die gaten kunt invullen met video’s. Bij elke fase van de buyer’s journey past een andere videostijl:

Awareness
Focus op pijnpunten en mogelijkheden

Consideration
Introduceer je oplossingen en bied informatieve content

Decision
Presenteer de voordelen van jouw aanbod

·         High-level content promotie video/webinar

·         Educatieve how-to video/webinar

·         Kennisleiderschap video/webinar

·         Bedrijfsvideo

·         Product video/webinar

·         Cultuur video

·         Event video

·         Productdemo video

·         Klanttestimonial video

·         Sales enablement video

 

Oefening

 1. Bepaal voor elke ‘gap’ uit stap 2, welk type video het beste past.
  Een voorbeeld voor een leverancier van BI oplossingen: Jouw CEO doelgroep vraagt zich hoe hij een meer datagedreven organisatie kan worden (awareness). Jij ziet kansen voor een kennisleiderschap video waarin je de 5 cruciale elementen voor het worden van een datagedreven organisatie deelt.
 2. Koppel aan elke ‘gap’ één van de video marketingdoelen uit stap 1.
 3. Brainstorm alvast over mogelijke onderwerpen voor elke video.

 

Stap 4. Bepaal vuistregels voor campagnes met video

Het is eigenlijk onmogelijk om je campagnes en contentcreatie maandenlang vooruit te plannen. Marketing draait juist om het snel inspelen op productlanceringen, trends in de markt, veranderingen in de organisatie en nieuwe kansen. Daarom is het slim om een aantal vuistregels op te stellen voor het gebruik van video’s in je campagnes (oftewel het ‘vermarkten’ van je video’s). Door een aantal afspraken al van tevoren vast te leggen met je team, zorg je dat je sneller en meer consistente content creëert. Denk bijvoorbeeld aan de volgende elementen:

 • Ga je een CTA toevoegen aan de video?
 • Is de video interactief?
 • Is de video gepersonaliseerd?
 • Is de video (deels) gated?

Let op; bovenstaande keuzes zijn ook bepalend voor het videohosting platform dat je gaat gebruiken. Youtube heeft dergelijke functies bijvoorbeeld niet. Hierover in een volgend blog meer.

Oefening

 1. Zet de verschillende type marketingcampagnes onder elkaar (denk aan e-mail campagne, webinar campagne, event marketing, product launch etc.)
 2. Geef per type campagne of je altijd, soms of nooit video zal gebruiken.
 3. Als je soms video gaat gebruiken, leg dan uit wanneer wel en wanneer niet.
 4. Geef per type campagne aan welke van bovenstaande elementen je aan je video toevoegt.

 

Stap 5. Maak een promotieplan

Je steekt aardig wat tijd in het maken van goede video’s dus het is wel de bedoeling dat ze ook volop bekeken worden. Een goed distributieplan is dus heel belangrijk. Experts raden aan om de promotiekanalen al te bepalen vóór je de video maakt, zodat je de content heel specifiek af kunt stemmen op die kanalen. Op LinkedIn plaats je waarschijnlijk een korte video, terwijl je in een blog misschien wel een verdiepende on-demand webinar wil aanbieden.

Oefening

 1. Maak een lijst met promotiekanalen voor video (denk aan je website, blog, YouTube, social media kanalen, partnerkanalen).
 2. Geef per kanaal aan of je je video’s altijd, soms of nooit op dat kanaal plaatst.
 3. Als je een bepaald kanaal soms gaat gebruiken, geef dan aan wanneer wel en wanneer niet.

 

What’s next?

Bovenstaande vijf stappen vormen de basis van een succesvolle video marketing strategie. De vervolgstappen liggen bij het bepalen van de vorm van je video’s (denk aan huisstijl en tone of voice), het verdelen van de taken binnen je team en het meten van het succes van je video’s. In een volgend blog ga ik dieper in op deze vervolgstappen.