Een marketing bureau selecteren? Hier moet je op letten!

marketing bureau selecterenAls B2B marketeer heb je een druk en hectisch werkbestaan. Er liggen zoveel taken op je bordje dat het je vaak aan tijd ontbreekt om ze allemaal zelf uit te kunnen voeren. 

Het is dan ook vrij gebruikelijk om een deel van deze activiteiten uit te besteden aan een goed en betrouwbaar marketing bureau. 

Doelen van uitbesteden kunnen variëren van het vergroten van de naamsbekendheid van je bedrijf, het verbeteren van de online vindbaarheid van de website of het uitbreiden van het aantal interessante leads voor je sales team.

Volgens een onderzoek van de Rabobank zijn er in Nederland meer dan 28.000 marketing bureau’s, dus hoe vind je nu het meest geschikte marketing bureau dat jouw bedrijf kan helpen met het bereiken van je doelen?

In dit artikel zet ik enkele tips op een rijtje die je helpen om het best passende marketing bureau te selecteren.

Start met een online zoekopdracht

Deze 'tip' lijkt misschien wel heel erg voor de hand liggend en een open deur, maar dat is het niet…  Met enkele slimme zoekopdrachten krijg je namelijk snel een goed beeld van de professionaliteit en de online vindbaarheid van de bureau's die je op het oog hebt. 

Voer dan ook enkele zoekopdrachten in in je zoekmachine (lees: Google) die betrekking hebben op de activiteiten die je wilt uitbesteden. Zo kun je bijvoorbeeld een zoekopdracht geven op de software die je bureau levert (bv. “hubspot nederland”) of op oplossingsgerichte onderwerpen waarover ze zouden kunnen schrijven (bv. “marketing uitbesteden”).

De bureau's die voor de voor jouw relevante woorden in de top van Google staan, zouden een streepje voor moeten hebben op de bureaus die helemaal niet vindbaar zijn of die met advertenties een hoge positie hebben gekocht voor relevante zoektermen.

Analyseer de marketing activiteiten van je bureau

Als je op zoek bent naar een bureau dat jouw onderneming moet helpen met het realiseren van je doelen is het aan te raden om goed te analyseren op welke wijze ze hun eigen marketing uitvoeren.

Marketing bureau's die online actief zijn door het regelmatig publiceren van nieuwe blogartikelen, het aanbieden van interessante content offers en duidelijk aanwezig zijn in de belangrijkste zakelijke social media kanalen (LinkedIn, Twitter, Facebook) hebben vaak meer ervaring met het realiseren van groei dan bureau's die een hele hippe website hebben die uit slechts enkele pagina’s bestaat en waarop vooral te lezen valt wat ze zelf van de wereld vinden..

Vraag naar praktijkvoorbeelden mét resultaten

Op basis van het vooronderzoek stel je een lijst samen met twee tot vier bureau’s die je uitnodigt voor een kennismaking bij jou op kantoor. 

Om het maximale resultaat uit deze kennismaking-sessies te halen is het van belang om jezelf goed voor te bereiden en een lijst met goede vragen klaar te hebben. 

Stel de uitgenodigde bureau's vragen over de hoeveelheid klanten waarmee ze op dit moment werken, hoe lang ze met deze klanten werken en welke resultaten ze gemiddeld behalen.  

Vraag alle bureau's tot slot ook om een praktijkcase -die vergelijkbaar is met de jouwe- te presenteren waarbij ze inzicht geven in de behaalde resultaten en hoe ze denken vergelijkbare resultaten voor jullie te gaan boeken.

Ga op bezoek en stel vragen aan het team

De laatste tip die ik je wil meegeven: ga niet alleen op de salespitch af. Het bureau dat de meest bruisende pitch geeft is niet per definitie de best passende kandidaat. Een bureau met een vlotgebekte verkoper hoeft immers niet het bureau te zijn met het best passende team.Daarom raad ik je aan om de laatst overgebleven bureau's met een bezoek te vereren.

Tijdens een bezoek krijg je namelijk een veel beter gevoel bij de mensen die er werken en de cultuur van het bureau. Maak kennis met de (beoogde) leden van het projectteam en vraag ze naar hun rol in projecten en hoe zeker ze zijn van het behalen van resultaten voor jullie eigen project. Dit geeft je waarschijnlijk een veel beter beeld van de (on-)mogelijkheden van het bureau dan de snelle salespitch van de verkoper.

Als je alle bovenstaande stappen doorlopen hebt weet ik zeker dat je jezelf een goed beeld gevormd hebt van het bureau dat het best bij jullie past en dat je het meest vertrouwen geeft om de doelen te behalen die je voor ogen hebt.

Heb jij ervaring met het inhuren van een marketing bureau? Ik nodig je van harte uit om hieronder je tips te plaatsen!