Marketing technologie: Gartner Digital Marketing Transit Map

Marketing Technologie

gartner digital marketing transit map 2018Als moderne B2B marketeer merk je dat je dagelijkse werk steeds complexer wordt. Je collega's van verkoop verwachten dat je een constante aanvoer van gekwalificeerde leads verzorgt, terwijl de wereld om je heen steeds complexer lijkt te worden.

In de jaarlijks terugkerende marketing technology landscape supergraphic van Scott Brinker zijn inmiddels meer dan 6.800 marketing technologie oplossingen te vinden. Zeven jaar geleden waren dit er nog maar zo'n 150....

Door deze complexiteit is het dan ook niet meer dan logisch dat je af en toe het overzicht kwijtraakt over welke hulpmiddelen je kunt inzetten om de steeds hogere verwachtingen waar te maken.

Een handig raamwerk dat je kan helpen een beter inzicht te krijgen in de wondere wereld van marketing technologie is de Gartner Digital Marketing Transit Map.

In dit artikel geef ik een korte uitleg van dit handige raamwerk.

Gartner Digital Marketing Transit Map

Gartner is een vooraanstaande kennisorganisatie die adviseert, onderzoekt en tools biedt aan ambitieuze marketeers met als doel ze in staat te stellen om te excelleren in hun werk.

In 2013 kwamen ze met een eerste versie van de Digital Marketing Transit Map, gebaseerd op de metrokaarten zoals we die kennen van Londen en New York. In onderstaande afbeelding zie je de versie van 2018:

Gartner Digital Marketing Transit Map 2018

 

Gartner ontwierp de Digital Marketing Transit Map om marketing professionals te helpen om inzicht te krijgen in de beste hulpmiddelen voor hun behoeften en om de oplossingen aan te kunnen schaffen die het beste in staat zijn om de gewenste uitdaging aan te pakken.

Het raamwerk helpt je de verbinding begrijpen tussen de verschillende business functies (wijken), toepassingen (lijnen) en aanbieders (stations), zodat het makkelijker wordt om een inhoudelijke discussie te voeren met collega's van andere afdelingen (bijvoorbeeld IT of Sales).

Dit zijn de tien 'tracks' aan de hand waarvan marketing technologie volgens Gartner wordt gecategoriseerd:

  • Search
  • Customer Experience
  • Mobile
  • Real-Time Data
  • Commerce
  • Marketing Management
  • Social
  • Analytics
  • Emerging Technologies
  • Advertising Technology

Uiteraard is het afhankelijk van de aard en grootte van je onderneming in hoeverre je als moderne marketeer jezelf over alle tracks dient voor te bewegen.

Een corporate marketeer bij Unilever zal andere stations aan moeten doen op zoek naar de best passende marketing technologie dan een b2b marketeer bij een MKB niche-software bedrijf. 

Een ding maakt Gartner wel duidelijk in deze Transit Map: er is maar één 'intersection' waarop alle tracks bij elkaar komen en dat is bij 'digital agencies'.  Mocht je dus eens wat advies en/of ondersteuning nodig hebben bij het kiezen van de juiste marketing technologie voor jouw plannen, schakel gerust de hulp in van een modern marketing bureau!