Marketing Technologie in B2B: waar op letten?

Marketing technologie

“We Don't Believe in Digital Marketing ... But in Marketing in a Digital World'. Deze quote van de marketing president van Kimberly Clark Co, een personalcare gigant met een jaaromzet van meer dan 20 miljard dollar, geeft aan dat de noodzaak van het inzetten van digitale marketing technologie steeds groter wordt voor marketing professionals.

In mijn laatste artikel beschreef ik de 6 clusters van marketing technologie, zoals ze zijn samengesteld door Scott Brinker in zijn jaarlijkse Marketing Technology Supergraphic. Deze 6 clusters zijn onderverdeeld in zo'n 5 tot 8 onderdelen per cluster, zodat de totale verdeling van marketing technologie oplossingen bestaat uit meer dan 30 categorieën.

Omdat dit overzicht betrekking heeft op zowel B2C als B2B toepassingen zet ik in dit artikel op een rijtje welke onderdelen uit deze Supergraphic de B2B marketeer naar mijn mening minder aandacht hoeft te geven bij het samenstellen van zijn of haar “marketing stack”.

In onderstaande afbeelding heb ik de minder relevante onderdelen grijs gearceerd, met daarbij de opmerking dat ik hierbij uit ben gegaan van een B2B omgeving waarbij sprake is van complexe diensten en/of producten met een lange salescyclus.

B2B-marketing-technologie-aangepast

Advertising en Promotion - Mobile marketing

De oplossingen in dit onderdeel hebben met name betrekking op het bieden van advertenties in een mobiele omgeving (apps, games en dergelijke), die vooral gebruikt worden door de consument. Zo heeft het over het algemeen weinig zin om een advertentie te plaatsen voor ERP software in een moblie game als Angry Birds.

Content en Experience - Digital Asset Management & Marketing Resource Management

De oplossingen in dit onderdeel hebben vooral betrekking op het uniform aanbieden van branding elementen, zoals beeldmerken, logo’s, kleurcombinaties, productfoto’s et cetera. Als je marketeer bent bij Albert Heijn of Nike staan in dit onderdeel veel oplossingen die je kunnen helpen bij het nastreven van brand unity. Als je marketeer bent bij een accountantskantoor kun je je marketing budget beter besteden aan een andere categorie.

Commerce en Sales

In deze cluster staan de meeste onderdelen marketing technologie verzameld die je als B2B marketeer beter links kunt laten liggen:

Retail & Proximity marketing: deze oplossingen hebben vooral te maken met het bedienen van de individuele "fysiek shoppende" consument (ja, die schijnen nog te bestaan…). Denk hierbij aan technologie die een whatsappje stuurt naar een klant in de Jumbo, wanneer deze nietsvermoedend langs een relevante product-aanbieding wandelt.

Affiliate marketing en management: deze oplossingen hebben vooral betrekking op het toewijzen en organiseren van commissie, wanneer een business partner zorgt voor een aankoop via een doorverwijzing. Denk hierbij aan de bol.com advertenties die je wel eens aantreft op nieuws-websites. 

Ecommerce Platforms/Carts en Marketing: deze oplossingen helpen allen met het tot stand brengen van een online transactie, zonder tussenkomst van menselijke conversaties. In de boven beschreven B2B omgeving is het vrijwel ondenkbaar dat transacties tot stand komen, zonder dat er een verkoper en/of consultant betrokken is geweest. Vandaar dat we als B2B marketeers niet teveel tijd hoeven te besteden om de oplossingen in deze categorie te onderzoeken.