Raak je doelgroep met interactive en visual storytelling

Interactive en visual storytelling

interactive visual storytelling.jpegStorytelling: het is al jaren een vast begrip in marketingwereld. Maar hoewel het principe overeind is gebleven, gaat de invulling wel met zijn tijd mee. De kern blijft een sterk verhaal dat mensen inspireert. Iets wat met het oog op branding steeds belangrijker wordt voor B2B bedrijven. Maar als je bij storytelling alleen denkt aan een leuk tekstje op de ‘over ons’ pagina op de website, dan heb je het mis. In een tijd waarin beeld met een mijlenverre voorsprong wint van tekst, moet storytelling visueel zijn. Voeg daar de digitale mogelijkheden voor interactie en emotie-prikkelende content aan toe en je weet mensen te raken en aan je te binden. In dit blogartikel vertel ik je meer over interactive en visual storytelling.

De kracht van storytelling

Laten we nog even kijken waarom storytelling nou zo effectief is. Daarvoor moeten we het werkveld van de neurologie betreden. Bij het verwerken van feiten en cijfers worden in onze hersenen twee regionen geactiveerd. Maar bij het verwerken van verhalen zijn maar liefst zeven gebieden in de hersenen actief! Hier zitten ook de zintuigen tast, beweging, gehoor, zicht en geur bij. Lees dit voorbeeld van meester-storyteller J.K. Rowling maar eens:

"The walls were made of dark stone, dimly lit by torches. Empty benches rose on either side of him, but ahead, in the highest benches of all, were many shadowy figures. They had been talking in low voices, but as the heavy door swung closed behind Harry an ominous silence fell."

—J.K. Rowling, Harry Potter and the Order of the Phoenix

Door het verhaal zo beeldend te maken gaat het leven bij de lezer en wordt de fantasie gestimuleerd. En omdat het brein zo actief is, onthoudt de lezer verhalen beter. Bovendien triggeren ze emotionele reacties en inspireren ze mensen om actie te ondernemen. Daardoor wordt vaak gezegd dat de meeste aankoopbeslissingen niet gedaan worden op basis van logica, maar op basis van emotie.

Emotie in storytelling

Het is dan ook niet gek dat emotie een grote rol speelt in het hedendaagse storytelling. Met de overload aan content waar we als een razende doorheen scrollen en swipen is een leuke foto niet meer genoeg om op te vallen. Mensen willen verrast en verbaasd worden: het moet grappiger, beter, droeviger en verbazingwekkender. Oftewel, content moet de emoties en zintuigen prikkelen: emotiontelling. Dit kan met woorden, maar nog veel beter met beelden en dan met name video’s. Doordat je dingen letterlijk ziet en hoort, worden die zintuigen nog meer geprikkeld. Bovendien stimuleren beelden van bijvoorbeeld een lekker bord eten of een fluffy knuffel ook de andere zintuigen.

Visueel en interactief

De storytelling van nu is dus visueel. Mensen kijken met name graag naar video omdat het op een snelle manier informatie verschaft en het de emoties prikkelt. In een eerder blogartikel vertelde ik al over de korte video trend die onder invloed van social media tools als Facebook Live en Instragram Stories snel in populariteit wint. Je redt het alleen niet met een droge, informatieve video. De content moet creatief en een beetje exclusief zijn. Met de nieuwste technieken op het gebied van virtual reality en 360 graden video’s en foto’s is dat zeker mogelijk. Deze technieken maken bovendien interactie met de doelgroep mogelijk. Op deze manier betrek je mensen nog meer bij het verhaal, wat bijdraagt aan een duurzame relatie.

Voorbeelden van interactive en visual storytelling

In de B2C markt wordt er al volop gebruik gemaakt van mooie, grappige en leuke interactieve en visuele content. De 360 graden video’s van de achtbanen in de Efteling zijn daar een goed voorbeeld van (let op, kans op misselijkheid!). Maar ook voor B2B bedrijven liggen er kansen. Hieronder een aantal voorbeelden:

Aan de slag met storytelling

Met bovenstaande ideeën kan ook jij aan de slag met storytelling. Je hebt alleen nog een goed verhaal nodig. Dit hoeft niet altijd de corporate story te zijn. Storytelling bevat vaak een gemeenschappelijk thema waar allerlei verhalen uit voortvloeien. Vertaal deze verhalen naar creatieve visuele content waarmee je je doelgroep raakt, inspireert en verbindt.

Wil je meer weten over Inbound Marketing? Download de whitepaper!