Responsive Web Design met HubSpot: creëer een naadloze mobiele ervaring

Responsive Web Design HubSpot

Responsive Web Design is een term die al een aantal jaren onlosmakelijk verbonden is met de gebruikerservaring van je website én met hoe hoog je scoort op het gebied van SEO.

In deze blog leer je wat Responsive Web Design is, waarom het belangrijk is voor een goede SEO-score én hoe je met HubSpot voor een responsieve website zorgt. 

Wat is Responsive Web Design precies?

Responsive Web Design is het ontwerpen van websites die goed worden weergegeven op uiteenlopende schermformaten en verschillende apparaten zoals desktop, smartphones en tablets. Met Responsive Web Design creëren webontwikkelaars een optimale ervaring voor iedere manier waarop gebruikers websites bezoeken en gebruiken. Zo zorgt Responsive Web Design ervoor dat een menu anders wordt weergegeven op een laptop dan op een smartphone, en het tóch op beide apparaten goed te gebruiken is om te navigeren.

Het belang van Responsive Web Design voor SEO

Maar waarom is een responsieve website dan zo belangrijk? Gemiddeld maakt wereldwijd ruim meer dan de helft van de websitebezoekers gebruik van een mobiel apparaat. Dit betekent dat het essentieel is om een naadloze mobiele ervaring te creëren op je website. Het is namelijk erg frustrerend voor een gebruiker om een website te bezoeken die niet goed navigeert of te gebruiken is. Een gefrustreerde gebruiker zal hoogstwaarschijnlijk je website verlaten en wanneer dit gaat om meer dan de helft van je bezoekers, dan komt het je conversie niet ten goede.

Is je website niet responsief, dan loop je niet alleen conversie mis, maar trek je ook minder bezoekers naar je website. Google hecht namelijk waarde aan een goede mobiele gebruikerservaring en beloont websites met een optimale mobiele ervaring met een hogere SEO-score. Door gebruik te maken van Responsive Web Design zorg je er dus voor dat je beter vindbaar bent in Google én dat een mobiele gebruiker eerder overgaat tot conversie.

Responsive Web Design HubSpot: Mobile-SEO

Zo zorg je voor een responsieve website met HubSpot

Wanneer je gebruik maakt van het CMS van HubSpot, oftewel CMS Hub, dan wil je natuurlijk ook dat de mobiele ervaring van je bezoekers optimaal is. Gelukkig biedt HubSpot veel verschillende vooraf gebouwde website thema’s. Deze thema’s zijn volledig geoptimaliseerd voor mobiel en bieden daarmee een optimale ervaring voor jouw bezoekers.

Ook wanneer je zelf aan de slag gaat met de Drag-and-Drop Website Builder in CMS Hub om je website in te richten, maak je gebruik van een responsief grid systeem. Dit grid systeem bevat een layout met 12 kolommen die ervoor zorgen dat de grid responsief is op verschillende schermformaten. 

Kijk verder dan alleen Responsive Web Design: is jouw website optimaal ingericht?

Naast responsiviteit zijn er nog andere belangrijke factoren die meespelen bij het optimaal presteren en converteren van je website. Denk bijvoorbeeld aan visuele- en tekstuele content, beveiliging en meetbaarheid. Download onze website checklist om te controleren hoe jouw website scoort op deze kritieke punten.