Succesvolle startup worden? Gebruik deze 4 bouwstenen!

Succesvolle startup

succesvolle startups groei.jpgAls oprichter en/of eigenaar van een startup heb je alle ingrediënten bij elkaar verzameld die je nodig hebt voor een succesvolle startup:

  • je hebt een product of dienst ontwikkeld waar de markt op zit te wachten,
  • je hebt de juiste mensen met de juiste vaardigheden aan boord,
  • en je hebt gezorgd voor een fijne werkomgeving;

Kortom, je bent er helemaal klaar voor om de wereld te gaan veroveren met je startup!

Toch blijken deze basisvoorwaarden geen garantie voor een snelle groei. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er per jaar in Nederland ongeveer 200 echte startups bijkomen en dat het voor een groot deel van hen (90%) een behoorlijke uitdaging is om snel te groeien

In dit blogartikel beschrijf ik daarom vier onmisbare bouwstenen voor het groeien van een succesvolle startup. 

Bouwsteen 1: Een goed doordacht merkverhaal

Het komt vaak voor dat  startup ondernemers -in hun enthousiasme- over het hoofd zien dat het belangrijk is om de voornaamste drijfveren achter het ontwikkelen van hun product of dienst (je “why”) te formuleren en met de buitenwereld te delen. 

Een goede manier om de "why" van je startup voor jezelf en al je stakeholders (medewerkers, klanten, investeerders) helder te krijgen is door een merkverhaal op te (laten) stellen.

Een merkverhaal bestaat uit de volgende elementen:

  • wie zijn wij nu eigenlijk?
  • wat betekenen we?
  • wat drijft ons?

Met behulp van de antwoorden op deze vragen, kun je je "merkverhaal" opstellen en komen tot een document waarmee je de unieke karakteristieken van je merk beschrijft (lees hier meer over in ons e-book "Branding voor B2B").

Waar je het merkverhaal kunt beschouwen als het fundament onder je startup, maken de volgende drie bouwstenen deel uit van een zogenaamde “growth stack”: een set van tools die je onderneming helpt groeien.

Hieronder volgt een opsomming van de onderdelen van een growth stack zoals deze voor een startup zou moeten gelden.

Bouwsteen 2: een logisch gebouwde moderne website

De tweede bouwsteen voor de groei van je startup is het hebben van een moderne website, die ook nog eens logisch in elkaar zit.

Dit klinkt waarschijnlijk als het intrappen van een open deur, maar vaak valt er veel te verbeteren aan (zelfgebouwde) websites van startups.

Vaak kom ik immers startup websites tegen die geheel gebouwd zijn rondom de service-offering en dus "inside-out" zijn opgezet. De website vertelt vooral het verhaal over de dienst en/of het product: wat is het en door wie wordt het aangeboden?

Een voorbeeld hiervan zie je in onderstaande screenshot van de homepagina van een startup website:

succesvolle startups.png

In de eerste zeven seconden die de lezer nodig heeft om de "what is in it for me" te bepalen moet het duidelijk zijn wat je als startup te bieden hebt en waarom dat relevant voor de lezer is. In bovenstaande startup website is dit duidelijk niet het geval.

Een handig hulpmiddel bij het inrichten van een logische moderne website is het positioning statement. Door deze goed en duidelijk geformuleerd te plaatsen op de homepagina, maak je je ideale klant direct duidelijk waarom juist hij of zij je offering zou moeten gebruiken.

Bouwsteen 3: een soepel draaiende lead generatie machine

De derde belangrijke bouwsteen voor de groei van je startup is het beschikken over een goed werkend lead generatie systeem. Immers, hoe meer goede leads je genereert des te sneller kun je groeien. Maar hiervoor heb je wel een systeem nodig..

Een dergelijk systeem zet  je op door op een intelligente manier gebruik te maken van alle onderdelen van een moderne marketing strategie:

  • het periodiek schrijven van blogartikelen die interessant en bruikbaar zijn voor je ideale klant,
  • het aanbieden van waardevolle content offers (bijvoorbeeld: whitepapers, e-books, checklists, rekentools) in ruil voor contactgegevens van de aanvrager,
  • het verdelen van deze content in relevante betaalde en onbetaalde kanalen op het internet,
  • het opzetten van een doordacht lead kwalificatie systeem, gericht op het doorgeven van de juiste leads aan je verkoopmedewerker(-s).

Het duurt vaak enige tijd voordat je een goede lead machine hebt draaien. Echter wanneer het eenmaal zover is krijg je het druk en dient de volgende bouwsteen ook al klaar te zijn!

Bouwsteen 4: een gebruiksvriendelijk klantenbeheer systeem

De vierde en laatste bouwsteen voor een startup met ambities om flink te groeien is een makkelijk te gebruiken klantenbeheer systeem (CRM).

Dit CRM-systeem moet zodanig ingericht zijn dat het werken ermee de verkoop-medewerker niet extra belast maar deze juist ontzorgt.

Daarnaast moet de verkoper alle relevante informatie over een nieuwe of bestaande klant direct tot zijn/haar beschikking kunnen hebben. Deze informatie heeft niet alleen betrekking op de demografische kenmerken van potentiele klant (grootte van de organisatie, functietitel) maar ook op het interesse-niveau (klik- en kijkgedrag op de website).  Immers, hoe completer de informatie, des te meer kans op succes bij het opvolgen van een potentiële klant!

Door bovengenoemde vier bouwstenen op een goede manier in te zetten kun je als startup ondernemer de groei realiseren die je voor ogen hebt.