Van afhaken naar aantrekken: 3 tips voor een betere online profilering

Depositphotos_6864515_xsBereikt je bedrijf via online kanalen wel klanten, maar haken zij vaak af op het moment dat jullie informatie uitwisselen over diensten of producten? Of genereer je als bedrijf online te weinig aandacht? Dan is het waarschijnlijk tijd om nieuwe en verbeterde invulling te geven aan je online profilering.

Je bedrijf online op de kaart zetten heeft heel wat voeten in aarde. Door de juiste klanten gevonden worden op Google, aantrekkelijke informatie verstrekken via sociale media als Twitter en LinkedIn en klanten binden dankzij een goede website zijn hier voorbeelden van. De invulling die je als bedrijf aan deze platformen geeft is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de manier waarop je wil overkomen op potentiële klanten in de business markt.

In dit blog geef ik aan de hand van beroemde filmquotes drie tips over online profilering van bedrijven in de B2B markt die kunnen helpen gewenste en bruikbare aandacht te verkrijgen. 

 “Bond. James Bond.” (iedere James Bond film)

Tip 1: Ken en blijf jezelf

Profileer je bedrijf online net zoals je bij werkelijk contact met de klant zou doen. Hierbij staat de missie of visie die je als bedrijf wil uitdragen centraal. Zorg dat het bedrijf zich op de verschillende online platformen vanuit dezelfde visie profileert en de hierbij behorende normen en waarden steeds weer in acht neemt. Klanten zullen je profilering hierdoor gaan herkennen en dit maakt het bedrijf betrouwbaar en aantrekkelijk om zaken mee te doen. Natuurlijk is het goed om nieuwsgierigheid op te wekken (zie tip 2), maar laat geen onduidelijke of onjuiste informatie slingeren want dat zal potentiële klanten doen afhaken. Iedereen die James Bond kent, al is het slechts door het zien van één film, kan zijn karaktertrekken, normen en waarden zo uittekenen. Hij zal nooit veranderen en dit maakt hem misschien niet de meest betrouwbare minnaar, maar wel een geweldige geheim agent!

“Wait a minute, wait a minute. You ain’t heard nothin’ yet.” (The Jazz Singer)

Tip 2: Blijf prikkelen

Het laatste wat je als online actief B2B bedrijf wil is dat lezers, volgers of potentiële klanten afhaken door eentonige online content. Dit is bijvoorbeeld te voorkomen door gedurende een werkweek opvallende of lastige gebeurtenissen op te schrijven zodat er genoeg ideeën ontstaan om de week daarna blogs en sociale media mee te vullen. Uiteraard kan gewone product- of dienstinformatie ook zeer interessant zijn voor verschillende doelgroepen, maar verpak dit afwisselend en geef niet alles meteen weg. Zorg dat de bezoeker geprikkeld wordt en meer informatie wil ontvangen, bijvoorbeeld door zich aan te melden voor een nieuwsbrief of misschien zelfs een persoonlijke afspraak.

“I’m going to make him an offer he can’t refuse” (The Godfather)

Tip 3: Ben onweerstaanbaar

Deze tip is een aanvulling op tip 2, probeer zaken doen met jouw bedrijf voor potentiële klanten onweerstaanbaar te maken. Dit kan bijvoorbeeld door een tipje van de sluier op te lichten over diensten en resultaten daarvan. Geef in een blog voorbeelden van tevreden klanten en wek hiermee nieuwsgierigheid onder verschillende doelgroepen. Bijvoorbeeld door resultaten binnen midden- en kleinbedrijven, maar ook voor multinationals te benoemen. Verwijs hiernaar op sociale media en wijd er een pagina aan op de website. Let hierbij wel op dat er uitsluitend echte gebeurtenissen met werkelijke klanten (eventueel geanonimiseerd) beschreven worden. Overtuigend schrijven is hierbij een belangrijke factor, zo bind je lezers direct aan de content en maak je contact met je bedrijf voor hen slechts een kleine, maar onweerstaanbare stap. Vervolgens kun je ze een fantastisch aanbod doen.

Klinken deze tips interessant voor jouw bedrijf en wil je meer informatie over online profilering? Download dan onderstaande whitepaper over inboud marketing.