Vermijd deze SEO fouten bij het vernieuwen van je website

Vermijd deze SEO fouten bij het vernieuwen van je website

SEO fouten website.jpegHet is eind december. Met een half been staan we alweer in 2023 en ondertussen proberen we de feestdagenstress zo beperkt mogelijk te houden. We treffen de laatste voorbereidingen voor het kerstdiner en ook hebben we tal van goede voornemens. Maar een nieuw jaar betekent natuurlijk ook iets voor je bedrijf. Heb je onverwacht extra ruimte in het marketingbudget en heb je besloten om te investeren in een nieuwe website? Dan heb ik een nieuwjaarsvoornemen voor je: SEO! Maar dan góéd. 

Het belang van SEO

Bij het vernieuwen van je website denk je waarschijnlijk direct aan design. Je website moet er nou eenmaal goed uit zien. Modern, nieuw en overzichtelijk. Voor een écht goede website heb je echter meer nodig. Stel je voor: je maakt plannen voor oud en nieuw. Via via heb je over een ontzettend tof feest gehoord, dus je regelt kaartjes en verheugt je op de avond. Het is 31 december en tijd om naar de locatie te gaan. Maar je kunt deze nergens vinden. Je blijft rondjes rijden en gaat uiteindelijk maar naar een ander feest. Jammer, maar helaas. Dat is precies wat er gebeurt wanneer je niet online vindbaar bent. Je website kan dan ontzettend mooi en praktisch zijn, op het moment dat de bezoekers je niet vinden, heb je hier niks aan. Daarom is Search Engine Optimization van groot belang. Toch maken veel bedrijven nog vaak de volgende fouten. 

#1. Je bestaande website vergeten

Ik begrijp het. Je huidige website is verouderd en zou je het liefst zo snel mogelijk offline zien. Wacht hier nog even mee. Je oude website kan je namelijk helpen om je nieuwe website tot een groter succes te maken. Bekijk daarom de volgende punten:

  • Het aantal bezoekers (maandelijks gemiddelde)
  • Je best presterende keywords
  • Het aantal geïndexeerde websitepagina’s
  • Het aantal pagina’s dat traffic genereert

#2. Schrijven voor Google

Als je aan SEO denkt, denk je waarschijnlijk aan keywords. Helaas zijn we hierin een beetje doorgeslagen. Pagina’s vol ongemakkelijke zinsconstructies met verstopte keywords kom je regelmatig tegen. Websites die zo zijn opgebouwd, schrijven eigenlijk voor Google. Natuurlijk wil je vindbaar zijn in zoekmachines, maar uiteindelijk lezen jouw (potentiele) klanten jouw website. En dat betekent dat je content moet creëren van hoge kwaliteit. Oftewel: teksten die echt fijn te lezen zijn en ook precies aansluiten bij de keywords die je inzet. Ik raad je dus zeker niet aan om je keywords te vergeten, integendeel! Zorg er alleen voor dat jouw website in eerste instantie goed leesbaar is voor mensen, niet voor machines.

#3. Niet kiezen voor een responsive design

Als je denkt dat jouw klanten niet zo mobiel zijn, think again. Ruim 94% van de Nederlanders zoekt op hun mobiele telefoon en dat is meer dan dat ze op hun laptop of desktop actief zijn. Zorg er dus voor dat jouw website goed leesbaar is op kleinere schermen. Niet alleen vergemakkelijk je zo de leeservaring, ook Google neemt dit mee in zijn zoekresultaten. Als jouw website geen responsive design heeft, komt deze automatisch lager in de ranking. Voor Google is het namelijk gemakkelijker om jouw websites te indexeren wanneer deze voor alle formaten toegankelijk is.

#4. Vergeten je websitedata te analyseren

“We moeten iets met analytics,” is een zin die ik al vaker voorbij heb horen komen. Dat klopt. Het monitoren van je data is ontzettend belangrijk om uiteindelijk nieuwe leads binnen te halen. Alleen door nauwgezet te kijken wie je website bezoekt, welke pagina’s worden aangeklikt en welke e-books of whitepapers veel gedownload worden, leer je. Een website tot een succes maken is echt een kwestie van trial-and-error. Je moet dingen uitproberen, analyseren en het dan verbeteren. Door direct in je website analytics-tools in te bouwen of te kiezen voor een compleet automatiseringsplatform, voorkom je gedoe achteraf.

Blijf nadenken als een mens

Goede SEO op je website leidt vaak tot veel data, keywords en content. Het is belangrijk om hierbij stil te staan en te kijken hoe jouw nieuwe website niet alleen mooi wordt, maar ook vindbaar. Blijf hierbij wel nadenken als een mens. Want dat zijn jouw bezoekers ook. Toegankelijke content delen die echt iets toevoegt aan de bestaande kennis van jouw websitebezoekers, werkt echt. Neem dit mee in jouw nieuwe website voornemens en ga voor een geslaagd nieuw jaar!