Wat is Inbound Marketing NIET? Deze marketingmiddelen vermijden we

Inbound Marketing

wat is inbound marketing niet.jpgTijdens de Nijmeegse Zomerfeesten liepen mijn collega en ik ons vaste lunch-rondje door te stad. Onze blik viel op de helderblauwe lucht waar een vliegtuigje vloog met een grote banner: ‘Sale woonboulevard Nijmegen’. Luchtreclame, het bestaat dus nog! Als echte marketeers gingen onze radartjes gelijk draaien: Hoe meet je het succes van zo’n actie? Loopt de doelgroep van de woonboulevard hier eigenlijk wel rond? En was dit wel een slim tijdstip voor de actie? Het was nog behoorlijk rustig in de stad. Conclusie: die luchtbanner was niet op het juiste moment op de juiste plaats. En dat is precies wat wij met Inbound Marketing te allen tijde willen voorkomen! Nou is luchtreclame misschien een extreem voorbeeld, maar er zijn tal van andere marketingmiddelen die vaak gebruikt worden maar niet bepaald ‘Inbound’ zijn. In dit blogartikel vertel ik waarom we deze marketingmiddelen links laten liggen.

Beurzen

Het is één van de klassieke voorbeelden van push marketing: beurzen. En gek is dat niet. De traditionele beursopzet is die van een leuk standje neerzetten en opdringerige verkopers op de bezoekers afsturen. Veel Inbound Marketeers lopen dan ook met een grote bocht om beurzen heen. Toch kan een beurs wel van waarde zijn in een Inbound Marketing strategie. Niet als los middel, maar als onderdeel in een breder plan voor lead generatie. Voor, tijdens en na de beurs moet je communiceren met bezoekers om traffic naar je stand te leiden en leads op te volgen. En het belangrijkste: houd de Inbound Sales methode aan! Stel open vragen en help de bezoeker bij zijn problemen en uitdagingen.

Cold calling

Als Inbound Marketeers ergens de rillingen van krijgen dan is het wel cold calling. Hoe hoog scoren opdringerige telemarketeers bij jou op de ergernisschaal? Als jij zo niet benaderd wil worden, dan willen jouw potentiële klanten dat vast en zeker ook niet. Het probleem van cold calling ligt niet bij het bellen, maar bij het ‘cold’: willekeurige mensen bellen zonder dat ze een relatie met jouw bedrijf hebben. De ergernis zit hem vaak in het feit dat de verkoper niks van jou of jouw uitdagingen afweet en jij ook totaal geen behoefte hebt aan zijn product of dienst. Haal die twee punten van ergernis weg en bellen wordt ineens een prima marketing- of salesmiddel. Dankzij Inbound Marketing weet je wie de potentiële koper is en waar zijn interesses en uitdagingen liggen. Met een goede Inbound Sales Strategie kun je vervolgens op het juiste moment en op een waardevolle manier contact leggen met de lead.

Direct (e-)mail

Die ergernis die we ervaren bij cold calling hebben we vaak ook bij direct mail of direct e-mail: brieven of e-mails waarvan je denkt: ik heb hier niet om gevraagd, ik zit hier niet op te wachten, ik gooi het rechtstreeks in de (digitale) prullenbak. Dat komt dan meestal omdat het bedrijf achter de mailing jouw gegevens via een niet-Inbound methode heeft verkregen. Bijvoorbeeld door het aankopen van lijsten met leads. Bij Inbound Marketing hebben mensen bewust en vrijwillig hun gegevens bij jou achter gelaten. Ze weten dus dat ze een mail van jou kunnen verwachten en zijn waarschijnlijk geïnteresseerd in het onderwerp van jouw mail. Dat maakt dat jouw mailings veel effectiever zijn en niet als ongewenste spam zullen worden bestempeld.

Advertenties in traditionele media

Als je het hebt over marketing denken veel mensen toch al snel aan een televisiespotje. Nog steeds betalen grote bedrijven bakken met geld voor een tv-commercial van 20 seconden direct na een grote voetbalwedstrijd of Boer zoekt Vrouw. Ja, je kunt daarmee in theorie grote groepen mensen tegelijk bereiken. Maar wat doe jij zoal tijdens het reclameblok? Je social media checken? Drinken inschenken? Naar het toilet? Dikke kans dat je publiek met heel andere dingen bezig is dan jouw advertentie. Daarnaast zal maar een deel van dat publiek binnen jouw doelgroep vallen. Je kunt jouw advertentie tenslotte maar tot op zekere hoogte targeten op basis van kijkersprofielen per programma. Hetzelfde geldt eigenlijk voor adverteren in andere traditionele media zoals radio. Waarom zou je veel geld betalen voor een schot hagel als je voor veel minder geld een schot in de roos kunt krijgen? Inbound Marketing maakt het mogelijk om jouw ideale klant heel gericht te benaderen op een moment dat al zijn aandacht gericht is op probleemoplossing. Denk bijvoorbeeld aan een blogartikel geschreven rondom de keywords waar jouw potentiele klant op zoekt.

Advertenties in print media

De problemen die je tegenkomt bij adverteren op radio en tv kom je ook tegen bij advertenties in print media. Advertenties in kranten en tijdschriften of bij evenementen kun je nog enigszins targeten op basis van lezers- en bezoekersprofielen. Maar wat dacht je van billboards langs de weg of in bushokjes? Daarbij is echt geen peil te trekken op hoeveel mensen het zien en wie die mensen dan zijn. Ook hier ontstaat het probleem van de afleiding: in een tijd waarin iedereen constant een smartphone in zijn handen heeft, is het niet logisch om te adverteren op plekken die zich buiten dat schermpje bevinden. Digitale marketing maakt het bovendien mogelijk advertenties te personaliseren zodat die relevanter en dus interessanter zijn voor je doelgroep. En niet onbelangrijk: online en digitaal kun je het succes van je marketingactiviteiten heel precies meten. 

Wat is Inbound Marketing dan wel?

Nu je weet welke marketingmiddelen niet erg Inbound zijn, wil je vast weten wat je dan nog wél aan marketing kunt doen. Geen zorgen, er zijn tal van activiteiten en soorten content die heel geschikt zijn voor de Inbound methode. Wat deze activiteiten zo geschikt maakt?

  • Ze zijn niet verkoopgericht maar probleemoplossend;
  • Ze zijn gepersonaliseerd en relevant voor de doelgroep;
  • Ze benaderen de doelgroep op het juiste moment.

Op deze pagina leggen we nog eens uitgebreid uit wat de Inbound Marketing methode precies inhoudt. Zo weet je precies waar je aan begint! In onderstaand whitepaper kun je nog meer lezen over Inbound Marketing.