Zakelijk bloggen: waarom humor werkt en opscheppen niet

Inbound Marketing

Afbeelding_blog_Humor_in_zakelijke_blogs_23_oktZakelijke blogs hebben maar al te vaak een commerciële insteek. Bedrijven zetten ze in om iets te verkopen, aan te prijzen of om een klant bij een concurrent weg te halen. Toch heeft dat meestal weinig effect: bloglezers zitten namelijk helemaal niet te wachten op verkooppraatjes. Ze zitten nog in de zogeheten ‘oriëntatiefase’ en willen niet verleid worden tot een aankoop. Wat ze wel willen? Informatie, opinie en, je voelt ‘m al, vermaak! Humor trekt de aandacht en geeft de lezer een goed gevoel. Leuker kan een buyer journey niet beginnen! 

Ehm…buyer journey?

Nog even een quick recap: hoe zat het nou ook alweer met die buyer journey? Een buyer journey is de weg van het eerste websitebezoek tot aan de aanschaf van producten of de afname van diensten. Dus eigenlijk de online ‘route’ die de klant aflegt naar de aankoop. In de wereld van Inbound Marketing wordt de buyer journey ingedeeld in drie fasen:

  • Bewustwording
  • Overweging
  • Besluitvorming

Bij elke fase horen bijpassende media en vormen van content die je kan inzetten. Bij voorkeur begin je pas in de derde en laatste fase over je eigen producten en diensten. Vooral in de eerste fase zitten je websitebezoekers namelijk niet te wachten op reclame. Waar ze wél op zitten te wachten, is relevante content. En geloof het of niet: humor maakt een tekst relevant.

Waarom werkt humor zo goed?

Het zit zo: in de online zakenwereld worden blogs, tweets en updates dagelijks met duizenden tegelijk het net op gestuurd. Opvallen en de aandacht trekken is daarom een must. Dat is waar humor je bij kan helpen. Want niet voor niets zijn websites zoals 9gag zo populair en trekken cabaretiers wekelijks volle zalen: ze trekken de aandacht met hun foto’s en sketches en geven mensen een goed gevoel. Je potentiële klanten lezen liever een artikel over 10 gênante versprekingen van politici dan een technisch verhaal over software-oplossingen. Jammer, maar waar.

Een paar voorbeelden…

Als je de aandacht van potentiële klanten wilt trekken door middel van zakelijk bloggen, kan humor je dus zeker helpen. Hier een aantal opties:

  • Zelfspot. Niet alleen omdat het onverwacht is, het is eerlijk. En daar houden mensen van. Helemaal omdat de meeste bedrijven hard hun best doen elk minpunt te verbergen. Een voorbeeld:

“Ik blog al jaren. Mijn blogs werden echter niet altijd even goed gelezen. Oké goed dan: niet. Ze werden niet gelezen.”

  • Ironie. Door een bekende, frustrerende situatie te omschrijven, verplaats je je in de lezer.

“Wie kent het niet? Je bent helemaal klaar voor je werkdag. Je bent strak in pak, hebt een krantje en een coffee-to-go en zit vol goede ideeën. Niemand loopt je in de weg, zelfs op de snelweg is het rustig. En opeens weet je waarom: het is zondag.”

  • Beeldspraak. Deze strategie is vooral handig als je een wat taaier onderwerp behandelt en je lezer iets wilt uitleggen. Bijvoorbeeld:

“Je kan softwareprogramma X vergelijken met een mammoet: groot, stevig, maar toch kansloos tegen aanvallen van een kleine, bewapende holbewoner.”

Maak het voor iedereen leuk

Kortom: als je potentiële klanten wilt aantrekken met een zakelijke blog, is humor een effectief middel. Het trekt niet alleen de aandacht, het kan ook een taai onderwerp aantrekkelijker maken. En niet onbelangrijk: het maakt ook voor jou het bloggen een stuk leuker. Dus klim in je pen, schrijf een killer artikel en klop er wat lucht doorheen!

Wil je meer lezen over Inbound Marketing? Download dan onderstaand whitepaper!