Hoe kun je zakelijk bloggen als ‘saai’ B2B bedrijf?

Zakelijk bloggen

zakelijk_bloggen-1De meeste moderne ondernemers hebben inmiddels door dat een zakelijk blog noodzakelijk is. Potentiële klanten oriënteren zich namelijk vooral online. En als jij daar niet te vinden bent, loop je dus klanten mis.

Elk blog vormt een aparte webpagina. Hoe meer blogartikelen, hoe meer webpagina’s en hoe beter je online gevonden wordt. Mits je natuurlijk interessante content deelt en het goed optimaliseert voor zoekmachines. Maar is een succesvol zakelijk blog ook haalbaar voor ‘saaie’ B2B bedrijven?

Vaak denken ondernemers dat er over saaie, ingewikkelde of stoffige business niet te bloggen valt. En het argument is?

“Het is taaie stof”
“Het is saai”
“Het zal mensen niet interesseren”

Dus dan maar geen blog? En daardoor al die potentiële klanten mislopen? Tijd voor actie! Want ook als ‘saai’ B2B bedrijf kun je uitstekend bloggen en hiermee veel succes behalen.

Actie 1: Roep niet langer dat je business ‘saai’ is

Wie zegt eigenlijk dat jouw business saai is? Ben je zelf niet degene die dit het hardst roept? Het is zonde als je jezelf als ‘saai’ categoriseert. Want:

… dit zal je hele business beïnvloeden. Door je business saai te noemen creëer je een oninteressante sfeer binnen je bedrijf. Het zal medewerkers niet enthousiasmeren en brochures en andere content op je website negatief beïnvloeden.

En… Je blijft te veel binnen de lijnen. Als je jouw eigen producten of diensten saai noemt, zal er niet snel een verrassend idee in je naar boven komen om producten op een originele manier te presenteren. Ook brainstormsessies zullen weinig opleveren.

Elke business is juist voor een bepaalde doelgroep erg interessant. Dat geldt ook voor jouw vakgebied. Denk dus niet dat jouw business saai is, want het is van grote waarde voor jouw (potentiële) klanten. Richt je dan ook op die ideale klant en vraag je niet af wat anderen (buiten je doelgroep) er van vinden. Een ondernemer in nagellak kan toch ook niet verwachten dat alle mannen er gek van zijn? Vrouwen zijn namelijk zijn doelgroep. Focus je daarom met jouw content op de juiste buyer persona. Creëer content die voor hem relevant is.

Actie 2: Besteed er écht tijd aan

Veel B2B bedrijven die een zakelijk blog bijhouden publiceren te korte blogs. Geef je er wel voldoende aandacht aan? Het is zonde om blogs snel in elkaar te zetten en niet diep genoeg op onderwerpen in te gaan. Daardoor …

  1. deel je niet voldoende kennis met je doelgroep
  2. ben je niet voldoende interessant voor zoekmachines

Probeer elk blogonderwerp uitgebreid uit te werken. Zo levert jouw blog voor de lezer echt meerwaarde op. Probeer minimaal 500 of 600 woorden aan een blog te besteden. Dat maakt het meteen interessant voor zoekmachines zoals Google. Die hechten nu eenmaal waarde aan volledige content, zowel qua inhoud als lengte. Denk hierbij ook aan het gebruik van de juiste keywords.

Actie 3: Stop met verkopen

Veel te vaak wordt het zakelijk blog nog als een ideaal verkooppunt gezien. Een pagina waarop je al je producten flink kunt promoten en waar je vooral over je eigen bedrijft vertelt. Zonde, dat moet je heel anders aanpakken.
In je zakelijk blog vertel je niet over jezelf of over jouw producten, maar juist over de zakelijke problemen van je ideale klant. Geef tips, richtlijnen, adviezen en laat vooral zien hoe leuk en interessant jouw business is! Natuurlijk kun je schrijven over productontwikkelingen of trends in de markt, maar maak het niet commercieel. Vertel bijvoorbeeld op wie een bepaalde ontwikkeling van invloed is en hoe diegene hier het beste mee om kan gaan.

Actie 4: Hou je lezers vast

Zorg dat je elk blog afsluit met een passende call-to-action (CTA). Denk aan het aanbieden van een whitepaper, e-book of checklist. Als het voldoende interessant is, willen lezers hun gegevens hiervoor achterlaten. En ook voor een - in jouw ogen - ‘saaie’ business kun je leuke content creëren. Een voorbeeld is het e-book ‘The Dirty Dozen, 12 modelling horror stories’ van F1F9, een advies- en trainingsbedrijf voor het bouwen van financiële modellen. In dit e-book vind je 12 financiële horror verhalen die veroorzaakt zijn door spreadsheet-blunders. Alles behalve saai, toch?

Een goede CTA stelt je in staat om mensen op te volgen. Je zult zien dat je van een onbekende lezer, een lead kunt maken en in een later stadium wellicht een klant. Ga ervoor!

Wil je meer lezen over Inbound Marketing? Download dan onderstaand whitepaper!