Zakelijk twitteren: 10 best practices

Twitter

De laatste tijd hoor ik van marketeers en MKB-ondernemers met wie ik werk dat ze zoeken naar manieren om meer uit Twitter te halen. Ze gebruiken het medium en erkennen het belang, maar tegelijkertijd vinden ze het lastig hoe ze Twitter echt effectief kunnen inzetten. Want hoe creëer je nou echt goede tweets en hoe zorg je ervoor dat jouw berichten gezien worden door anderen?

In dit artikel hoop ik antwoord te geven op deze vragen door tien best practices van Twitter te delen.

1. Houd je tweets kort

Het is om twee redenen verstandig om jouw tweets net iets korter dan 140 tekens te houden. Enerzijds blijkt uit onderzoek dat het meest wordt geklikt op tweets met 120 tot 130 tekens. Daarnaast is de lengte van belang voor retweets. Wanneer iemand jouw bericht wil retweeten en daaraan “RT @gebruiker” wil toevoegen, hoeft hij niks van het bericht te schrappen wanneer het bericht net iets korter is.

2. Verwijs naar andere gebruikers 

Wanneer je een artikel, quote of foto van een andere gebruiker deelt, is het slim om altijd een verwijzing naar deze gebruiker op te nemen in de vorm van “@gebruiker”. Hiermee laat je zien dat je betrokken bent bij andere gebruikers en oog heb voor content van anderen. Andere gebruikers zullen vervolgens ook eerder geneigd zijn naar jou te verwijzen in hun tweets.

3. Maak gebruik van het verschil tussen ‘reply’ en ‘mention’

Het gebruik van een reply en een mention maakt het verschil of jouw bericht aan één enkele gebruiker is gericht of aan jouw hele timeline. Wanneer je de verwijzing naar de gebruiker direct aan het begin van de tweet plaatst, noemen we dit een reply. In dat geval is het bericht direct aan een gebruiker gericht, hoewel gebruikers die jullie beide volgen de tweet ook kunnen zien. Wanneer je alleen een mention wilt maken van een gebruiker en wanneer je wilt dat jouw tweet wel door al jouw volgers gezien kan worden, moet je de verwijzing naar de gebruiker niet aan het begin van het bericht plaatsen.

4. Zet hashtags slim in 

Hashtags kunnen ervoor zorgen dat jouw tweet een groter bereik heeft, mits je ze op een goede manier gebruikt. Dat wil zeggen: gebruik ze met mate. Een onderzoek van Salesforce laat zien dat tweets met een of twee hashtags zorgen voor 21 procent meer engagement dan tweets met drie of meer hashtags. Bovendien #komt #het #de #leesbaarheid #ook #niet #echt #ten #goede, zoals je kunt merken. Gebruik daarom alleen hashtags voor de kernwoorden van jouw bericht.

5. Deel visuele content 

Het is belangrijk om niet alleen tekstberichten te versturen, maar ook foto’s. Hoewel foto’s minder vaak worden gedeeld dan gewone tekst tweets, zorgen zij wel voor meer engagement blijkt uit onderzoek. Deel daarom ook regelmatig foto’s, infographics of andere afbeeldingen via Twitter.

6. Upload foto’s direct naar Twitter 

Het blijkt dat foto’s die direct naar Twitter worden geüpload, zorgen voor vijf keer meer engagement dan bijvoorbeeld Instagram foto’s. Instagram foto’s hebben daarnaast enkele andere nadelen. De gebruiker moet namelijk doorklikken om de afbeelding te kunnen zien, omdat de foto niet in de timeline verschijnt. Bovendien zal de foto niet worden toegevoegd aan de verzameling foto’s op jouw profiel.  Upload foto’s daarom direct naar Twitter, in plaats van indirect via andere media.

7. Plaats links in het midden van een tweet 

Links kunnen beter niet aan het eind van de tweet worden geplaatst, maar liever aan het begin of in het midden. Een link vooraan in de tweet trekt namelijk eerder de aandacht en onderscheidt zich van de meeste andere tweets die links wel aan het eind plaatsen.

8. Laat medewerkers een link naar het bedrijfsaccount opnemen 

Stimuleer jouw medewerkers om een link naar het bedrijfsaccount op te nemen in hun biografie, bijvoorbeeld “werkzaam bij @bedrijfsnaam”. Hoe zichtbaarder jouw profiel is op Twitter, hoe meer mensen jouw account zullen volgen.

9. Gebruik verkorte links

Neem nooit de hele URL op in een tweet. Een lange URL kost je niet alleen kostbare ruimte, maar het staat ook nog eens slordig. Gebruik daarom een programma om jouw link te verkorten, zoals goo.gl of bit.ly.

10. Kies de juiste tijdstippen

Last but not least: plaats jouw berichten op slimme tijdstippen. Je kunt nog zulke goede berichten plaatsen, maar wanneer je berichten te veel concurrentie hebben of juist geen lezers, dan hebben ze niet veel zin. Kijk daarom eens naar mijn eerdere blogartikel over de juiste tijdstippen om berichten op social media te plaatsen.  

Wanneer je bovenstaande tips inzet en Twitter met regelmaat gebruikt, ben ik ervan overtuigd dat je veel succes en plezier gaat hebben met dit medium. 

Wil je meer lezen over Inbound Marketing? Download dan ons whitepaper!

 

Fotocredit