Zo kies je het juiste HubSpot bureau

HubSpot bureau kiezen

HubSpot bureauWaar HubSpot een paar jaar geleden nog een relatief onbekende Amerikaanse partij was, hebben ze inmiddels ook in Nederland een stevige voet aan de grond gezet. Er zijn dan ook steeds meer bedrijven die overwegen om HubSpot software te gebruiken voor het automatiseren van hun marketing- en salesprocessen. Waar sommige bedrijven dit soort software volledig intern kunnen inregelen, zijn er ook veel bedrijven die voor (een deel van) dat proces aangewezen zijn op een HubSpot partner bureau. Waar je tot een jaar of twee geleden nog kon kiezen uit een stuk of 8 bureaus, telt de database tegenwoordig al zo’n 62 partners. Hoe kies je het HubSpot bureau dat bij jou past en dat ook nog eens goed werk aflevert? In dit blog zet ik een aantal criteria op een rijtje.

5 kenmerken van een goed HubSpot bureau

Naar mijn mening moet een goed HubSpot bureau onderstaande vijf kenmerken bezitten: 

1. Ziet HubSpot als een middel, niet als een doel op zich

HubSpot is een middel, geen doel op zich. Dat wil zeggen: je schaft HubSpot casco aan en je moet het zelf vullen met de juiste input. Je hebt content en landingspagina’s nodig om leads te genereren, workflows om die leads te nurturen, een aanpak om de leads op te volgen en content om een kennisbank op te bouwen. Kortom, je hebt een plan nodig voor de strategie die ten grondslag ligt aan HubSpot: inbound marketing, inbound sales en inbound service.

Ga na of een HubSpot bureau ook nadenkt over die achterliggende strategie. Een goede HubSpot partner laat jou niet zomaar de tool aanschaffen, maar gaat eerst na waarvoor je het gaat gebruiken. Uiteindelijk is het namelijk de strategie die bepalend is voor je succes, niet die fancy tool. Vraag om een eerlijk advies over of en hoe je HubSpot het beste in kunt zetten. 

2. Biedt naast technische ondersteuning ook strategisch advies 

Zoals je in het vorige punt al hebt kunnen lezen heb je meer nodig dan een mooi ontworpen landingspagina om inbound marketing, -sales en -service te laten slagen. Natuurlijk is dat soort strategische content essentieel, maar het begint bovenal met een goed plan. Er is heel veel mogelijk met HubSpot. Om niet te verdwalen in de mogelijkheden raad ik aan om klein te beginnen. Bijvoorbeeld met een kortlopende campagne. Zo raak je vertrouwd met de inbound marketing strategie én de HubSpot tools.

Een goed HubSpot bureau biedt niet alleen technische ondersteuning, maar denkt ook met je mee over de  best passende (content) strategie. Dat betekent dat ze niet alleen werken met creatieve designers en goede HubL programmeurs, maar dat ze ook marketing en content strategen in huis hebben. Zij kunnen je helpen met een marketingaanpak die jouw ideale klant weet te triggeren. Want je kunt nog zo’n mooi template hebben, als de inhoud niet aansluit op jouw doelgroep heb je er helemaal niks aan.

3. Kent het HubSpot COS en kan daar gebruiksvriendelijke websites in bouwen

De marketingtools van HubSpot zijn goed bekend, maar wist je dat HubSpot ook een heel gebruiksvriendelijk Content Management Systeem heeft? Dat is het Content Optimization System (COS). De templates voor bijvoorbeeld webpagina’s, e-mails en het blog kunnen met eenvoudige drag & drop worden aangepast en zijn ook nog eens responsive. Dat wil zeggen, als de website is gebouwd met behulp van de speciale HubSpot HubL taal.

Een goed HubSpot bureau is bekend met de HubL taal en kan daar websites mee bouwen die later op eenvoudige en flexibele wijze kunnen worden aangepast, ook door mensen zonder programmeerkennis. Vraag dus altijd na of de HubSpot partner in HubL programmeert en niet in bijvoorbeeld HTML. In dat laatste geval ben je namelijk altijd afhankelijk van iemand met HTML-kennis om aanpassingen te doen aan de website. Niet zo handig als jij zelf die kennis niet in huis hebt.

4. Kent de hele suite 

Hoewel HubSpot toch vooral bekend is als marketing automation tool, is het inmiddels uitgegroeid tot een all-in-one platform voor marketing, sales én service. Je kunt leads genereren, leads opvolgen en klantsucces managen in één omgeving. Dit biedt interessante mogelijkheden voor bedrijven waarbinnen marketing en sales alignment bijvoorbeeld een uitdaging is.

Zorg dat de HubSpot partner waarmee je in zee gaat niet alleen de marketing hub kent, maar je ook kan ondersteunen in de sales en service hub. Ook hier geldt weer: denk niet alleen aan technische ondersteuning maar aan strategisch advies over de inbound sales methode en customer success.

5. Kan je training geven om HubSpot zelf te gaan gebruiken 

Hoewel je een HubSpot expert hebt ingeschakeld om je te ontzorgen op technisch vlak, is het altijd handig als iemand intern ook een beetje zijn of haar weg kan vinden in de software. Voor het analyseren van website- of campagneprestaties, of voor het kwalificeren en opvolgen van leads bijvoorbeeld. Bovendien is het fijn om te weten wat HubSpot allemaal kan, zodat je daar je marketing- en salesactiviteiten op af kunt stemmen.

Kies dus voor een HubSpot bureau dat ook gebruikerstrainingen aanbiedt. En dan bedoel ik geen algemene klassikale training, maar training afgestemd op jouw specifieke doelen en gebruikscases. Een goed HubSpot bureau deelt haar kennis en stelt jou in staat om optimaal gebruik te maken van de tool.

Kies een HubSpot partner die bij je past

Heb je alle bovenstaande criteria gecheckt, dan rest alleen nog de vraag; ‘welke HubSpot partner past het beste bij mij?’. Dat is enerzijds afhankelijk van de support die jij nodig hebt, anderzijds is een persoonlijke klik ook heel belangrijk. Jullie moeten tenslotte nauw samenwerken om HubSpot succesvol in te zetten.