Zou jij je Buyer Persona willen daten?

Zou jij je Buyer Persona willen daten?

Deze week is het weer Valentijnsdag. Als je single bent en op zoek gaat naar een nieuwe liefde, dan heb je vaak al een mentaal lijstje met wensen: een dating profiel. Daarmee heeft ‘daten’ duidelijk overeenkomsten met inbound marketing. Want ook daar creëer je een profiel: een buyer persona profiel wel te verstaan. Je bent immers op zoek naar de perfecte partner voor jouw bedrijf. In dit blog leg ik uit wat een buyer persona is en hoe je zijn of haar hart verovert. 

Wat is een Buyer Persona?

Wanneer je voor de eerste keer op het blog van Heuvel Marketing komt, denk je wellicht: wat is een Buyer Persona? Een Buyer Persona is een omschrijving van jouw ideale klant, dus belangrijk dat je tijd en energie steekt in het samenstellen van het profiel. Geef je Buyer Persona een fictieve naam (bijvoorbeeld Marketing Marie), en noteer leeftijd, woonplaats, functie en vul het aan met haar belangrijkste wensen en pijnpunten. Sommige bedrijven hebben zelfs meerdere persona’s die elk voor een bepaald type klant staan. Misschien denk je nu, wat een gedoe. Maar dit gedoe is zeker de moeite waard! HubSpot heeft namelijk geconstateerd dat bedrijven die werken met Buyer Persona’s doorgaans twee tot vijf keer meer succesvol zijn dan bedrijven die dit niet doen!

 

Geef jouw Buyer Persona een beetje liefde….

Als je jouw Buyer Persona beter hebt leren kennen, kun je content gaan creëren die aansluit op haar specifieke wensen en behoeftes. Want niet elke vrouw is gecharmeerd van een bosje bloemen of een doos chocolade. Hetzelfde geldt voor Buyer Persona’s, die ieder op een andere manier, maar wel persoonlijk benaderd wil worden. HubSpot heeft daar ook weer onderzoek naar gedaan. Wist je bijvoorbeeld dat gepersonaliseerde e-mails 14% meer kliks opleveren dan mails die niet zijn gepersonaliseerd?

 

Geef jouw Buyer Persona volledige aandacht…

Als je online datet dan presenteer je je bij elke nieuwe potentiële liefde waarschijnlijk weer net even anders. Dat geldt ook voor Inbound Marketing. Je stemt de content af op je verschillende Buyer Persona’s en het koopstadium waarin ze zich bevinden. Zo kun je ook heel gericht je promotiebudget inzetten. Niet schieten met hagel maar met scherp, zoals de pijl van Cupido!

Heb je meerdere persona’s, dan kun je ook analyseren welke persona voor jouw bedrijf het meest lucratief is. Als Buyer Persona Marie sneller een aankoopbeslissing neemt en meer per keer besteedt dan Buyer Persona Mark, dan is het duidelijk op wie jij je Cupido pijlen moet richten.

 

Vind jouw perfecte match

Voordat je dus aan je marketingplan gaat schrijven, begin je eerst met het profileren van je  Buyer Persona’s. Analyseer wie je klanten zijn en wie je graag als klant zou willen hebben. Wanneer je dat eenmaal in kaart hebt gebracht, kun je hun hart gaan winnen. En wie weet, wellicht is dat de start van een prachtige relatie met jouw klanten. Fijne Valentijn!