HubSpot CMS templates: alles wat je moet weten

Ben je begonnen met het bouwen van je site in het CMS van HubSpot? Of ben je van plan om dit te doen? 

In beide gevallen zijn HubSpot CMS templates een essentieel onderdeel van je site.

Het theme maar zeker ook je templates spelen een cruciale rol in de stijl en opbouw van je website. 

Ontdek in dit artikel wat het verschil is tussen themes en templates en leer vervolgens hoe je de juiste HubSpot templates voor jouw site selecteert.

HubSpot demo aanvragen

HubSpot CMS templates Logo HubSpot

Wat is het verschil tussen HubSpot CMS themes en templates?

Heb je al opgemerkt dat de termen ‘themes' en ‘templates’ vaak door elkaar worden gebruikt? Laten we hieronder inzoomen en het verschil tussen beide termen voor eens en altijd verduidelijken.

Website themes

Een website theme is de algehele stijl die je kiest. Je theme stel je één keer in en al je andere pagina’s zullen daardoor in deze vorm worden weergegeven.

1) Kies eerst een van de HubSpot themes uit.
Dit kun je doen via de volgende website: https://www.hubspot.com/products/cms/website-themes-templates.

2) Maak je account aan. Vervolgens kom je op de pagina die in de afbeelding wordt aangegeven. Hier kun je kiezen tussen allerlei themes.

3) Vervolgens installeer je het theme op je site.

Nu heb je het theme op je website geïnstalleerd en kun je je website verder gaan bouwen. Hierbij komen de HubSpot templates om de hoek kijken. 

 

HubSpot CMS templates theme

HubSpot CMS templates

Voor het vormgeven van je website binnen je theme heb je de HubSpot CMS templates nodig. Een CMS template is de structuur van verschillende pagina’s op je website. Via drag-and-drop modules bouw je deze pagina’s/je templates op. 

Binnen het thema dat we nu als voorbeeld nemen (zie afbeelding), heb je standaard de keuze uit een 7-tal verschillende templates. Zo heb je templates voor je homepage, landingspagina en contactpagina.

Conclusie het verschil tussen themes en templates: een theme is het overkoepelende thema/de stijl die je voor je website kiest. De templates zijn de specifieke pagina’s binnen het thema. Deze bepalen de structuur en opbouw van je pagina. De verschillende templates zorgen er uiteindelijk voor dat je site compleet wordt.

HubSpot CMS templates - templates selecteren

Wat is de functie van modules binnen je CMS template?

Templates en modules zijn nauw met elkaar verbonden. Binnen je template werk je namelijk met modules om je pagina/template per blok op te bouwen. 

Laten we eens concreet bekijken hoe de modules op een CMS template worden weergegeven en welke opties je hebt. 

Wanneer je je op je pagina bevindt. Heb je de keuze uit ‘theme modules’ en ‘common modules’. 

Zoals de naam het al zegt zijn de 'theme modules' specifiek voor het thema wat je eerder gekozen hebt. Dit geeft wederom aan hoe belangrijk het is dat je het juiste thema kiest! 

De 'common modules' daarentegen zul je op ieder thema dat je kiest terug zien komen.

De hoeveelheid modules waarmee je aan de slag kunt zijn al groot. Toch kan het fijn zijn om op maat gemaakte modules te gebruiken, wanneer de huidige modules nog niet helemaal je doel bedienen. Bij Vet Digital helpen we je graag met het vormgeven van deze modules. Neem contact op voor de mogelijkheden.

HubSpot CMS templates - modules

Hoe kies je de perfecte template voor je site?

Zoals in het kopje hiervoor al duidelijk werd, is het niet alleen van belang om het juiste template te kiezen. Het theme van je website zal eerst weloverwogen gekozen moeten worden! 

Het theme dat je selecteert bepaalt namelijk wat voor opties je hebt aan CMS templates!

In het eerste theme uit dit artikel had je slechts zeven templates tot je beschikking. In het theme “Academia” (zie afbeelding), heb je maar liefst de keuze uit 15 (!) verschillende templates. Dit geeft mooi aan hoeveel verschil er tussen de verschillende themes zit.

HubSpot CMS templates - theme-1

Het juiste template selecteren hangt dus volledig af van het theme dat je kiest.

Enkele tips om het juiste theme (en daarmee de bijbehorende templates) te kiezen:

  1. Breng goed in kaart wat je wensen en doelen zijn m.b.t je website.
  2. Kies een theme met een ruime keuze aan templates (zo voorkom je dat je handmatig templates moet aanmaken!)
  3. Match je theme en templates met wat je als organisatie wilt aanbieden. Zo zal een school voor een hele andere theme kiezen dan een kapper.

Meer weten over het CMS van HubSpot en meer templates ontdekken?

WIl je meer te weten komen over het CMS van HubSpot en bijbehorende templates? Plan een demo in en ontdek de vele mogelijkheden van het CMS van HubSpot.

HubSpot demo aanvragen