3 juridische valkuilen waar je als moderne marketeer op moet letten

pexels-photo-613508De hoofdtaak van een marketingbureau is natuurlijk marketing. Toch krijgt ieder marketingbureau (net als ieder ander bedrijf) op een bepaald moment met wetgeving te maken. Of het nu bij het sluiten van een contract is of bij het gebruiken van plaatjes met copyright. Geen bedrijf wil voor de rechter verschijnen wegens het overtreden van de wet. Soms gebeurt het toch, en meestal zonder dat er opzet in het spel was. Maar hoewel een ongeluk in een klein hoekje zit, kan het wel grote (financiële) gevolgen hebben. Als jurist help ik je daarom graag deze fouten te voorkomen. In dit artikel heb ik drie veel voorkomende juridische valkuilen voor je op een rijtje gezet.

Valkuil 1. Copyright

Copyright staat simpelweg voor auteursrecht. Rust er auteursrecht op een tekst of afbeelding, dan mag deze alleen overgenomen worden met toestemming van de eigenaar.

Artikel 1 van de Auteurswet luidt dan ook: Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.

Een uitzondering hierop is het citaatrecht. Dit houdt in dat een deel van de tekst of afbeelding mag worden overgenomen. Een voorwaarde hiervoor is dat het een rechtmatig openbare bron betreft. De tekst staat bijvoorbeeld op een website of op social media. Ook mag de tekst of afbeelding niet zomaar bewerkt worden, hiermee schend je namelijk de persoonlijkheidsrechten van de eigenaar. Daarnaast moeten ook de naam en bron bij overname expliciet vermeld worden. Dit kan in de vorm van een hyperlink, voetnoot of eindnoot of door het vermelden van de naam van de maker. Natuurlijk gelden er meer voorwaarden voor overname van tekst of afbeeldingen op grond van het auteursrecht, maar check in ieder geval altijd of je voldaan hebt aan bovengenoemde voorwaarden. Twijfel je? Neem altijd het zekere voor het onzekere!

Valkuil 2. De Privacywet 2018

De nieuwe Privacywet 2018, oftewel de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG): hij kan je niet zijn ontgaan. De wet, op Europees niveau, heeft gevolgen voor vele aspecten van je werk als marketeer. Teveel om allemaal in één artikel te bespreken. Daarom ga ik in dit blog specifiek in op de invloed van de Privacywet op het versturen van nieuwsbrieven. Nieuwsbrieven zijn een sterk middel om klanten te generen en te behouden. Maar mag je hier na de invoering van de nieuwe wet zomaar mee doorgaan? Nee, helaas niet. Je hebt voortaan expliciet toestemming nodig van de klant voordat je de nieuwsbrieven naar hem mag versturen. Ook mag je niet meer zomaar naar meer persoonsgegevens vragen (en bezitten doordat je het al eerder gevraagd hebt) dan dat je daadwerkelijk nodig hebt. Voor een mailing zijn geboortedatum en geslacht in de meeste gevallen bijvoorbeeld niet noodzakelijk. Mijn advies is dan ook overbodige persoonsgegevens zoals geboortedatum en geslacht te verwijderen.

Een ander punt waar je door de Privacywet 2018 niet meer omheen kunt, is het toevoegen van een uitschrijfknop (opt-out). Plaats deze knop onderaan iedere mail zodat de lezer altijd de mogelijkheid heeft de mailings te stoppen en zich uit te schrijven uit het databestand. Daarnaast heeft de Privacywet ook invloed op het werven van nieuwe klanten voor mailings. Zo moet de potentiële klant akkoord gaan voordat hij opgenomen kan worden in het databestand. “Maar mag ik dan wel het vinkje voor akkoord automatisch aanzetten en door de klant laten deactiveren?” Slim bedacht, maar helaas niet. De klant zal zelf een actieve handeling moeten verrichten om het ontvangen van nieuwsbrieven te activeren. Dit zijn slechts enkele voorbeelden waarop de Privacywet van invloed is. Ik raad je daarom aan de wet goed te bestuderen en na te gaan welke gevolgen de wet voor jou nog meer heeft.  

Valkuil 3. Misleidende reclame

Jaarlijks wordt een prijs uitgereikt voor de meest misleidende reclame: de verkiezing van het Gouden Windei. Onder meer Hero Fruit en Co en Zonnatura Avondmelange vielen in de prijzen vanwege een misleidende tekst op de verpakking en website. Negatieve publiciteit is ook publiciteit, toch? Maar vergis je niet, want naast een (on)eervolle vermelding kun je als bedrijf ook rekenen op een fikse boete. Natuurlijk is het belangrijk jouw product of dienst zo aantrekkelijker mogelijk te presenteren, maar blijf realistisch en maak het niet mooier dan het is. Het wetsartikel over misleiding gaat onder andere over de omvang, inhoud of tijdsduur van de garantie en de prijs. Over deze zaken mag je dus geen onwaarheden verspreiden. Makkelijker is het om simpelweg geen beloften te doen die je niet waar kunt maken. Misleidende reclame is namelijk onrechtmatig, waardoor er een schadevergoeding tegen jou geëist kan worden. Houd er daarnaast rekening mee dat er in het geval van een rechtszaak bij misleidende reclame een omgekeerde bewijslast geldt. Normaal gesproken moet in Nederland degene die eist bewijzen. In dit geval is het andersom. Het bedrijf dat ervan wordt beschuldigd misleidende reclame te voeren, zal moeten bewijzen dat dit niet zo is.  

Zijn er juridische regelingen waar jij tegenaan loopt als marketeer? Ik lees het graag in je reactie.