3 video trends en 5 voorbeelden voor B2B video marketing in 2021

videomarketing

b2b video marketing 2021Als video marketing nog niet hoog op je prioriteitenlijstje stond, dan is 2021 toch echt het jaar om dat wel te doen. Het bedrijfsleven heeft nog steeds te maken met beperkingen als het gaat om real-life contact met (potentiële) klanten. Video is dan een heel goed alternatief om je organisatie toch op een aantrekkelijke, visuele en persoonlijke manier in beeld te brengen. Recent onderzoek laat zien dat mensen twee keer zo snel video’s delen dan andere vormen van content. Bovendien geeft maar liefst 84% van de mensen aan dat ze door een video overtuigd werden om een product of dienst af te nemen! Reden genoeg om dit jaar te investeren in goede video’s en een goed videoplatform. In dit blog deel ik video trends en voorbeelden voor B2B video marketing om in 2021 mee aan de slag te gaan.

Korte video’s: 3 trends

Onder invloed van de videofuncties van social media platformen als LinkedIn, Twitter en Instagram is de standaard voor video’s in 2021: kort! Hoewel op sommige platformen video’s maximaal 30 seconden lang zijn, beschouwen we alle video’s korter dan 2,5 minuut als korte (short-form) video’s. En dat is nodig, want ook de aandachtsspanne van mensen wordt steeds korter. Het is dus de kunst om het juiste kanaal te vinden voor jouw doelgroep en daarop vervolgens relevante video’s te delen.

➡️ In 5 stappen naar een succesvolle video marketing strategie

Voor wat betreft korte video’s zien we dit jaar 3 trends:


1. User-generated content

Het grote voordeel van user-generated content (UGC) is dat je doelgroep de boodschap uit zo’n video veel geloofwaardiger vindt dan video’s die vanuit je organisatie zelf komen. Waarschijnlijk denk je bij user-generated content al snel aan B2C merken en influencers. Maar ook in B2B kun je UGC inzetten. Enkele ideeën:

  • Vraag klanten om een video op te nemen
  • Vraag deelnemers aan jouw virtuele evenement om een video op te nemen
  • Vraag lezers van een van jouw e-books om daarover een video op te nemen

 

2. Behind-the-brand video’s

Klanten zijn op zoek naar authenticiteit en transparantie. Video is de perfecte manier om de menselijke kant van jouw merk te laten zien. Gelikte bedrijfsvideo’s komen professioneel over, maar tegelijkertijd herkent jouw doelgroep direct het marketingsausje dat eroverheen is gegoten. Meer spontane, niet geregisseerde video’s, gewoon opgenomen met een telefoon of screenrecorder, zijn een stuk goedkoper én komen veel authentieker over. Enkele ideeën:

  • Laat collega’s iets vertellen over hun werkdag
  • Maak een behind-the-scenes video of vlog over een event
  • Laat sales reps persoonlijke video’s opnemen voor hun (potentiële) klanten

➡️ 6 best practices voor persoonlijke sales video’s in e-mails

 

3. Uitlegvideo’s en andere educatieve video’s

Als er één type video is waarop je in 2021 moet focussen, dan is het wel de educatieve video. Denk aan how-to, DIY en andere uitlegvideo’s. Bij uitstek het type video dat past bij een B2B doelgroep. Door als organisatie je kennis te delen biedt je niet alleen waarde aan je (potentiële) klant, het draagt ook bij aan leadgeneratie en merkloyaliteit. Als je het goed doet, kan een educatieve video in de decision fase zelfs zorgen dat een beslisser daadwerkelijk klant wordt. Als je al een tijdje bezig bent met content marketing en kennisleiderschap, kun je relatief snel aan de slag met video:

  • Maak van een educatief blog een video
  • Voeg video’s toe aan de landingspagina’s waarop je bijvoorbeeld een e-book aanbiedt
  • Deel korte video’s waarin experts iets uitleggen op social media
  • Biedt webinars (in snippets) on demand aan

 

Nog 5 voorbeelden voor B2B video marketing

Videoplatform Vidyard zag in 2020 dat marketeers steeds innovatiever werden met video. In de thuiswerkperiode gebruikten zij video om op een creatieve manier te werken aan persoonlijke relaties en kennisdeling. Vijf thema’s sprongen eruit en kunnen als inspiratie dienen voor 2021:

1. Virtuele events

Een goed virtueel event zet je niet neer door simpelweg de opzet van een real life event naar een online omgeving te verplaatsen. Vidyard zag dat de beste virtuele evenementen gebruik maken van een combinatie van live en vooraf opgenomen video en veel mogelijkheden bieden voor interactie tussen bezoekers.

Bekijk hier de on-demand opnames van het winnende virtuele evenement


2. Storytelling

Ook Vidyard zag dat in rumoerig 2020 er toch vooral behoefte was aan authenticiteit. Er waren goede voorbeelden van bedrijven die video gebruikten om hun kwetsbaarheid, emotie en menselijkheid te laten zien.

Bekijk hier een mooi voorbeeld van een bedrijf dat in een video een eerlijk beeld schets van de impact van de crisis

 

3. Educatie

Vooraf opgenomen of asynchrone video is een praktische en effectieve manier om je potentiële klanten iets te leren, waarde te bieden en hen een stapje verder te helpen in de buyer’s journey.

Hier zie je een goed voorbeeld een B2B bedrijf dat haar kennis deelt in video

 

4. Visionair

Er zijn talloze video formats. Probeer dus ook buiten de gebaande paden te gaan. Verschillende bedrijven vonden al innovatieve manieren voor ‘show, don’t tell’, om de aandacht te trekken en een gesprek op gang te brengen.

In deze video wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van personalisatietechnologie


5. Video-first

De pioniers hanteren inmiddels een video-first strategie. Hierbij is video opgenomen in elk onderdeel van de organisatie en in elke fase van de klantreis.

Bekijk hier een voorbeeld van een uitgebreide video hub

Ga jij in 2021 aan de slag met video?

Ik denk graag met je mee over hoe jouw organisatie gebruik kan maken van de uitgebreide mogelijkheden van video marketing: van je videostrategie tot het juiste videoplatform. Houvast nodig voor je volgende stappen op het gebied van video marketing? Download dan onderstaand e-book!