6 best practices voor persoonlijke sales video’s in e-mails

Inbound Sales

Persoonlijke 1 op 1 video’s zijn een makkelijke manier om op originele wijze waarde toe te voegen tijdens het verkoopproces. Ik probeer veel mensen te overtuigen van het nut en de waarde van video in sales. Veel mensen zijn enthousiast, maar vinden het lastig om ermee te starten. Dat begrijp ik wel: in het begin is het best ongemakkelijk, je bent het niet gewend, het kost veel tijd en je vraagt je af of mensen hier wel op zitten te wachten. De eerste 1 op 1 video’s die ik zelf opnam met Vidyard, herinner ik mij nog heel goed. Ontzettend zelfbewust, apart zitten zodat niemand mij kon horen of zien en zeker tien keer opnieuw beginnen met filmen. Inmiddels film ik overal, als het licht maar een beetje goed is. In dit blog deel ik mijn best practices, zodat ook jij zelfverzekerd aan de slag kunt met je eerste sales video.

1. Sterk van opening tot eind

De 1 op 1 sales video staat niet op zichzelf. De kracht zit hem in de complete ervaring. De begeleidende tekst in de mail zou je kunnen zien als het voorgerecht, de video zelf is dan het hoofdgerecht. De tekst werkt dus naar de video toe. Tot slot is er het toetje: de vraag die je stelt aan het einde van je video (CTA).

2. Kies een slim onderwerp voor je e-mail

Je hebt extra moeite genomen om een video op te nemen. Het is dus van groot belang dat de e-mail ook geopend wordt. Kies dus een ijzersterk onderwerp voor je e-mail. Zorg dat je in de onderwerpregel van je e-mail al laat weten dat je een video hebt toegevoegd. Begin de titel bijvoorbeeld met [VIDEO]. De kans dat mensen de mail openen is hierdoor gemiddeld 300% hoger!

3. Schrijf een korte en duidelijke mail

Lange e-mails in sales werken minder goed. Zelfs als je geen sales video gebruikt tijdens je is relevantie key. De sales e-mail is alleen bedoeld om de prospect een beeld te geven van wat er komen gaat in het verdere contact. Je laat de keuze bij de lezer of deze daar op in wil gaan en dus nieuwsgierig is geworden.

4. Draag bewijsvoering aan in de video

Kom met voorbeelden, cases en/of bewijzen in jouw sales e-mail om het vertrouwen van de prospect te winnen. Denk aan indrukwekkende cijfers die relevant zijn voor de branche of persoon waarnaar je de e-mail stuurt. Zorg dat je voor verschillende buyer profiles en persona’s de juiste voorbeelden hebt. Laat zien dat je weet aan wie je de mail stuurt en dat je hebt nagedacht over zijn of haar belevingswereld.

5. Laat tekst en video samenwerken

Je hebt een goede video opgenomen, maar wat zet je dan in de e-mail? Het is verleidelijk om in je mail hetzelfde verhaal te gaan schrijven wat je in je video verteld hebt. Mijn tip is om het simpel te houden en een korte samenvatting geven. Geef in drie bullitpoints aan waar de video over gaat. Geef daarnaast in je e-mail aan hoelang de video duurt. De kans dat iemand de tijd neemt om de video te bekijken is veel groter als je transparant bent.

6. Eindig met een CTA

Eindig de e-mail met de actie die je vraagt van de lezer. Of het nu een gesprek is of een extra download, zorg dat de volgende stap duidelijk is. Ben daarin concreet. Dus niet: “Heb je volgende week tijd om even kennis te maken?” maar “Komt het je vrijdag om 13:00 uur uit om in 15 minuten telefonisch kennis te maken?”. Deze tweede optie straalt meer vertrouwen uit en laat ook zien dat je de tijd van jezelf en de prospect waardevol vindt.

Verder wil ik je graag meegeven dat sales video’s het ook mogelijk maken om ontzettend creatief te zijn. In de e-mail zie je altijd een plaatje van de video, een thumbnail. Dit geeft je de mogelijkheid om wat leuks op een whiteboard te schrijven, een collega bij de foto te betrekken of om je scherm te delen. Deze thumbnail in combinatie met de tekst in de e-mail zorgt uiteindelijk voor een hoge open rate van je video. Hoe komt dit allemaal samen? Bekijk hier voorbeeld van één van mijn sales video e-mails:

 Hi [prospect],

Met jouw rol als [functie] bij [bedrijf], leek het mij interessant om [statistiek over probleem dat bedrijfsnaam oplost] met je te delen. Om dat te doen heb ik een video van 60 seconden voor je opgenomen over hoe wij je kunnen helpen om [je eigen waarde propositie die past bij de statistiek]. Neem even één minuut en zie:

  • Video punt 1
  • Video punt 2
  • Video punt 3

Als dit inderdaad bij je past, wil ik je vragen of het uitkomt om vrijdag 13:00 uur telefonisch kennis te maken. Het lijk mij leuk om wat meer details over [waarde propositie] te delen met je.

Hartelijke groet,

Aan de slag met sales video

Dit zijn mijn tips om te starten met video sales. Misschien vind je het nog te spannend om dit direct naar een klant of prospect te sturen. Begin dan bij één van je collega’s. Nieuwsgierig naar meer over Inbound Sales? Lees dan verder via onderstaande pagina.