4 fouten die b2b bedrijven maken als ze starten met Inbound Marketing

Inbound Marketing

fouten b2b inbound marketingInbound Marketing: geen koude telefoontjes meer plegen en toch meer leads binnenhalen. Klinkt ideaal, vinden veel B2B bedrijven. En dat is het ook. Gemiddeld kost Inbound Marketing 61% minder dan Outbound, levert iedere dollar 3 keer zoveel klanten op en zijn goed uitgevoerde Inbound Marketing activiteiten tot tien keer effectiever voor lead generatie. Deze resultaten boek je echter niet over een nacht. Inbound Marketing is tenslotte een marathon, geen sprint. Veel B2B bedrijven maken dezelfde fouten als ze starten met Inbound. Ik leg deze graag aan je voor zodat jij ze kunt vermijden.

Fout 1: Inbound Marketing tactieken gebruiken zonder strategie

Wij zijn groot voorstander van bloggen. Het grootste deel van onze eigen websitetraffic komt binnen via ons blog. Maar met alleen het starten van een blog ben je er niet. Los van het feit dat je regelmatig moet bloggen met relevante content, heb je ook een allesomvattende strategie nodig. Voordat je begint, moet je terug naar je marketingplan. Wat wil je bereiken en bij wie? Welke boodschap wil je aan je ideale klant vertellen? En hoe kan inbound je helpen om deze doelen te bereiken? Hiermee ontwikkel je een strategie die ervoor zorgt dat alle tactieken op elkaar aansluiten. Als je dit niet doet, is inbound zonde van je tijd.

Fout 2: je buyer persona en buyer journey niet voldoende begrijpen

De meeste B2B bedrijven weten wel ongeveer aan wie ze hun product verkopen en hoe dit aankoopproces eruitziet. Helaas helpt het bij Inbound Marketing niet om dit ‘ongeveer’ te weten. Om een succesvolle strategie op te zetten, moet je weten wat je buyer persona wakker houdt, wat zijn prioriteiten zijn, of ze al ervaring hebben met jouw product, hoe ze leren en welke belemmeringen ze ervaring met betrekking tot jouw product of dienst. Daarna ga je aan de slag met de buyer journey: welke stappen neemt jouw ideale klant om tot een aankoop over te gaan? Pas dan kun je inbound marketing goed inrichten. Houd hierbij in gedachten dat voorkeuren en prioriteiten veranderen: het vormen van een geschikte buyer persona en buyer journey is dus echt een ongoing process.

Fout 3: geen doelen stellen en resultaten meten

Om Inbound Marketing te laten slagen, moet je weten waar je begint. Hoeveel websitebezoekers krijg je maandelijks? Waar bevinden ze zich op je website? Hoeveel leads sleep je binnen? Veel B2B bedrijven vergeten te benchmarken: het registreren van je beginpunt. Het is namelijk moeilijk om de weg te vinden als je niet weet waar je begonnen bent en waar je naartoe wilt. Daarom is het belangrijk om vooraf duidelijke doelen te stellen. Je hebt vast wel eens van ‘SMART’-doelen gehoord. Deze strategie is een handig hulpmiddel voor het formuleren van duidelijke, haalbare doelen. En voor Inbound Marketing geldt echt het volgende spreekwoord: meten is weten!

Fout 4: je geduld verliezen

Als je op zoek bent naar een quick fix dan gaat Inbound Marketing jouw B2B bedrijf niet helpen. Dat Inbound Marketing werkt, weten we zeker. Maar om het te laten werken, moet je geduldig zijn. Het duurt nou eenmaal even voordat je blogs zichtbaar worden in Google. En voordat je wordt gezien als kennisleider in jouw vakgebied. Maar je mag van ons aannemen: het is het wachten waard. 

Heb jij deze beginnersfouten gemaakt?

Hoe staat het ervoor met jouw Inbound Marketing strategie? Ben je inmiddels zelf al voorzichtig aan het bloggen, of is jouw strategie nog in volle ontwikkeling? Als je meer wilt weten over het starten met Inbound Marketing, dan kan ik je van harte aanbevelen onderstaand whitepaper te lezen.