5 interessante LinkedIn groepen voor marketeers

Interessante LinkedIn groepen

LinkedIn_groepenAls Inbound Marketeer heb je vaak te weinig tijd om marketingtrends en ontwikkelingen op de voet te volgen. Ook is er vaak geen moment over om interessante artikelen te lezen van marketingexperts. Je hebt het druk met terugkerende werkzaamheden zoals het schrijven van blogartikelen, het inrichten van lead nurturing campagnes en het analyseren van de website statistieken.

Toch is er een mogelijkheid om bij te blijven zonder al te veel tijd kwijt te raken. Op de hoogte blijven van marketing nieuws en inzichten kan namelijk eenvoudig via LinkedIn groepen.

In dit artikel vertel ik wat een LinkedIn groep is en hoe je lid kunt worden. Ook deel ik vijf verschillende LinkedIn groepen die in mijn ogen relevant zijn voor marketeers.

Wat is een LinkedIn groep?

Een LinkedIn groep is een netwerk van LinkedIn gebruikers die allemaal dezelfde doelen hebben: kennis en nieuws delen en netwerken in een bepaalde branche. LinkedIn kent twee soorten groepen: openbare groepen en besloten groepen. Bij een openbare groep kan elk lid van LinkedIn toegang krijgen, terwijl bij een besloten groep een lidmaatschap 'goedgekeurd' moet worden door de eigenaar of moderator van de groep.

Je kunt niet onbeperkt lid worden van LinkedIn groepen. Het maximaal aantal is 50 groepen. Hiernaast mag je nog wel lid worden van 50 subgroepen. In totaal kun je dus maar liefst 100 groepen volgen. Toch adviseer ik om niet van te veel groepen lid te worden. Bekijk welke groepen echt relevant en interessant voor je zijn en meld je in eerste instantie alleen bij deze groepen aan. Zo weet je zeker dat het niet te veel tijd kost om nieuws en discussies via LinkedIn te volgen. Op de startpagina van LinkedIn verschijnen namelijk alle updates en discussies van LinkedIn groepen. Als je van veel groepen lid bent, ben je natuurlijk ook veel meer tijd kwijt om alle berichten te bekijken.

Hoe kun je lid worden?

Aan de linkerkant van de zoekbalk op LinkedIn zie je een keuze menu. Kies hier voor 'Groepen'. Vervolgens typ je in de zoekbalk het onderwerp of de branche waar je graag een LinkedIn groep in wilt zoeken. Als marketeer kun je dan bijvoorbeeld kiezen voor 'lead generatie' of 'marketing'. Je krijgt nu een overzicht van verschillende LinkedIn groepen. Aan de linkerzijde kun je nu nog een aantal zoekinstellingen wijzigen, zoals wat voor een soort groep (openbaar of besloten) of de taal. Als je dit gedaan hebt, kun je bekijken welke groep je interessant vindt. Klik op een groep voor meer informatie en om je aan te melden (klik op de gele button 'Word lid').

Interessante LinkedIn groepen voor marketeers

Zelf ben ik als Inbound Marketing Consultant lid van diverse groepen. Ik vind het erg gemakkelijk om dagelijks via de startpagina van LinkedIn in één oogopslag te zien wat er speelt in marketingland. Hieronder deel ik een aantal LinkedIn groepen die in mijn ogen relevant zijn voor marketeers.

1. Inbound Marketers - For Marketing Professionals

Opgericht op: 21 september 2007
Type: Beroepsgroep
Aantal leden: 142k
Groepseigenaar: Dharmesh Shah

Waarom deze groep?
De Engelstalige LinkedIn groep 'Inbound Marketers' geeft tips, trucs, sjablonen en handleidingen voor het uitvoeren van een succesvolle inbound marketing strategie. Onderwerpen die veel worden behandeld zijn content marketing, zoekmachine optimalisatie (SEO) en social media.

2. Sales & Marketing Professionals Netherlands

Opgericht op: 1 februari 2008          
Type: Beroepsgroep
Aantal leden: 43k
Groepseigenaar: Alex van Groningen

Waarom deze groep?
In deze Nederlandstalige LinkedIn groep delen Sales en Marketing professionals hun vraagstukken, expertise en vacatures. Onderwerpen die veel besproken worden zijn bijvoorbeeld verkoopgesprekken, klantcontacten, leadgeneratie en marketing- en salesstrategieën. 

3. Social Media Marketing

Opgericht op: 6 maart 2008
Type: Beroepsgroep
Aantal leden: 2,2 miljoen
Groepseigenaar: Michael Crosson

Waarom deze groep?
De Engelstalige LinkedIn groep 'Social Media Marketing' is zeer actief en beschikt over maar liefst 20 subgroepen. Een interessante groep als je op de hoogte wilt blijven van social media ontwikkelingen en nieuwe inzichten.

4. Digitalisering & digitale transformatie

Opgericht op: 25 juni 2009
Type: Beroepsgroep
Aantal leden: 1457
Groepseigenaar: Rob Boeyink

Waarom deze groep?
De groep Zoekmachine Marketing is een subgroep van Online Marketing Nederland. Deze LinkedIn groep is gericht op alles rondom zoekmachine marketing: van analytics tot zoekmachine optimalisatie (SEO). Door de updates en discussies in deze groep te volgen, kom je te weten hoe je jouw zoekmachine strategieën kunt verbeteren.

5. Content Marketing Institute

Opgericht op: 7 maart 2012
Type: Beroepsgroep
Aantal leden: 73k
Groepseigenaar: Pam Kozelka

Waarom deze groep?
De groep Content Marketing Institute zet je aan het denken. Op welke manier publiceer je content? Hoe kom je op nieuwe content ideeën? Hoe kun je een volgend e-book verbeteren? Lees het allemaal in deze groep.

Ga aan de slag met LinkedIn groepen!

Hopelijk krijg je na het lezen van dit blog zin om je aan te melden bij LinkedIn groepen en zie je de waarde ervan in. In slechts vijf minuten per dag ben je weer helemaal op de hoogte! Uiteraard bestaan er nog veel meer interessante LinkedIn groepen voor marketeers. Ga zelf maar eens op onderzoek uit :-).

Benieuwd naar meer over Inbound Marketing? Download dan het whitepaper!

 

Fotocredit