5 SEO copywriting tips die voor jou het verschil kunnen maken!

SEO copywriting tips om het verschil mee te maken

SEO copywritingHet doel van alle tekst op jouw website is het overbrengen van een boodschap aan jouw doelgroep. Om deze boodschap goed over te brengen dient jouw content goed in elkaar te zitten. Informatie op een zo’n effectief mogelijke manier brengen wordt copywriting genoemd. In dit blog leggen we je precies uit wat copywriting inhoudt, hoe dit van invloed kan zijn op jouw SEO en geven we je 5 SEO copywriting tips waarmee jij het verschil kunt maken!

Wat is (SEO) copywriting?

Copywriting is de kunst van het creëren van content die de lezer aanzet tot het kopen van een product, het abonneren op een lijst, het aanvragen van een download of het ondernemen van een andere actie die uw aantrekkingskracht op deze lezer zal vergroten. Het doel van copywriting is dus om overtuigende teksten te schrijven die er voor zorgen dat de lezer tot iets aangezet wordt.

Je kunt nog zo’n overtuigende teksten schrijven, als deze teksten niet gelezen worden heb je er alsnog weinig aan. Hier komt het stukje ‘SEO’ in het spel. Je moet er voor zorgen dat deze overtuigende teksten ook daadwerkelijk jouw doelgroep bereiken. SEO copywriting helpt om beide doelen te behalen door content te creëren die waardevol is voor de lezers en is geoptimaliseerd voor een specifiek zoekwoord.

1. Zorg dat je het gebruik van zoekwoorden zo natuurlijk mogelijk houdt

Zorg er voor dat jouw content goed leesbaar blijft. Het is natuurlijk belangrijk om jouw zoekwoorden te gebruiken in bijvoorbeeld blogs, maar je moet er voor zorgen dat het de leeservaring niet belemmert. Als dit het geval is zal de lezer snel afhaken met lezen en al zeker niet converteren. Wanneer je gebruik maakt van een long-tail zoekwoord, kan het herschikken van de woordvolgorde of het opsplitsen van de woorden bijdragen aan het natuurlijk houden van jouw schrijven. De algoritmen van de zoekmachines zijn slim genoeg om het zoekwoord ook hier uit te herkennen.

Uiteindelijk blijft het een afweging. Om goed te ranken in de zoekresultaten moet je laten zien dat jouw content goed aansluit bij de zoekterm. Om uiteindelijk ook profijt te hebben van deze ranking moet iemand ten eerste klikken op de link naar jouw website, maar moet het artikel ook goed in elkaar zitten zodat iemand ook daadwerkelijk geconverteerd wordt.

2. Probeer in featured snippets te komen

Het is vaak niet eenvoudig om snel een hoge positie in zoekresultaten te bereiken. Een manier waarmee je jouw content gegarandeerd hoog in de zoekresultaten komt is het worden van een featured snippet voor een zoekopdracht. Zo’n featured snippet, ook bekend als positie 0, is het blokje dat helemaal bovenaan op de zoekresultatenpagina verschijnt en direct en bondig informatie toont over de zoekterm. Het winnen van featured snippets is een relatief eenvoudige manier om meer organisch verkeer naar jouw pagina’s te krijgen. Je kunt met een paar eenvoudige aanpassingen al een grote kans maken op featured snippets. We hebben al eens een blog geschreven waarmee je in 4 stappen jouw pagina’s kunt optimaliseren voor featured snippets, je leest het hier.

3. Voorkom lange stukken tekst met kopjes en afbeeldingen

Website bezoekers willen geen ellenlange stukken tekst lezen en willen graag een luchtige leeservaring. Kopjes en afbeeldingen verbeteren zowel de leeservaring als de ranking jouw pagina’s. Kopjes maken het voor zowel lezers als zoekmachines eenvoudiger om jouw pagina te lezen en te verwerken, maar maken het ook mogelijk om jouw zoekwoorden op een natuurlijke manier vaker te gebruiken. Afbeeldingen helpen om tekst ook op te splitsen en kunnen het voor de lezer eenvoudiger maken om te tekst te begrijpen. Daarnaast kun je afbeeldingen met alt text optimaliseren voor zoekmachines. Koppen en afbeeldingen maken het dus eenvoudiger om jouw tekst te verwerken en te begrijpen voor zowel de lezer als een zoekmachine.

4. Maak gebruik van links naar jouw andere pagina’s

Iedereen weet inmiddels dat het linken naar jouw andere content een goed helpt voor jouw SEO. Meestal wordt er echter niet aan de natuurlijke flow van de lezers gedacht. Stel jezelf dus de vraag: “wat is de natuurlijke volgende stap voor de lezer na het lezen van deze content?”. Zo zorg je ervoor dat je links toevoegt doe daadwerkelijk iets bijdragen en daarmee de leeservaring verbetert. Daarnaast kan de zoekmachine door interne links jouw pagina’s beter begrijpen en plaatsen.

5. Elk type content heeft andere behoeften

De best practices voor het optimaliseren van een blogpost zijn natuurlijk niet hetzelfde als de best practices voor het optimaliseren van een productpagina. Zorg ervoor dat je de intentie van jouw website bezoekers goed in je achterhoofd houdt bij het optimaliseren van jouw pagina’s. Waar je bij het optimaliseren van een blogpost juist links naar andere content wil toevoegen, wil je dit bij het optimaliseren van een productpagina juist niet. De bezoekers van een productpagina wil je juist op die pagina houden en ze proberen te converteren. Zo zijn er veel verschillen tussen bijvoorbeeld blog posts, product pagina’s, landingspagina's en contactpagina’s. Maar wanneer je de intentie van de lezer in je achterhoofd houdt wordt het al een stuk eenvoudiger.

Meer leren over SEO en Inbound marketing?

Hopelijk helpen de 5 tips uit dit artikel je al goed op weg. Wil je je nog verder verdiepen in het SEO en Inbound marketing vak? Download dan onze Inbound marketing whitepaper: