Wat zijn long-tail zoekwoorden en waarom zijn ze belangrijk?

Wat zijn long-tail zoekwoorden en waarom zijn ze belangrijk?

Wat zijn long-tail zoekwoorden en waarom zijn ze belangrijk?Focussen op long-tail zoekwoorden is een goede SEO-tactiek. Long-tail zoekwoorden zijn zoekwoorden of zoekopdrachten die specifieker - en meestal langer - zijn dan meer algemeen gebruikte zoekwoorden. Long-tail zoekwoorden krijgen minder zoekverkeer, maar zullen meestal een hogere conversiewaarde hebben, omdat ze specifieker zijn. Ze laten je toe geleidelijk meer verkeer naar jouw website te krijgen en gevonden te worden door nieuwe en gemotiveerde doelgroepen. Een long-tail zoekwoord strategie kan je helpen als er veel concurrentie is in jouw markt of wanneer er veel concurrentie is voor de belangrijkste zoekwoorden waar je op wil ranken. Dat gezegd zijnde, de meeste bedrijven of blogs kunnen profiteren van deze strategie omdat het helpt bezoekers aan te trekken met een zeer specifieke zoekintentie. In dit blog zal ik uitleggen wat long-tail zoekwoorden zijn en hoe het focussen op long-tail zoekwoorden jouw SEO kan helpen.

Wat zijn long-tail zoekwoorden?

Long-tail zoekwoorden zijn specifieker en komen minder vaak voor dan andere zoekwoorden. Ze richten zich meer op een niche. De term long-tail keyword komt uit het boek The Long Tail van Chris Anderson. In dit boek laat Chris Anderson zien dat er een markt is voor vrijwel elk product. En hoewel deze markt in sommige gevallen echt heel klein is, maakt de uitgestrektheid van het internet jouw niche product of blog post toch winstgevend.

Waarom focussen op long-tail zoekwoorden?

Het is veel gemakkelijker om te scoren voor long-tail zoekwoorden dan voor meer algemene zoekwoorden omdat minder websites concurreren voor hoge posities in de zoekresultatenpagina’s van Google. Hoe langer (en specifieker) jouw zoektermen zijn, hoe gemakkelijker het is om voor de term te ranken. Door de uitgestrektheid van het internet, is het gemakkelijker om jouw publiek te vinden voor jouw specifieke niche. Focussen op een groep van long-tail zoekwoorden kan resulteren in een grote hoeveelheid verkeer in totaal.

Een ander voordeel van het focussen op long-tail zoekwoorden is dat, hoewel deze zoekopdrachten minder vaak gedaan worden in de zoekmachine, de bezoeker van jouw website die je aantrekt door deze long-tail zoekwoorden te gebruiken meer kans heeft om te converteren/jouw producten te kopen omdat deze al redelijk specifiek aan het zoeken was.

Hoe vind je de juiste long-tail keywords?

Ga op zoek naar wat jouw product of blog uniek maakt. Wat doe jij anders dan concurrenten? Dit is wat jou uniek maakt en is een goed uitgangspunt voor jouw long-tail zoekwoorden. Vaak kun je ook beginnen met het opschrijven van jouw missie, dit zou jou ook uniek moeten maken. Zorg ervoor dat je jouw missie opschrijft in woorden die jouw doelgroep ook zou gebruiken bij het zoeken naar informatie.

In sommige markten is het lastig om hoog in de zoekresultaten naar voren te komen. Deze markten zijn zeer competitief, met grote bedrijven die de zoekresultaten domineren. Deze bedrijven hebben vaak ook een groot budget te besteden aan marketing, maar ook aan SEO. Ranking in deze markten is moeilijk en het gaat je niet zomaar lukken om te concurreren met een klein budget.

Wie niet sterk is moet slim zijn; wanneer jij in staat bent om te bepalen wat jou onderscheidt in de markt moet je in staat zijn om jouw niche te vinden. Hetgeen dat jouw product, website of blog uniek maakt zou centraal moeten staan bij het kiezen van de long-tail keywords waar je voor wilt ranken. De termen die je gebruikt om je missie te omschrijven kun je mooi gebruiken om op te focussen in je SEO strategie. Deze woorden moeten centraal staan in de long-tail zoekwoorden waar je je website op wilt laten ranken.

De volgende stap is het maken van een lijst met zoekwoorden. Probeer in het hoofd van je doelgroep te kruipen. Waar zullen deze mensen naar op zoek zijn? Welke zoektermen zullen ze gebruiken als het gaat om jouw product of website? Het bedenken van je hoofdonderwerp en voornaamste zoekwoorden zal waarschijnlijk vrij eenvoudig zijn, maar het vinden van je long-tail zoekwoorden is misschien meer uitdagend. Gelukkig zijn hier tal van tools voor die je kunnen helpen met het zoeken naar deze long-tail zoekwoorden.

Aan de slag met SEO

Het is dus goed om je te focussen op long-tail zoekwoorden wanneer je moet werken met een klein budget, maar er zijn nog tal van andere mogelijkheden voor het verbeteren van jouw zoekmachine optimalisatie. In ons nieuwste E-book: Zoekmachine optimalisatie (SEO) word je stap voor stap meegenomen in alle dingen die je kunt doen om hoger in de zoekresultaten van Google naar voren te komen. Ontdek hoe ook jij met de meest actuele tips een toekomstbestendige hoge positie in de Google zoekresultaten bereikt.