5 social media richtlijnen voor zakelijk gebruik

Socialmedia richtlijnen

social media tips, social media etiquette, meerwaarde biedenHoe ga je correct om met social media? Welke acties zijn tactisch? En welke kun je beter achterwege laten? In dit artikel deel ik tips voor social media etiquette.

Social media zijn een belangrijk onderdeel geworden van de dagelijkse activiteiten van Inbound Marketeers. De voordelen van social media zijn duidelijk: je kunt communiceren met de doelgroep, service bieden en tegelijkertijd marktonderzoeken uitvoeren. Social media hebben bewezen op een effectieve manier content te kunnen promoten en traffic te kunnen genereren naar je website. Op social media zijn er - net als in de echte wereld - mensen met goede en minder goede manieren en mensen met goede communicatieve vaardigheden en mensen die sociaal wat onhandiger zijn. 

Hier volgen tips voor het gebruik van social media.

1. Afzwakken marketing

Normaal gesproken voel je je als marketeer verantwoordelijk voor het promoten van jouw producten, services en bedrijf. Maar tijdens een interactie tussen jou en jouw doelgroep op social media, is het beter je merk niet overdreven neer te zetten. Mensen zijn op social media immers niet op zoek naar een verkoopachtig promotiepraatje. Wat willen mensen dan wel graag zien of horen? Denk aan: oplossingen voor problemen, feedback, advies, interessante zaken (nieuws/ tips) of entertainment.  

2. Goed luisteren

Één van de belangrijkste regels is: goed luisteren. Social media kanalen verschaffen je enorm waardevolle inzichten in de doelgroep. Als je communiceert, denk dan altijd aan het bieden van meerwaarde.

3. Individueel en persoonlijk

Als (potentiële) klanten tijd nemen om te reageren, dan verwachten zij meer dan een korte onpersoonlijke reactie terug. Zorg ervoor dat je op een individuele en persoonlijke manier (terug) communiceert.

4. Wees open, positief en respectvol

Niet iedereen zal het altijd eens met je zijn, maar het is van belang om voortdurend open en respectvol te zijn. Zelfs in situaties wanneer anderen dat niet tegen jou zijn. Als iemand een negatieve reactie op jou richt, blijf rustig en antwoord netjes. Indien mogelijk kun je de reactie voorzichtig ombuigen naar positiviteit.

5. Antwoord, bedank en geef krediet

Social media zijn constante activiteiten die inzet vereisen. Het is niet genoeg om zo nu en dan even contact te zoeken met je volgers. Reageer zo snel mogelijk op reacties en commentaar. Dank volgers altijd voor hun interesse.

Wil je meer lezen over Inbound Marketing? Download dan onderstaand whitepaper!

 

 

Fotocredit