Alles wat je moet weten over de marketing tool BuzzSumo

Buzzsumo

Depositphotos_70671499_xsIn oktober vorig jaar schreef ik een blogserie over influencers in je netwerk. In het tweede deel ging ik in op methodes om influencers binnen verschillende online sociale netwerken te vinden. BuzzSumo was één van de tools die ik besprak om invloedrijke personen op Twitter te vinden. In dit blog ga ik dieper in op deze tool. Je leest wat je hier als moderne ondernemer - naast het vinden van influencers - mee kunt.

BuzzSumo als marketing tool

Voor moderne ondernemers is werken zonder marketingtools eigenlijk uitgesloten. Je moet je content- en algemene marketingstrategie toch ergens op baseren? BuzzSumo is een tool die helpt om jouw online wereld te ontdekken. Met een ‘free plan’ account kun je al veel met deze tool. Denk hierbij aan het ontdekken van trending content en influencers. Een betaald Pro account geeft je nog meer mogelijkheden. Je kunt ook kiezen voor een Pro+trending, Agency of Enterprise account als je een grotere groep mensen toegang wilt geven tot de tool of als je meer alerts en feeds wilt kunnen instellen.

Trending Content

Als je inlogt is het eerste tabblad dat je in de navigatie kan kiezen het Trending Content tabblad. Deze pagina geeft je een overzicht van allerlei trending nieuwsitems. Niet ieder item zal jou aanspreken. Dit overzicht is namelijk een grote verzameling van allerlei categorieën. Kies zelf een categorie (bijvoorbeeld Business, Tech of Marketing) om voor jou interessante items te zien. Je kunt natuurlijk ook zelf onderwerpen toevoegen door rechts op +Topic te klikken. Of houdt hiermee bepaalde websites in de gaten of sluit deze uit. Aan ieder item is een Trending Score toegevoegd. Deze score laat zien hoe snel de content is gedeeld sinds publicatie (zie voorbeeld hiernaast). Hiermee kun je op mogelijke viral content stuiten voordat deze bekend is bij het grote publiek.

Top Content

In het tabblad Top Content kun je zelf zoeken naar content gespecificeerd op een keyword of domeinnaam. Als je een gratis account hebt kun je filteren op de aangegeven tijdsperiodes van het afgelopen jaar tot de afgelopen 24 uur. Je kunt niet handmatig een tijdsperiode kiezen, wat met een pro account wel kan. Je kunt met een gratis account ook geen taal of land selecteren. Dit kan een nadeel zijn als je internationaal bekende keywords gebruikt, maar alleen gegevens wilt zien van de nationale markt. Hieronder zie je een voorbeeld van de top 3 content met het onderwerp ‘moderne marketing’. Ik heb het onderwerp tussen aanhalingstekens geschreven om resultaten op basis van het Engelse modern marketing uit te sluiten. BuzzSumo is het daar niet helemaal mee eens en stelt voor de Engelse term te gebruiken.

Influencers

BuzzSumo kan heel goed gebruikt worden voor het vinden van influencers. Kies het tabblad Influencers en type een zoekwoord in de vorm van @zoekwoord, zoekwoord of #zoekwoord. Je krijgt een overzicht van de meest invloedrijke mensen en organisaties op dat gebied. In het voorbeeld hieronder heb ik de zoekterm marketing automation gebruikt en gefilterd op Nederland. Je kunt filteren op soort of locatie. Dit kan ook met een gratis account. De resultaten laten zien hoe hoog de page en domain authority is van deze influencers. Ook het aantal volgers, de retweet ratio, de reply ratio en het gemiddeld aantal retweets zijn zichtbaar. Bekijk wat voor jouw organisatie interessant is om te achterhalen over influencers. Daarna kun je hen aan je netwerk toevoegen en jouw content met ze te delen. Hopelijk vindt de influencer het interessant genoeg om jou terug te volgen en jouw content met zijn netwerk te delen.

Content Alerts en Reports

De twee overige tabbladen in de navigatie Content Alerts en Reports zijn alleen toegankelijk met een pro account. Content Alerts geven je de mogelijkheid om op de hoogte te blijven van voor jou interessante keywords, merken, websites, personen en links. Stel bijvoorbeeld notificaties in voor als een keyword of merk genoemd wordt, als een geselecteerde website nieuwe content publiceert, als een interessant persoon nieuwe content publiceert en als er link naar een website die jij trackt wordt gemaakt. Het tabblad Reports bestaat uit de onderdelen Content Analysis Report, Domain Comparison Report en Top Authors. De eerste geeft je de mogelijkheid content te analyseren op basis van keywords of domeinnamen. Met het Domain Comparison Report kun je twee websites vergelijken. De pagina Top Authors is alleen toegankelijk voor Agency accounts.

Richt jouw moderne marketing strategie in

BuzzSumo helpt je bij het inrichten van jouw moderne marketing strategie. Ontdek viral content voordat deze bij het grote publiek bekend is, bekijk welke content veel gedeeld wordt en achterhaal de influencers in jouw branche. Wil je meer weten over de moderne marketing strategie? Download dan onderstand e-book met alle begrippen die je als moderne ondernemer moet weten.