Brand identity: wat is de rol van kleuren?

Brand identity: wat is de rol van kleuren?

Als marketeer weet je als geen ander hoe belangrijk de identiteit van je merk is. Een sterke brand identity houdt in dat de doelgroep jouw merk direct herkent op basis van jouw non verbale communicatie. Communicatie zonder woorden te gebruiken. Kleurgebruik speelt hierbij een belangrijke rol.

Brand identity oftewel: merkidentiteit

Kleur geeft krachtige signalen af en is een belangrijk element van jouw visuele merkidentiteit. Kleuren wekken emoties op en worden daardoor snel herkend door mensen. Wist je dat kleuren ook onze stemmingen en gevoelens kunnen beïnvloeden? Kies daarom kleuren die goed aansluiten bij de persoonlijkheid van jouw merk.

Naamsbekendheid & verkoop

Kleuren bepalen veel zaken in ons dagelijks leven. Dit gebeurt al bij de geboorte van een kind. Bij een kaart met een blauw design in onze brievenbus, trekken we direct de conclusie dat er een jongen is geboren. Zo is het kiezen van de juiste kleur(samenstelling) op zakelijk gebied ook cruciaal.  

Een studie van The Color Marketing Group laat onder andere zien dat:

  • Kleur de merkherkenning verhoogt
  • Uitingen met kleur meer opvallen dan vergelijkbare zwart-wit uitingen
  • Kleur de verkoopbesluiten bevorderen

Color Emotion Guide

Sommige merken hebben inmiddels een dusdanige sterke merkherkenning opgebouwd dat we hun kleuren al herkennen zonder hun bedrijfsnaam te zien. De onderstaande infographic "Color Emotion Guide" van de Logo Company laat de betekenis van kleuren zien en verbindt diverse merken aan een bepaalde kleur.

brand identity: kleuren en de bijpassende emoties

Zo geeft de kleur rood de betekenis aan van sensatie (excitement), jeugdig (youthful) en krachtig (bold). Hier passen consumentenmerken als Coca-Cola en Lay's uitstekend bij. Als we kijken naar de kleur rood op het gebied van marketing, dan komen we uit op Pinterest en YouTube.

Let bij het kiezen van een merkkleur op jouw concurrent. Als diverse concurrenten in jouw marktgebied gebruik maken van bijvoorbeeld blauw, kies dan voor een andere kleur om je te onderscheiden. Ga dus niet blindelings af op informatie zoals weergeven in de bovenstaande infographic. Beschouw deze informatie als richtlijn.

Welke kleur is jouw merk?

Twijfel je welke kleur het beste past bij jouw merk? Wellicht kan de onderstaande video jouw inspiratie geven. Deze video geeft inzicht in de betekenis van kleuren voor merken. Zo begint de video met het kleurrijke logo van Google:

Gebruik jouw kleur consistent

Welke kleur je ook kiest voor jouw merk: het is belangrijk om consistent dezelfde kleuren en ontwerpen bij alle uitingen te gebruiken. Dit zal helpen om jouw merk sneller te herkennen. Je kunt jouw kleur op veel verschillende plekken en zaken doorvoeren:

  • Visitekaartjes
  • Kantoorpand
  • Website
  • Offertes
  • Social media kanalen
  • Relatiegeschenken

 

Bron: Social Media Today

Fotocredit