Content creëren? Brainstorm op een efficiëntere manier

Brainstorm

brainstormHet kan iedereen gebeuren: je hoofd lijkt helemaal leeg en je bent compleet inspiratieloos. Maar toch heb je voor volgende week nieuwe interessante content nodig. Geen paniek! In dit blogartikel laat ik je een handige tool zien om op een snelle, gemakkelijke en visuele manier te brainstormen over content ideeën. Met behulp van deze tool verlopen je brainstormsessies voortaan gestructureerd en systematisch. 

Alles wat je nodig hebt, is deze handige Excel spreadsheet en een interessant onderwerp. De tool helpt je vervolgens om één onderwerp om te zetten naar vele content ideeën. Het werkt als een trechter: je begint met een breed onderwerp of thema en via een aantal stappen werk je naar specifieke content ideeën toe. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe de tool werkt. 


Stap 1: kies een onderwerp

Allereerst kies je een onderwerp, idee of thema voor je content. Dit mag een heel breed onderwerp of thema zijn want later ga je het pas specificeren. Denk bijvoorbeeld aan ‘social media’, ‘communicatie’ of ‘websites’. Het onderwerp zet je in het eerste vak:

Stap 2: kies een doelgroep

In het tweede vak kies je een doelgroep: beginner, gemiddeld of gevorderd. Het gaat er hier om hoeveel kennis je doelgroep heeft van het onderwerp. Het skill-level van de doelgroep is namelijk erg bepalend voor het doel van je content: voor beginners wil je bijvoorbeeld een basis handleiding maken terwijl je voor gevorderden heel diep op een specifiek onderwerp in wil gaan. Bepaal je doelgroep door het kruis te verplaatsen in het juiste vak.

Stap 3: kies de structuur van je content

De structuur van je content verwijst naar de manier waarop je je content organiseert. Je kunt bijvoorbeeld blogartikelen schrijven in de vorm van een lijstje of een ‘how-to’. Kies een van de structuren en bedenk vervolgens ideeën die binnen die structuur passen. Kom je erachter dat de door jouw gekozen structuur niet ideaal is voor het onderwerp? Verplaats dan het kruis in vak 3.

Stap 4: kies een medium voor je content

Hier kies je een specifiek medium of format waarin je je content wilt presenteren. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een blogartikel, een infographic, een video of een presentatie zijn. Bedenk dat bepaalde soorten content meer geschikt zijn voor een bepaald medium dan andere soorten content. Wanneer je bijvoorbeeld veel data hebt, is het beter om die in een afbeelding (infographic) te verwerken dan in een blogartikel. Kies het medium door het kruis te verplaatsen in vak 4.

Stap 5: schrijf zo veel mogelijk ideeën op

Nu is het tijd om te gaan brainstormen. Dit doe je door zoveel mogelijk content headlines (titels / koppen) op te schrijven die passen binnen de keuzes die je in de vorige stappen hebt gemaakt. Als je geen ideeën meer hebt, verander je simpelweg één van de keuzes die je in stap 2, 3 of 4 hebt gemaakt. Zo kun je weer verder met brainstormen. Dit werk resulteert uiteindelijk in een lange lijst met waardevolle content ideeën rondom één onderwerp of thema. De volgende brainstormsessie start je met een nieuw onderwerp of thema en doorloop je nogmaals de stappen voor een nieuwe lijst met ideeën.

Met behulp van deze tool zorg je ervoor dat je brainstormsessies voortaan gestructureerd en systematisch verlopen. Zo kun je je creatieve brein optimaal benutten!

Hoe pak jij een brainstormsessie voor nieuwe content ideeën aan?

Download whitepaper