De imperfecte marketeer: een succesverhaal

Inbound Marketing

pexels-photo-1259234De Parisienne (bekend om haar gevoel voor stijl), heeft een gouden regel: “Your look should always have one thing undone”. Met andere woorden: kom goed voor de dag, maar hoed je voor perfectie. Niemand zit te wachten op een foutloze verschijning die overal aan gedacht heeft. Het is onecht, oogt geforceerd en creëert afstand. Marketeers kunnen een hoop van de Parisienne leren. Want hoe hard klanten ook roepen om menselijkheid; ze krijgen nog steeds perfectie voorgeschoteld. Maar wie menselijk wil overkomen, kán helemaal niet perfect zijn. In dit blog daarom een pleidooi voor de imperfecte marketeer, misschien wel de meest succesvolle in z’n soort.

Weinig invloed maar hoge eisen

De hang naar perfectie is begrijpelijk (en ironisch genoeg erg menselijk). We willen allemaal een goede indruk maken en geaccepteerd worden. De oorzaak hiervan heeft ongetwijfeld te maken met de oertijd, voortplanting en bescherming tegen enge wilde dieren, maar dat doet er nu even niet toe. Wat er wel toe doet, is dat ons streven naar perfectie er goed ingebakken zit. Zeker in marketing! Deze afdeling wordt al jaren afgerekend op het aantal leads, klanten, omzet én de goede naam van het bedrijf. Marketeers hebben weinig invloed op de kwaliteit van producten en diensten, maar moeten wel vertrouwen en loyaliteit kweken. Logisch dat ze de waarheid een beetje mooier maken dan hij is.

“There’s a crack in everything, that’s how the light gets in”- Leonard Cohen

Massaal op zoek naar identiteit

Nu is er sinds de oertijd en de 21e eeuw veel gebeurd, vooral voor ons marketeers. Digitalisering, globalisering, individualisering: allemaal lange woorden die de maatschappij drastisch veranderen. Marketeers komen dagelijks (virtueel) in contact met enorm veel uitingen van andere marketeers, die claimen het allemaal beter en sneller te kunnen. Deze (geveinsde) perfectie van anderen komt via Instagram- en Facebookfilters de afdeling op, en dat vinden we eigenlijk maar niks. Want wie zijn wij dan nog? En hoe kunnen we ooit een plekje veroveren voor ons bedrijf? Massaal gaan we op zoek naar een eigen identiteit, die we verwerken in mooie beloftes, bedrijfsvideo’s en cases over perfect afgeleverde diensten en producten.

 “Perfectie is onrealistisch en schept wantrouwen, bovendien is het saai”

Perfecte marketing is oersaai

Maar dan is er ook nog goed nieuws. In een artikel op Marketingfacts schreef Dion van der Paart van Parbat het volgende: “Perfectie is onrealistisch en schept wantrouwen, bovendien is het saai”. En dat is een mooie samenvatting van de grootste valkuil in het hedendaagse marketingvak. Marketeers streven naar perfectie, maar klanten zitten daar helemaal niet op te wachten. Klanten (newsflash: allemaal mensen!) worden doodgegooid met beloftes, casestudies en productvoordelen, terwijl ze allang weten dat deze maar het halve verhaal vertellen.

Moet ik dan expres fouten maken?

Nee hoor. Imperfectie gaat niet over fouten maken, maar over echtheid. Zorg dat je echt bent in je communicatie en je krijgt de benodigde imperfectie er gratis bij. Een mooi voorbeeld is het gebruik van echte foto’s op je website. Je kiest al voor echtheid als je de stockfoto’s links laat liggen en een goede fotograaf inschakelt. Een foto van je laatste company run waarop mensen zichtbaar sterven maar niet opgeven, vertelt de websitebezoeker meer over jullie identiteit dan drie mensen in pak op de atletiekbaan. 

Wat ging er slecht? Vertel!

Ook de case study is een mooie plek om imperfecte marketing toe te passen. De klassieke formule: er was een probleem, toen kwamen wij, en pats boem: iedereen was blij. Dat levert quotes op zoals: “Vet Digital heeft ons geweldig geholpen bij de ontwikkeling van een moderne marketing website. We genereren veel leads en zijn erg tevreden”. Tevreden, ja, maar daaraan voorafgaand is de klant veranderd van strategie, zijn teksten meerdere malen herschreven en hebben we een week gevochten met de footer die maar niet wilde mee verhuizen naar zijn nieuwe locatie. Het was een hels karwei, maar we bleven lachen en hebben net zo lang gewerkt tot alles klopte. De samenwerking heeft beide partijen goed gedaan, want we werken alweer maanden samen aan verschillende Inbound campagnes. Het is een succesverhaal, maar verre van perfect.

Don’t be that person

Dit allemaal gezegd hebbende, sluit ik mij aan bij de visie van Leonard Cohen, Dion van der Paart en de Parisienne: ga voor het imperfecte. Vertel het echte verhaal, laat je gezicht zien (letterlijk) en doe niet mee aan de filtercultuur. Iedereen streeft naar perfectie, maar niemand wil het echt hebben. En waarom zo hard je best doen voor iets dat niet werkt?

Wil je meer weten over Inbound Marketing? Lees dan onderstaand whitepaper!