Inbound Marketing werkt niet? Hier ligt het aan!

inbound_marketing-1Vele uren en euro’s in Inbound Marketing geïnvesteerd, maar behaal je nog altijd teleurstellende resultaten? Zo word je kijk op Inbound Marketing er inderdaad niet positiever op. Want als het niets oplevert, hoe voor de hand liggend is het dan om te roepen dat Inbound Marketing niet werkt? En te zuchten en bij de pakken neer te gaan zitten?

Maar wacht even met oordelen over Inbound Marketing… de kans is namelijk groot dat het niet van de grond komt door vrij eenvoudig op te lossen fouten.

In dit blogartikel lees je over veel voorkomende fouten en geef ik oplossingen en tips. Zo kun je jouw Inbound marketingstrategie positief voortzetten met goede resultaten in het vooruitzicht.

Kopie van de concurrent

Dezelfde dingen doen en zeggen als jouw concurrent: dat voelt lekker veilig. Ben je je er alleen wel van bewust dat je je hierdoor niet onderscheidt? Hoe kan een potentiële klant nu weten waarom hij juist met jou zaken moet doen? Stop daarom met het volgen/kopiëren van de concurrent en onderzoek wat jouw bedrijf, product of werkwijze uniek maakt. Vraag jezelf af waarom iemand voor jouw bedrijf moet kiezen en niet voor de concurrent. Maak dit onderscheid overal duidelijk: via jouw website teksten, blogartikelen, social media, mailings en andere communicatie-uitingen.

Geen of matige planning

Inbound Marketing zonder goede planning? Dat is eigenlijk onmogelijk. Alle Inbound onderdelen moet je namelijk op elkaar laten aansluiten en met een doordacht plan opzetten. Denk aan jouw SEO strategie die moet aansluiten op je content. Of jouw blogartikelen die alle buyer persona’s moeten aanspreken, maar ook in social media goed moeten scoren. Best lastig dus, maar een goede planning biedt uitkomst. Maak de planning voor een beperkte periode. Inbound marketing geeft je namelijk zoveel input en real-time data dat je jouw planning vaak moet aanpassen, zeker om de twee tot drie maanden. Het is belangrijk om continu te reageren en in te spelen op de wensen van jouw (potentiële) klant.

Marketing vormt geen team

Binnen veel organisaties zijn de marketingrollen verdeeld over verschillende medewerkers. Zo is de één bijvoorbeeld verantwoordelijk voor events, de ander voor e-mail marketing en weer een ander voor social media. Wat hierdoor vaak gebeurt, is dat iedere medewerker zijn eigen plan trekt. Denk aan de promotie van een event op social media zonder dat de bijbehorende webpagina gereed is. Zonde, met een goed samenwerkend team bereik je veel meer. Zorg daarom dat je wekelijks of zelfs dagelijks de stand van zaken bespreekt en samen op belangrijke zaken inspeelt. Je hebt elkaar nodig voor een succesvolle Inbound Marketing strategie: SEO kan niet zonder content, content kan niet zonder een website, een website kan niet zonder social media en ga zo maar door.

Betrokkenheid

Wanneer is er voldoende betrokkenheid bij Inbound Marketing? Dat is lastig te zeggen. In de ene organisatie bemoeien verschillende mensen van allerlei afdelingen en op verschillende niveaus zich ermee. Dat kan goed uitpakken: er ontstaat veel bloginspiratie, er is gedrevenheid om met Inbound Marketing goede resultaten te behalen en mensen worden gewaardeerd voor hun inzet. Bijvoorbeeld in reacties op social media. Soms kan bemoeienis vanuit het bedrijf juist verlammend werken: iedereen wil zijn verhaal zoveel mogelijk aan bod laten komen terwijl daar soms geen ruimte of tijd voor is en collega’s zonder Inbound Marketing ervaring zijn niet gewend om een lange tijd op resultaat te moeten wachten. Zo verslapt al gauw de aandacht. Wij zien vaak dat het enthousiasme eerst groot is, dan wat inzakt (want resultaten blijven de eerste weken tot maanden uit) en weer toeneemt zodra de stroom leads op gang komt. In de helft van de gevallen zorgt betrokkenheid voor een drive, in de andere gevallen is het beter om de leiding aan de (externe) marketeers over te laten. Onderzoek wat in jouw organisatie het beste werkt.

Wil je meer lezen over Inbound Marketing? Download dan onderstaand whitepaper.