Dit heeft het nieuwe HubSpot CMS jouw B2B onderneming te bieden

Nieuwe HubSpot CMS

BOEM! Opeens was het daar: het gloednieuwe CMS van HubSpot. Alle facetten van je website kunnen aanpassen zonder kennis van code is het credo. Kun je het contract met je webdeveloper direct opzeggen? Zeker niet! Webdevelopers mogen zich vanaf nu namelijk bezighouden met the cool stuff, zoals het maken van custom modules en nieuwe thema’s.

Wij lopen al een tijdje mee in HubSpot land en geloof ons, dit is een baanbrekende update. Of het nieuwe HubSpot CMS past bij jouw B2B onderneming, ontdek je in dit blog.

 

Op het eerste gezicht: paginaniveau

Makkelijk en snel nieuwe websitepagina’s maken en bestaande pagina’s aanpassen: het is een basisvereiste die elke online marketeer aan een CMS stelt. Headers, footers, formulieren en het bedrijfslogo hoeven niet op elke pagina opnieuw te worden uitgevonden. Gelukkig paste het HubSpot CMS dit ‘global content’ principe al een tijdje toe, maar de nieuwe CMS update maakt het allemaal nóg gemakkelijker:

1. Pas de structuur van je pagina ter plekke aan

Dankzij de Drag & Drop editor ligt de opbouw van je pagina niet meer vast in een template, maar kun je dit (als je wilt) op paginaniveau aanpassen. Een extra header toevoegen? Sleep ‘m naar de juiste plek. Toch een formulier in plaats van een CTA? Wissel ze gemakkelijk om, fluitje van een cent. Je nieuwste content offer promoten in een box onder je header? Geef ‘m een leuk kleurtje en hij springt direct in het oog.

2. Wissel standaard- en thema modules af

Het nieuwe CMS werkt op basis van thema’s. Bij het maken van een pagina kies je uit een bestaand pakket of het thema dat je door je developer hebt laten maken (zie Custom blijft custom). Niet alleen staan er in het themapakket kant-en-klare pagina’s voor je klaar, het bevat ook nieuwe modules die je niet standaard in HubSpot tegenkomt. Denk aan een cirkeldiagram met het gemiddelde tevredenheidscijfer van klanten of een slider met diverse klant quotes. Daarnaast kun je natuurlijk altijd voor standaard modules zoals formulieren, CTA’s, blog listing en menu’s kiezen.

Conclusie:

Wil je meer gebruikersgemak en flexibiliteit op paginaniveau? Dan is het nieuwe HubSpot CMS absoluut het proberen waard.

Opmaak is geen development klus meer

Herinner je je de tijd nog dat je een webdeveloper opdracht moest geven om de aangepaste huisstijl door te voeren in de website styling? Bij het CMS Product team van HubSpot lachen ze er nu om: waarom deden we altijd zo moeilijk? Met onoverzichtelijke css files enzo?! Goed, die tijd is dus voorbij. Hier twee belangrijke functionaliteiten van de CMS Hub die het heft in jouw eigen hand leggen:

1. Basis opmaak in een paar minuten instellen

Stel, je probeert een van de standaard thema’s uit in het nieuwe CMS. Dan wil je eerst weten of jouw huisstijl een beetje oogt in dit thema. Dus je vervangt het logo door het jouwe en past snel even de basiskleuren en lettertypes aan – zonder één regel code te tikken of ook maar een .css file of html module aan te raken. Vanaf nu doe je dat direct vanuit je pagina, met slechts enkele klikken in de thema instellingen. De basisopmaak bestaat in dit geval uit: achtergrondkleur, lettertype en -kleur, grootte van pagina’s en afstand tussen modules.

2. Alle andere onderdelen stylen zonder code

Zoals gezegd bouw je in dit CMS je pagina’s vanuit een thema met bijbehorende custom modules. Ik ga je nu een publiek geheim verklappen: werkelijk álle facetten van de styling van dit thema en bijbehorende modules kun je naar wens instellen – opnieuw zonder één regel code te hoeven schrijven. Halleluja! Hier hebben we lang op gewacht met z’n allen. Om je een beeld te geven van de mogelijkheden (want die zijn niet in één blog te beschrijven), noem ik er een paar op: opmaak van elk type header, de styling van formulieren, het hoover-effect van menu items en de weergave van tags op je blog. In deze video zie je kort hoe diepgaand de mogelijkheden zijn.

 

Conclusie:

Word je er ook doodmoe van om bij iedere aanpassing in de standaard opmaak van je website of die van specifieke modules een developer te moeten inschakelen? Dan is het nieuwe HubSpot CMS absoluut het proberen waard.

 

Custom blijft natuurlijk custom

Zoals in veel content management systemen, betekent het werken met thema’s ook werken met beperkingen. Ja, alle onderdelen binnen het thema kun je volledig op jouw smaak en huisstijl afstemmen, maar daar nieuwe functionaliteiten aan toevoegen vergt nog steeds kennis van code. Ondanks de vele mogelijkheden, zal je jouw webdeveloper af en toe aan zijn mouw moeten trekken als je een specifieke functionaliteit of styling mist. Vergeet niet dat je nog steeds modules uit de App Marketplace van HubSpot kunt halen en je hier (binnenkort) ook andere thema’s kunt vinden die misschien meer aan je eisen voldoen dan de standaard beschikbare thema’s. Zo geeft het nieuwe CMS je uiteindelijk toch ook de vrijheid die je soms erg hard nodig hebt.

Conclusie:

Het nieuwe HubSpot CMS kan veel, maar niet alles. Je hebt af en toe een webdeveloper nodig voor functionaliteit en styling op maat.

 

Professional versus Enterprise

Dan nog even dit: de nieuwe CMS Hub is er (op dit moment) in twee varianten, Professional en Enterprise. Net zoals bij de andere Hubs kunnen de onderlinge verschillen vrij groot zijn. Twijfel je welke variant bij jouw organisatie past? Ik zet de belangrijkste verschillen hieronder voor je op een rij. Vergeet niet de pricing page van HubSpot zelf erbij te pakken als je een actueel overzicht wil van de functionaliteiten (en prijzen) van het CMS.

Het Enterprise CMS bevat alle eigenschappen van het Professional CMS, plus deze extra’s:

  • Adaptive testing
    Dat betekent dat je naast A/B tests met 2 varianten van hetzelfde content item, met 5 varianten kan testen.
  • Memberships
    Kun je toekennen aan content. Zo maak je content beschikbaar voor bepaalde doelgroepen op basis van lijsten. Denk aan content voor specifieke klantgroepen of voor collega’s.
  • Twee brand domains.
    Daarmee kun je HubSpot content hosten op twee verschillende domeinen, handig als je met een moeder/dochter/zuster onderneming in één account wil werken (bijvoorbeeld omdat zij hetzelfde marketingteam hebben), maar content wel per website domein gescheiden wilt houden.
  • Code alerts
    Hiermee geeft HubSpot automatisch aan welke pagina’s fouten bevatten waardoor zij bijvoorbeeld trager zijn. Hier heb je dus geen externe tools meer voor nodig.
  • Content partitioning
    Hiermee geef je specifieke HubSpot gebruikers of teams toegang tot bepaalde onderdelen in de Hub. Zorg bijvoorbeeld dat het interne communicatieteam, alleen e-mails voor interne communicatie kan maken en geen marketing- of sales e-mails.
  • Hierachical teams
    Hiermee richt je teamstructuren in, zodat er hiërarchie ontstaat in de permissies en toegang tot content. Denk aan een structuur zoals: Eén admin team > marketing, sales en service team > teams per vertical. Je kunt maximaal 300 teams maken.
  • Reverse Proxy support 
    Hiermee toon je content die je in HubSpot maakt, op een website die niet in HubSpot gehost wordt. HubSpot vormt daarmee je invoerbron, maar niet het systeem waarop de content aan de buitenwereld getoond wordt.
  • Custom CDN configuration
    Voeg hiermee een extra beveiliging toe aan je website die jouw IT team de kans geeft specifiek websitebezoek te weigeren en/of hier inzicht in te krijgen met als doel je website tegen ongewenst verkeer te beschermen.
  • Serverless functions
    Dat zijn interactieve plekken op je website, die je op HubSpot host waardoor je er geen externe server voor hoeft in te schakelen.
  • Meer inzicht in site performance met standaard monitoring rapporten.
    Die geven je inzicht in de prestatie van je website en kun je in dashboards tonen. Denk aan uptime, pagina’s waarop bezoekers fouten melden, pagina’s die langzaam laden of juist heel veel verkeer trekken.
  • Activity logging
    Geeft je inzicht in welke aanpassingen er door wie en op welk moment zijn gedaan, in content items zoals blogs, modules en CTA’s.
  • Single sign-on
    Maak het makkelijk voor je collega's om in te loggen in HubSpot en andere systemen van je bedrijf. Hiervan kun je tijdelijke gebruikers van je account, zoals een externe webdeveloper uitsluiten, zodat je meer controle hebt over wie er toegang heeft tot je account.

Is het nieuwe HubSpot CMS jouw perfect fit?

Zoals je hebt gemerkt, steek ik mijn enthousiasme voor dit nieuwe CMS niet onder stoelen of banken. Ik ben fan, maar zie jij het nieuwe CMS ook als perfect fit voor jouw organisatie? Of wegen de voordelen van je huidige CMS nog op tegen de functionaliteiten van het HubSpot CMS? Ik ben benieuwd waar jij op let bij de selectie van een nieuw systeem! Deel je gedachte gerust in een comment. Gebruik je het HubSpot CMS al, dan kun je de thema functionaliteiten direct testen. Maak een nieuwe pagina aan en kies in plaats van een template, een thema