Een gebrek aan content ideeën? Niet met deze tips!

Gebrek aan content ideeën?

Een gebrek aan content ideeën? Niet met deze tips.jpg“Content is king!” “Content staat aan de basis van marketing” “Contentcreatie” “Wij zoeken een content manager” Content.. je komt het woord overal tegen, maar het zelf maken kan lastig zijn. Laat staan content die je meer websitebezoekers oplevert. Soms heb je gewoon geen inspiratie en komt er geen letter ‘op papier’. Terwijl content wel erg belangrijk is om je marketing te ondersteunen en je onderneming online beter vindbaar te maken. Ik geef je tips die je helpen content ideeën op te doen.

Vertel over spraakmakend onderzoek

Er wordt wereldwijd heel wat onderzoek gedaan. Een deel daarvan is bedoeld voor collega-wetenschappers, het andere deel wordt gepubliceerd voor de ‘gewone man’. Vooral die laatste soort heeft vaak een praktische insteek en kan dus van pas komen voor jouw onderneming. Denk bijvoorbeeld aan onderzoeken naar ontwikkelingen in bepaalde branches, de nieuwste technologische trends en interne issues binnen bedrijven. Bovendien bieden ze je een onuitputtelijke bron van inspiratie om jouw content op te baseren. Bespreek in je blogs, video’s en social media berichten dus eens wat spraakmakende onderzoeksresultaten! Bronnen die je hiervoor kunt gebruiken, zijn onder andere:

Maak een lijstje

Lijstjes zijn overzichtelijk, handig en bovendien meestal makkelijk te maken. Perfect blogmateriaal dus! Vooral als marketeer kun je met de statistieken die je toch al verzamelt, snel een lijstje samenstellen. Of maak gewoon een lijst op basis van je eigen mening of ervaringen van anderen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Top 10 mooiste B2B websites
  • Top 10 meest gelezen blogs
  • Top 10 best beoordeelde kennisdocumenten

Deel inspiratie

Af en toe kom je een website, magazine of social media account tegen dat jou inspireert. Soms wil je dat voor jezelf houden, maar het kan ook interessant zijn deze vondst te delen met jouw doelgroep. Daarmee laat je wat meer van jezelf of jouw onderneming zien en help je jouw potentiële klant ook zijn doel te bereiken. Je voorziet hem namelijk van een inspiratiebron om zijn eigen werk leuker of makkelijker te maken. Deel in een content item (blog, infographic, video etc.) bijvoorbeeld websites waar (objectieve) achtergrondinformatie te vinden is of social media accounts die jouw ideale klant zeker moet volgen.

Schrijf over je eigen ervaringen

Als ondernemer maak je genoeg mee. Daar boeken (of webpagina’s) over vol schrijven, schiet er meestal bij in. Toch kan het voor jouw potentiële klant best handig zijn om hier over te lezen. Dan bedoel ik niet dat je een klaagzang moet houden over je dagelijkse frustraties. Nee, bekijk het eens van de andere kant: wat kan jouw doelgroep leren van de zaken waar jij en jouw bestaande klanten tegenaan lopen? Welke fouten moeten zij zeker voorkomen en hoe dan? Ik denk dat je uit bijna ieder telefoongesprek dat je voert met klanten en leveranciers wel bloginspiratie kunt halen. Misschien kun je dit wel vertalen naar een webinar of infographic? Van deze gesprekken moet je zeker even een notitie maken om later te hergebruiken:

  • ‘Hoe doe ik dat?’ gesprekken of trainingen: hieruit volgt een stapsgewijze uitleg over je product of dienst
  • Sales telefoontjes: hieruit volgt de essentie (het waarom) van jouw product of dienst
  • Informerende gesprekken: hieruit volgen problemen van je doelgroep (wat speelt er en waarom bellen ze jou daar over?)
  • Succes stories: op basis van gesprekken met bestaande klanten kun je case studies maken

Naast de gesprekken die jij en je collega’s dagelijks voeren, maken jullie ook andere dingen mee. Misschien ben je aanwezig bij de ingebruikname van je product of dienst. Misschien heb je een evenement of workshop bijgewoond. Allemaal ervaringen die je kunt vertalen naar content. Met die content kun jij je vakkennis tonen, bezoekers naar je website trekken en potentiële klanten overtuigen uiteindelijk bij jou de aankoop te doen.

Geef je mening over hot topics

De laatste tip die ik graag met je deel om jou op goede ideeën voor nieuwe content te brengen, is: geef je mening! Ik merk regelmatig dat ondernemers en hun werknemers het lastig vinden of het niet aandurven om hun mening in het openbaar te delen. Bijvoorbeeld in een blog of als reactie op een LinkedIn discussie. Ik kan me voorstellen dat je dit eng vindt. Het kan in uitzonderlijke gevallen heel wat stof doen opwaaien, maar meestal zal het geen negatieve invloed hebben op het succes van je content. Sterker nog, hoe meer interactie, des te meer wordt je sociale media bericht getoond en je blog gelezen. Zoek ‘hot topics’ die jouw vakgenoten en klanten bezighouden en zeg eens wat jij van die ontwikkelingen vindt! Wees ook niet bang om de discussie aan te gaan. Interactie kan je juist veel opleveren! 

Genoeg ideeën om aan de slag te gaan?

Hebben bovenstaande tips je genoeg inspiratie gegeven om nieuwe content te gaan maken? Ik hoop het wel! Als je zelf nog aanvullingen hebt, ben je zeer welkom om die hieronder te delen. Deze zal ik dan opnemen in het artikel. Heb je behoefte aan wat meer informatie over hoe content jouw marketing kan versterken? Lees dan onderstaand e-book.