3 Inbound Marketing take aways van de HubSpot goeroes uit Dublin

Inbound Marketing

Het Europese hoofdkantoor van het HubSpot is gevestigd aan de zogenoemde ‘Silicon Docks’ – de wat kleinere, Ierse versie van Silicon Valley in San Francisco. De tech buurt bruist, net zoals de kantine annex flexwerkplek- en overlegruimte van HubSpot tijdens de lunchpauze. Daarover straks meer. In dit artikel vertel ik je hoe ons bezoek bij HubSpot was en wat wij van de marketing goeroes daar hebben opgestoken in de vorm van drie interessante take aways!

Inspiratie uit een bruisende stad

Als modern marketingbureau zijn wij altijd op zoek naar nieuwe tools, trends en andere manieren om de marketing van onze klanten te verbeteren. Vaak belemmeren de dagelijkse werkzaamheden deze nieuwsgierigheid. Dat is niet erg, de klant gaat tenslotte altijd voor. Maar om je dienstverlening te verbeteren, is het juist wel eens goed om van een ander te horen hoe hij dingen aanpakt. Waarschijnlijk herken je je als ondernemer met een overvolle agenda wel in dit beeld en zou je jouw marketingstrategie ook wel eens tegen het licht willen houden. Dublin bruist en dit heeft ons veel inspiratie opgeleverd, wie weet helpt het jouw onderneming ook vooruit!

Take away 1: Houd je zintuigen scherp

Inbound Marketing is enorm aan verandering onderhevig. Waar platformen als Hyves en MySpace jaren geleden nog interessant leken voor je bedrijf, hebben social media kanalen als LinkedIn, Instagram en Twitter dit volledig overgenomen. Je moet dus scherp zijn en sprongen in het diepe durven maken om jouw doelgroep te blijven bereiken. In Dublin kwam dit onderwerp ter sprake in een van de vergaderruimtes van het HubSpot kantoor. Wat uit deze discussie kwam?

  • Inspiratie voor vernieuwing vind je niet alleen zittend achter de computer, maar vooral in het ‘echte’ leven. Daar liggen de ideeën voor het oprapen. Denk aan gesprekken met collega’s, etentjes met vrienden en zelfs als je gewoon op de trein zit te wachten. Houd je oren en ogen dus altijd open en probeer de dingen die je opvallen te relateren aan het bereiken van jouw ideale klant.
  • Bied je content in meerdere vormen aan om je doelgroep beter te bereiken. Sommige mensen zien liever beeld dan tekst. Probeer een zakelijk blog bijvoorbeeld om te vormen naar een infographic of bespreek een white paper in een video.
  • Blijf in contact met je klanten en partners. Welke ontwikkelingen zien zij in hun branche? Soms komt de input uit onverwachte hoek, denk aan klachten die bij je klantenservice binnenkomen of reacties op Twitter. Ga hier actief naar opzoek.

Take away 2: Tevreden gezichten op de werkvloer

Het succes van moderne marketing is sterk afhankelijk van de collega’s die hier dagelijks mee bezig zijn. Om het gewenste niveau te bereiken of behouden kun je veel dingen doen, maar het allerbelangrijkste is dat je marketingteam tevreden is en het gevoel heeft dat marketing ook wat oplevert. Hoe pak je dat aan?

  • Een inspirerende werkplek: misschien inspireert het HubSpot kantoor in Dublin jou net zoals het mij inspireerde. Hoe dat eruit ziet? Veel flexwerkplekken en overlegruimtes (zie foto), volop gezond eten en drinken, gezamenlijke lunch en open afdelingen waar mensen staand of zittend werken. Zakelijke en persoonlijke verhalen worden uitgewisseld, je wordt nieuwsgierig aangesproken met de vraag wie je bent en wat je komt doen. Zelfs als gast ervaar je meteen een gevoel van ‘ik wil bij dit bedrijf horen’. Iets wat je zeker voor je eigen medewerkers wilt bereiken. Er is bovendien plaats voor ontspanning in de vorm van een ‘game hoek’ met spelcomputers, een bar en een sportruimte.
  • De juiste werknemers: om er zeker van te zijn dat nieuw talent bij je organisatie past, kun je Inbound Recruitment toepassen.
  • Blijven reflecteren: de experts van HubSpot raden aan om je marketingstrategie af en toe te evalueren met de marketeers. Past deze nog bij de strategie van je bedrijf? Soms kan het helpen om iemand van buitenaf hier een blik op te laten werpen en onafhankelijk advies in te winnen over het verbeteren van de marketing activiteiten.

Heuvel Marketing & Deeply Digital aan het werk bij HubSpot

 

Take away 3: Samenwerking is het allerbelangrijkste

Een van de dingen die vaker in onze blogs naar voren komt is de essentiële samenwerking tussen marketing en sales. De moderne marketing strategie vormt de voorzet, sales kopt ‘m er in! Over deze samenwerking hebben we ook in Dublin gesproken. Het is (ook voor ons) soms moeilijk om dit soepel te laten verlopen. Iedereen wil tenslotte degene zijn die de nieuwe klant binnenbrengt. Terwijl je juist door marketing en sales te laten samenwerken, meer en beter passende klanten kunt binnenhalen. Dat levert je in euro’s uiteindelijk dus meer op. De juiste tools kunnen je hier enorm bij helpen. Bijvoorbeeld marketing automation software zoals HubSpot neemt bepaalde handelingen over en geeft je inzicht in succesvolle en minder geslaagde marketingkanalen of -boodschappen. Het bespaart je veel tijd als je jouw volledige online marketing op één plek kunt monitoren, onderhouden en verbeteringen direct kunt toepassen. Zo zorg je dat je leads op het juiste moment met de juiste content bereikt. Sales krijgt de warme lead van marketing aangeleverd en hoeft niemand meer koud te bellen.

Meer weten over Inbound Marketing? Lees meer in ons whitepaper over Inbound Marketing.