Fotografie website: waar moet je op letten?

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Een bekende uitspraak die voor foto’s op het internet extra relevant is. ‘We’ scannen namelijk steeds vaker een website en lezen steeds minder tekst. Fotografie op je website wordt daardoor nog belangrijker. Bovendien is het gebruikelijk om de website te openen met een grote foto. De eerste indruk bepaalt of mensen op je site blijven of direct weggaan. Je kunt je dus voorstellen dat het hebben van goede, zakelijke fotografie een belangrijke succesfactor is voor je website. Om die reden geven we je in dit artikel een aantal handige tips, zodat je weet waar je op moet letten met betrekking tot de fotografie in je website.

Foto’s laten maken of toch stockfoto’s?

Stockfoto’s zijn op het internet in grote getalen beschikbaar. Denk aan sites als Shutterstock en iStock. Veel bedrijven vinden het dan ook logisch om hun site te vullen met stockfoto’s. Bij Bureau Vet gebruiken we ook wel eens stockfoto’s bij het maken van een eerste webdesign om de klant zo een idee te geven van de juiste uitstraling van zijn nieuwe website. Echter benadrukken we daarna zo snel mogelijk dat we adviseren om de stockfoto’s te laten vervangen door professionele foto’s.

Het advies van Bureau Vet is om in een website zo min mogelijk gebruik te maken van stockfotografie. Er is namelijk niets zo onpersoonlijk als een perfect lachend model in een standaard omgeving. Uit A/B testen blijkt dat bezoekers van een site veel eerder hun aandacht verliezen wanneer er gebruik wordt gemaakt van stockfoto’s in plaats van foto’s door een professionele fotograaf. Ben jij benieuwd naar enkele voorbeelden van websites die dit goed toepassen?

Tip 1: Let op de afmetingen van de foto’s in het webdesign

Je B2B website is zo ontworpen dat deze een zo goed mogelijke indruk achterlaat. Een goede verhouding tussen tekst, witruimte en beeld is cruciaal voor een succesvol webdesign. Dat betekent dat niet elke foto dezelfde verhouding heeft. Sommige foto’s zijn lang en smal, terwijl andere juist weer heel hoog zijn. Als je hier bij het maken van foto’s geen rekening mee houdt, dan kan het zomaar zijn dat er maar een heel klein stukje van een gezicht op komt te staan of dat er zelfs een persoon van de foto afvalt.

Wat het nog moeilijker maakt is dat de foto’s er natuurlijk goed uit moeten zien op een desktop, maar ook op een mobiel of een 27 inch Mac scherm. Vooral headerfoto’s worden dan vaak heel lang en smal, waardoor de fotograaf van de website veel ruimte moet gebruiken om het onderwerp van de foto goed uit te lichten. Dit ziet er vaak onnatuurlijk uit. Houd tijdens het fotograferen dus rekening met waar de foto wordt gebruikt in de website. Wil je een foto op meerdere plaatsen op je website gebruiken? Neem hem dan wat ruimer en zorg dat deze in meerdere formaten is bij te snijden.

Tip 2: Make it personal

Een gezicht op een foto trekt veel meer de aandacht dan een product. Mensen kijken nu eenmaal graag naar mensen. Bovendien wil je dat de bezoeker zich gaat identificeren met je merk. Uiteraard kun je hiervoor een professioneel model inhuren en voor een modemerk is dat ook zeker een goede keuze. Voor een dienstverlenend bedrijf daarentegen is het beter om zelf plaats te nemen voor de camera. Het is natuurlijk even wennen om jezelf in het groot op je eigen website te zien staan, maar vertrouw ons: Je klant waardeert het zeker! Zorg wel voor een natuurlijke (glim)lach. Je wilt uiteraard professioneel overkomen, maar niemand wil een chagrijnig persoon aan de telefoon.

Tip 3: Zorg dat de fotografie op je website aansluit bij je merk

Een merk bouwen draait om consistentie. Net als bij lichaamstaal merken mensen het onbewust direct als er ‘iets niet klopt’. Als de kernwaarde van je merk ‘persoonlijke service’ is en op je website enkel en alleen stockfoto’s staan dan roept dat natuurlijk geen goed beeld op.

Maak om die reden samen met je fotograaf, webdesign bureau en marketingafdeling een moodboard. Op die manier weet je welk gevoel de foto’s op moeten roepen en kun je daar rekening mee houden bij de keuze van de stijl, personen en achtergronden:

  • Ben je transparant? Gebruik dan bijvoorbeeld open ruimtes en mensen die hun handen laten zien.
  • Ben je betrouwbaar? Zorg voor blauwe kleding in een lichte omgeving. Deze kleuren worden namelijk door mensen herkend als betrouwbaar.

Tip 4: Match jouw foto’s bij de content en roep op tot actie

Een website wordt significant krachtiger wanneer tekst en fotografie naadloos op elkaar aansluiten. Het is dus verstandig om eerst goed na te denken over wat je met een specifiek gedeelte van je website wilt bereiken. Daarna bepaal je welke tekst en foto’s daarbij horen. Vaak wil je daarbij een bepaalde actie oproepen zoals ‘klik hier’, ‘download dit’ of ‘koop nu’.

Tip 5: Let op het bestandsformaat van de foto

Pas op voor te grote bestandsformaten van je foto’s. Sla een afbeelding allereerst op in het juiste bestandsformaat, bijvoorbeeld .jpg. Informeer bij het opslaan altijd naar het afbeeldingsformaat dat je aan dient te houden. Dit kun je bijvoorbeeld opvragen bij je webdesignbureau of fotograaf. Let er daarbij op dat je afbeelding voor plaatsing in de website wat bijgesneden kan worden, zodat deze beter uitkomt. Lever dus altijd foto’s aan die eventueel wat bijgesneden kunnen worden.

Niet alleen het formaat van een afbeelding is van belang, het is ook belangrijk dat je goede kwaliteitsafbeeldingen aanlevert. De afbeeldingen in je site moeten minimaal 72 DPI zijn. Wanneer je jezelf hier namelijk niet aan houdt krijg je een korrelige, wazige of onscherpe foto die de kwaliteit van je website omlaag haalt. Gebruik dus altijd scherpe, professionele foto’s.

Meer informatie over een succesvolle website?

 Wil je tips voor een succesvolle website? Download dan snel onze whitepaper.