Gebruik een screenshot tool om jouw blog of webinar te verduidelijken

Webinar verduidelijken

ScreenshotToolsHoe leg je iemand iets makkelijk uit als je je niet in dezelfde ruimte bevindt? Je kunt met elkaar bellen, skypen of mailen, maar dat werkt niet altijd goed en is niet altijd mogelijk. Door alleen tekst te gebruiken maak je de uitleg vaak omslachtig en tijdrovend. Screenshots (of screen captures) kunnen je helpen iets effectief uit te leggen. Schermopnames laten binnen een fractie van secondes zien waar je je zou moeten bevinden (op een website bijvoorbeeld), op welke plaats je gegevens moet invullen of waar je op moet klikken. In dit blog bespreek ik verschillende tools waarmee je screenshots kunt maken. Handig, als je bijvoorbeeld iets wilt uitleggen in een blog of webinar.

Ingebouwde tools

Per besturingssysteem zijn er verschillende tools beschikbaar. De meest voorkomende besturingssystemen Windows en Mac beschikken beide over een ingebouwde screenshot tool.

Schermopname maken met Windows

Het welbekende ‘print screen’ knopje (op toetsenbord vaak ‘prt sc’) is op Windows computers de snelste manier om een schermopname te maken van je gehele scherm. Als je niet van je gehele scherm, maar van een venster een schermopname wilt maken selecteer je dat scherm en druk je tegelijkertijd met het print screen knopje de alt knop in. Deze schermopnames worden niet opgeslagen maar kun je met ctrl+v plakken in andere bestanden of programma’s (zoals Paint of je e-mail). Als je schermopnames wel direct wilt opslaan druk je de Windows logo knop tegelijkertijd met de print screen knop in. Je schermopnames zijn dan te vinden bij Afbeeldingen. Vaak wil je slechts een klein deel van je schermdeel afbeelden, bijvoorbeeld alleen een web formulier. Dit kan door het standaard geïnstalleerde Knipprogramma te openen en zelf een selectie te maken van het deel dat je wilt afbeelden.

Schermopname maken met Mac

Op Mac computers is de schermopname functie wat meer verstopt. Zoals met veel Mac functies is het gebruik van sneltoetsen (of combinaties daarvan) meestal de snelste oplossing. Zo is het ook met het maken van screenshots. Gebruik command+shift+3 om een volledige screenshot te maken of gebruik command+shift+4 om een deel van je scherm te selecteren. Opnames komen op je bureaublad terecht als .png file. Ook screenshots maken van een venster, menu en menu zonder titel is mogelijk, klik hier voor meer informatie.

Externe tools

Soms wil je wat meer functionaliteiten bij het maken van screenshots. Je wilt ter verduidelijking van je uitleg bijvoorbeeld tekst, pijlen en andere annotaties toevoegen. Bepaalde programma’s en apps bieden je deze extra’s.

Timer en Full page

Zelf gebruik ik de tool Schermafbeelding (Mac) omdat je daarmee je venster met timer kunt vastleggen. Handig als je iets wilt laten zien dat achter een menu verstopt zit. Ook gebruik ik de Chrome add-on ‘Full Page Screen Capture’ om de volledige pagina vast te leggen. Soms past de content gewoonweg niet op je scherm en is het een heel geklungel om verschillende screenshots aan elkaar te plakken.

Gratis tools

De website Digital Trends heeft in een blog vier screenshot tools uitgelicht. Hiervan bespreek ik er drie die allemaal gratis beschikbaar zijn voor zowel Windows als Mac computers.

1. Skitch

De tool Skitch is volgens Digital Trends makkelijk in gebruik. Je kan er foto’s mee maken via je webcam op je laptop, telefooncamera of tabletcamera en hier tekst, pijlen en iconen aan toevoegen. De app maakt screenshots van je volledige scherm of selecties hiervan en het resultaat kan direct op Facebook of Twitter gepost worden. 

2. Jing

De tweede tool is Jing. Ook dit is een populaire tool om screenshots mee te maken en werkt erg gemakkelijk. De tool is altijd beschikbaar in de vorm van een kleine gouden zon op je scherm totdat je het programma afsluit. Met die zon voer je alle selectie en knip handelingen uit, maar het icoon kan je ook naar het volledige menu of je screenshot geschiedenis brengen. Bovendien kun je met Jing ook video opnames van je scherm maken, handig als je een tutorial of webinar wilt opnemen!

3. LightShot

De derde gratis tool die Digital Trends bespreekt is LightShot. Deze tool werkt snel en makkelijk en is tevens als Chrome en Firefox add-on te installeren. Volgens Digital Trends worden annotaties niet erg aantrekkelijk weergegeven, maar is uploaden en opslaan erg gemakkelijk. Een exclusieve functie aan deze tool is dat je vanuit de tool zelf direct naar vergelijkbare afbeeldingen kan zoeken op Google.

Betaalde tool

Snagit is een tool die ik in mijn zoektocht naar screenshot tools veel tegen kwam. De tool kost ongeveer 50 dollar per maand en biedt uitgebreide functionaliteiten. Met Snagit kun je op de pixel precieze screenshots maken. Je kunt er tevens niet direct weergegeven stukken scherm mee vastleggen waar je normaal voor zou moeten scrollen, knippen en plakken. Ook video-opnames maken behoort tot de mogelijkheden. Deze kun je direct bewerken en online delen. Ook op smartphones is Snagit beschikbaar en wordt de tool makkelijk gekoppeld met de desktop versie, handig als je onderweg een interessant artikel tegenkomt waarover je zou willen bloggen.

Wil je daarnaast meer lezen over Inbound Marketing? Download dan onderstaand whitepaper!