Zakelijk bloggen: verhoog de klanttevredenheid met relevante blogs

Zakelijk bloggen

_Het internet geeft jouw klanten de mogelijkheid om veel informatie te zoeken over jouw organisatie, producten en diensten. Door complete informatie te verschaffen op je website kan de klant jouw organisatie goed leren kennen. De communicatie is dan echter vooral eenzijdig en dat is onhandig als een klant met vragen of problemen zit. Een goede manier om hier op leuke en creatieve wijze op in te spelen is het schrijven van blogs.

Het schrijven van blogs geeft klanten een kijkje in de keuken. Ook kun je vragen beantwoorden of inspelen op problemen die klanten ervaren. In dit artikel lees je hoe het schrijven van blogs kan bijdragen aan de klanttevredenheid en geef ik hier enkele belangrijke aandachtspunten voor.

Houd geen verkooppraatje

De verleiding kan groot zijn om in een blog te vertellen hoe geweldig jouw organisatie is en hoe fantastisch de producten en/of diensten zijn. Dat is echter absoluut niet de bedoeling. Leg de focus op inhoudelijke zaken en het oplossen van problemen die jouw klanten ervaren. Deel waardevolle informatie waarmee je laat zien dat jij de expert in jouw vakgebied bent.

Schrijf begrijpelijk

Hoewel het belangrijk is om te laten zien dat je verstand van zaken hebt, is het niet handig om uitsluitend vakjargon te gebruiken. Klanten die jouw blogs lezen zitten met vragen en twijfels. Zij zullen daarom snel afhaken als de tekst niet begrijpelijk is door het moeilijke taalgebruik. Verplaats je in de doelgroep en schrijf het blog echt voor hen.

Creëer interactie

Het leuke van blogs is dat iedereen kan reageren. Wees niet bang voor reacties, maar sta hier open voor en beantwoord alle vragen. Wellicht krijg je eens negatieve feedback of een vervelende opmerking, maar de kunst is dan om daar een positieve draai aan te geven (en er wel op te reageren!). Wees open en sta jouw klanten te woord. Negatieve publiciteit verspreidt zich snel via social media; als je te laat bent is de kans groot dat je gezichtsverlies lijdt. Je kunt klanten bovendien vragen waar zij meer informatie over willen. Dit is een win-win situatie: jij krijgt input voor je content en zij lezen teksten waar zij echt in geïnteresseerd zijn.

Publiceer regelmatig

Om een vaste groep lezers te krijgen, is het van belang dat je regelmatig blogs publiceert, het liefst minimaal één per week. Zo bind je een groep klanten/lezers aan jouw organisatie en is de kans groot dat ze jouw blogs delen met anderen via social media. Hiermee verhoog je de traffic naar jouw website en voorzie je veel mensen van interessante informatie.

Positieve word-of-mouth

Het schrijven van relevante blogs die voldoen aan de genoemde aandachtspunten dragen bij aan de klanttevredenheid, een belangrijke eis voor een succesvolle organisatie. Bovendien creëer je hiermee positieve word-of-mouth waardoor lovende woorden over jouw organisatie op het internet te vinden zijn. Dit is natuurlijk zeer gunstig voor het verkrijgen van nieuwe business!

Wil je meer lezen over Inbound Marketing? Download dan onderstaand whitepaper!