Google Analytics voor beginners: de 5 verschillende rapporten

Google Analytics voor beginners

Google AnalyticsIn de reeks ‘Google Analytics voor beginners’ bespreek ik de verschillende functionaliteiten van Google Analytics. De tool is handig om te gebruiken voor de rapportage van je marketingresultaten wanneer je geen gebruik maakt van HubSpot.  Maar dan moet je wel weten waar je moet zoeken! In dit eerste deel bespreek ik de 5 verschillende rapporten van Google Analytics. Wat kan je precies met deze rapporten en hoe dragen ze bij aan je marketingdoelen? Je leest het hieronder.   

Google Analytics rapport 1. Wat gebeurt er op dit moment?

Het real-time rapport is waarschijnlijk het eerste waar je mee te maken krijgt als je begint met Google Analytics. Zoals de naam al doet vermoeden, vind je hier informatie over bezoekers die op dat moment op jouw website zijn. Hiermee kun je dus ook gemakkelijk checken of jouw Google Analytics tags goed zijn geïmplementeerd door zelf een bezoekje te brengen aan de website. Deze tags zijn de stukjes code die je op jouw website moet zetten, zodat er metingen gedaan kunnen worden. Let er dan wel op dat je niet in de gefilterde weergave zit!

Een ander moment waarop dit rapport goed van pas komt, is op het moment dat je een belangrijke aankondiging doet of door een andere reden veel verkeer verwacht. Hierdoor kun je namelijk precies bijhouden of alles naar behoren werkt en men terecht komt op de pagina’s waar jij wilt.

Google Analytics rapport 2. Wie is jouw websitebezoeker?

In het doelgroepenrapport vind je meer informatie over jouw websitebezoeker. Niet alle informatie natuurlijk, maar genoeg om een goed beeld te vormen. Zo kun je hier onder andere achterhalen uit welke regio de bezoekers komen, hoe oud ze ongeveer zijn en van welk geslacht ze zijn.

Ook vind je in het doelgroepenrapport meer informatie over welke apparaten en besturingssystemen jouw bezoekers gebruiken. Als je veel mobiele websitebezoekers krijgt, maar jouw site geoptimaliseerd is voor de desktop, dan is het misschien tijd om hier verandering in te brengen.

Google Analytics rapport 3. Waar komt jouw websitebezoeker vandaan?

Als je wilt weten waar jouw websitebezoekers vandaan komen, dan is het acquisitie rapport waar je moet zijn. Mocht je gebruik maken van Google AdWords advertenties, dan is het slim om een koppeling te maken tussen deze twee accounts. In dit rapport vind je namelijk terug welke advertenties en zelfs welke zoekwoorden jou het meeste verkeer opleveren. 

Interessant is ook dat je hier het websitebezoek uit verschillende mediums kunt vergelijken. Zo kun je precies zien in welke mate de verschillende bronnen bijdragen aan het behalen van jouw doelen en waar je misschien nog meer tijd in moet investeren. 

Google Analytics rapport 4. Wat doet jouw websitebezoeker?

Na voorgaande 3 rapporten bekeken te hebben, heb je al aardig wat informatie over hoe jouw websitebezoeker eruitziet en waar deze vandaan komt. Ook handig om te weten: wat doet iemand nou op je website? Die informatie vind je in het gedrag rapport. Dit is een enorm handig rapport om te achterhalen welke pagina’s je nog moet optimaliseren. Tip: kijk eens onder het kopje ‘Zoekopdrachten op site’ om te zien welke informatie nog niet goed vindbaar is op jouw site. Wellicht is het slim om hierover nieuwe content te maken of de bestaande content beter vindbaar te maken. 

Google Analytics rapport 5. Worden jouw doelen behaald?

Binnen HubSpot zijn we gezegend, want daar wordt het aantal ingevulde formulieren automatisch gemeten. Wanneer je Google Analytics gebruikt, zal je hier zelf iets meer moeite voor moeten doen, namelijk door het instellen van doelen. Dit doe je door op het tandwielicoon te klikken en vervolgens naar ‘doelen’ te gaan. In dit menu kun je een nieuw doel definiëren. Ik kan het altijd aanraden om doelen in te stellen, omdat je op deze manier het beste kunt sturen op resultaat!

Wanneer je jouw doelen hebt ingesteld, vind je het aantal behaalde doelen terug in het conversierapport. Hierin kun je ook precies zien welke middelen en pagina’s bijdragen aan het behalen van jouw doelen.