Hoe doe je goed zoekwoordenonderzoek? Gebruik deze 6 stappen!

Hoe doe je goed zoekwoordenonderzoek? Gebruik deze 6 stappen!

Customer successEen van de eerste stappen bij het opstellen van een SEO-strategie is het doen van een zoekwoordenonderzoek. Het is belangrijk om een lijst op te stellen van zoekwoorden waarop je gevonden wil worden, om hier vervolgens jouw strategie op af te stemmen. Net als de meeste onderdelen van zoekmachine optimalisatie kun je zelf een zoekwoordenonderzoek uitvoeren, maar het is wel fijn om hier wat houvast bij te hebben. Daarom hebben we in dit blog 6 stappen opgesteld die belangrijk zijn om uit te voeren in een zoekwoordenonderzoek.

Stap 1: Begrijp jouw klanten en hun doelen

Zorg dat je weet wie jouw klanten zijn en waar je ze mee kunt helpen. Door goed in kaart te brengen wat men zoekt kun je hier goed op inspelen.

Meer dan 92% van de zoektermen in Google heeft minder dan 10 zoekopdrachten per maand. Target dus niet zoekwoorden alleen omdat ze vaak bezocht worden. Het is belangrijker dat het onderwerp waarover je schrijft van waarde is voor jouw klanten en iets is waar ze daadwerkelijk op zouden zoeken. Jouw buyer persona’s kunnen hier goed van pas voor komen.

Stap 2: Bepaal om welke onderwerpen je bekend wil staan

Maak een lijst met alle belangrijke, relevante onderwerpen die van toepassing zijn op jouw bedrijf. Je kunt niet over alles schrijven, dus prioritiseer onderwerpen waar je je op gaat focussen en baseer dit op onderwerpen waar men op zoekt.

Stap 3: Zoek uit op welke termen men zoekt?

Nu je een lijst met onderwerpen hebt die relevant zijn voor jouw bedrijf, kun je gaan onderzoeken waar men specifiek op zoekt. Hier kun je een zoekwoorden tool voor gebruiken als bijvoorbeeld Semrush, maar je komt al een heel eind met het onderwerp in Google in te vullen en te kijken naar de vergelijkbare resultaten.

Stap 4: Noteer zoekvolume en competitie

Via een zoekwoorden-tool kun je het zoekvolume van zoektermen vinden. Er is geen vuistregel hoeveel volume een zoekwoord moet hebben. Het heeft echter geen zin om zoekwoorden te targeten met geen zoekvolume en de meest gezochte zoekwoorden hebben zo veel concurrentie dat je er niet tussen gaat komen. Kies dus zoekwoorden waarvan de ROI het hoogst is voor jouw specifieke geval.

Stap 5: Organiseer jouw content in topic clusters

Met je topic clusters kun je content structureren voor zowel zoekers als zoekmachines.

Gebruik de lijst met onderwerpen uit stap 2 en probeer deze onder te verdelen in de topic clusters. Dit kun je met pen en papier doen, maar HubSpot heeft hier ook een handige Topics-tool voor.

Stap 6: Bepaal op welke zoekwoorden of op welk topic je als eerste gaat focussen

Bepalen op welke zoekwoorden of topic je als eerst gaat focussen hangt af van jouw doelstelling, maar ook van de intentie van de zoektermen. 

Sommige zoektermen sluiten aan bij mensen die vooraan in de buyer journey zitten (“wat is zoekwoordenonderzoek?”), terwijl andere zoektermen juist passen bij een latere fase (“zoekwoordenonderzoek tool kosten”). Wil je als bedrijf naamsbekendheid opbouwen dan kan de eerste zoekterm beter van toepassing zijn, terwijl wanneer je jouw product wil verkopen de tweede zoekterm beter aansluit.