HubSpot’s SEO tool: Vlotte zoekmachine optimalisatie voor jouw website

HubSpot’s SEO tool: Vlotte zoekmachine optimalisatie voor jouw website

Vlot_SEO_website_verbeterenVoor wie begint met het optimaliseren van zijn website om online beter gevonden te worden kan dit best een opgave zijn. Je website bestaat waarschijnlijk uit meerdere pagina’s die op hun beurt weer verschillende teksten, afbeeldingen, video’s en links bevatten. Misschien heeft jouw website wel een complexe structuur waardoor een gedeelte van de pagina’s slechts via andere pagina’s te bereiken is. Toch wil je dat iedere pagina afzonderlijk goed gevonden wordt. Dat levert je uiteindelijk het meeste verkeer op. Want zodra de inhoud op die gevonden pagina de bezoeker aanspreekt zal hij waarschijnlijk wel verder klikken door jouw website.

Ik dit blog geef ik je aan de hand van de SEO tool in HubSpot tips om de zoekmachine optimalisatie van jouw website zo vlot en effectief mogelijk te doorlopen.

SEO tool in HubSpot

De marketing automation software HubSpot kent veel verschillende onderdelen. Van overzichtelijk social media berichten inplannen tot slimme e-mailmarketing, je kunt je hele marketing-ei erin kwijt. Niet iedere ondernemer gebruikt HubSpot, maar dat wil niet zeggen dat je niet van de handigheidjes van de software kunt profiteren. Daarom leg ik aan de hand van de SEO tool van HubSpot uit hoe je vlot jouw website kunt optimaliseren voor zoekmachines.

Tip 1: Maak iedere pagina uniek

Jouw website bestaat uit verschillende onderdelen. Globaal komt dit neer op een unieke home page, gelijksoortige inner pages, een blog en een contactpagina. Eventueel zit daar nog een productpagina of webshop bij. Het is belangrijk om iedere pagina inhoudelijk uniek te maken. Zo voorkom je dubbele content en zorg je dat jouw pagina’s allemaal vindbaar zijn. Kies daarom voor iedere pagina een uniek keyword. Dit keyword kun je natuurlijk wel combineren met wat algemenere keywords voor jouw business. Maar gebruik er maximaal drie per pagina. Zo is jouw pagina relevanter voor die zoekwoorden.

Tip 2: Zorg dat je titels niet te lang zijn

Zoekresultaten op Google met afgebroken zinnen: je bent ze vast wel eens tegengekomen. De reden hiervan is dat de titels van deze pagina’s te lang zijn. Als voorbeeld zocht ik zelf naar ‘Wanneer is mijn titel te lang’ en kreeg ik deze resultaten te zien. De gemarkeerde titels zijn afgebroken omdat zij teveel tekens bevatten. De SEO tool van HubSpot geeft aan dat je maximaal 70 tekens moet gebruiken voor jouw blog- en pagina titels. Natuurlijk moet deze titel minstens één keyword bevatten om goed gevonden te worden.

Tip 3: Voeg (interne) links toe

Een online tekst is weinig waard als hij niet verbonden is met andere content. Het is belangrijk om in jouw teksten te verwijzen naar andere pagina’s van jouw website. Dit verbetert de totale SEO. Je laat namelijk zien dat jouw pagina’s niet alleen relevant zijn voor de zoekwoorden die erin voorkomen, maar ook voor elkaar. We zullen het geheime recept van Google’s ranking waarschijnlijk nooit achterhalen, maar we weten dat de zoekmachine relevantie hoog in het vaandel heeft staan.

Tip 4: Vergeet de afbeeldingen niet

Visuele communicatie is ook een factor om rekening mee te houden bij zoekmachine optimalisatie. Niet alleen het design van de website en jouw huisstijl, maar ook afbeeldingen maken een pagina aantrekkelijk om te zien. De SEO tool van HubSpot adviseert je daarom minstens één afbeelding toe te voegen aan jouw pagina’s. Zorg dat je iedere afbeelding altijd een naam, ofwel ‘alt tekst’, geeft en deze voorziet van een keyword. Zo worden ook afbeeldingen op de pagina’s vindbaar voor potentiële klanten.

Tip 5: Meta optimalisatie

De meta beschrijving van blogs en pagina’s wordt nog wel eens vergeten. Ik moet toegeven dat ik het zelf ook wel eens vergeten ben. Gelukkig herinnert HubSpot mij daar steeds vlak voor het publiceren aan. De meta beschrijving is wel erg belangrijk omdat Google hiermee jouw pagina nog beter op waarde kan schatten. Deze tekst verschijnt onder de link van een zoekresultaat, zie onderstaand screenshot. Het is belangrijk dat je beschrijft wat een bezoeker kan verwachten op jouw pagina. Zorg voor een bondige en uitnodigende tekst die niet langer is dan 150 tekens. Vergeet natuurlijk ook hier niet een of meerdere keywords toe te voegen.