Hoe kan je HubSpot integreren in jouw bestaande tech-stack?

Het HubSpot App Partner Program beschikt over meer dan 400 integraties met je bestaande tech-stack. Maar hoe koppel je jouw bestaande tools met HubSpot, zodat jouw tech-stack volledig geïntegreerd is met elkaar? In deze blog leggen we dit uit.  

Welke integratiemogelijkheden zijn er?

Met jouw tools verzamel je allerlei data. Het liefst heb je deze op één centrale plek bij elkaar. Zo werk je namelijk het meest efficiënt, kan je het beste inzicht opdoen en zo de juiste optimalisaties doorvoeren. Heb je nog niet al je data tot je beschikking in HubSpot? Maar wil jij wél efficiënter werken en beter inzicht kunnen opdoen? Dan is een integratie met HubSpot dé oplossing. 

Er zijn 3 type HubSpot integraties, namelijk:

  1. Native integratie 
    Een native integratie is een standaard integratie die is te vinden in het HubSpot Partner Program (zie afbeelding hieronder). Dit is een integratie die door HubSpot zelf is ontwikkeld en die je door middel van een druk op de knop kan configureren. 

  2. Maatwerk integratie 
    Wanneer je een integratie wilt tussen een bepaalde software die niet te vinden is in het HubSpot ecosystem dan is er maatwerk nodig. In dat geval wordt er gebruik gemaakt van een API (Application Programming Interface). Met een API kan je de gewenste tool alsnog integreren met HubSpot. Dit is mogelijk omdat HubSpot een open API biedt. Meer informatie hierover vind je in de HubSpot developer omgeving.

  3. Integratie via een integrator 
    De laatste mogelijkheid is om een integratie uit te voeren via een integrator, zoals Zapier of Tray.io. Een integrator is een systeem die het mogelijk maakt om diverse systemen met elkaar te koppelen (oftewel integreren). 

Voorbeeld: Jouw deal registratie borg je al jaren in Teamleader, echter ga je nu voor marketingactiviteiten HubSpot gebruiken. Om ervoor te zorgen dat je de deal gegevens ook beschikbaar hebt in HubSpot is er een koppeling nodig, oftewel: een integratie. Zo kan je daadwerkelijk de ROI van je marketingactiviteiten in kaart brengen zonder telkens te hoeven wisselen in systemen.

Hoe werkt een interatie?

Wanneer je een of meerdere integraties met HubSpot op wil zetten, is het verstandig om hier een HubSpot partner bij te betrekken. Bij maatwerk integraties heb je over het algemeen echt de expertise van een HubSpot partner nodig om de koppeling goed tot stand te brengen. Een native integratie, dus een standaard integratie uit het HubSpot systeem, kan eenvoudig zijn. Maar ook hier zitten integraties tussen waar meer ervaring voor nodig is. Kortom: wij adviseren voor integraties samen te werken met een HubSpot partner. 

Weten hoe je de juiste HubSpot partner kiest? Lees dan onze blog ‘Hoe kies je de juiste HubSpot partner?’. 

Voordat je start met een integratie maken we een inventarisatie. Hierbij kijken we naar jouw wensen voor de integratie. Dus welke data moet van systeem X naar HubSpot en gaat het om een one-way of two-way sync? Oftewel gaan de gegevens alleen naar HubSpot toe, of moeten ze ook teruggestuurd en geupdate worden?. Deze analyse en uitwerking noemen we een field mapping. Indien de field mapping akkoord is starten we met het bouwen van de integratie (als dit maatwerk is). Hierna volgt nog een test- en ontwikkelfase. Vervolgens zetten we de koppeling live. De koppeling zal voortdurend doorontwikkeld en geupdate worden.

Meerdere integraties geordend houden

In het geval van grote bedrijven en multinationals zijn er vaak meerdere integraties opgezet om alle systemen aan elkaar te koppelen. In dat geval is een veelgestelde vraag: “Hoe houd ik al deze systemen goed geordend?”

De belangrijkste tip: gebruik één leidend systeem! Zelf hanteren wij HubSpot als leidend systeem. Dus wanneer iets wordt aangepast (bijvoorbeeld klantgegevens), doet iedereen dit standaard in HubSpot. Door de integraties wordt dit vervolgens automatisch aangepast in andere systemen, zoals Teamleader. 

De Operations Hub

Voorgaand werd PieSync gebruikt voor veel integraties. PieSync zorgde ervoor dat data kon worden gekoppeld tussen twee of meerdere systemen. In november 2019 is PieSync overgenomen door HubSpot. HubSpot werkt nu met de Operations Hub, de vervanger van PieSync. De Operations Hub maakt het nog makkelijker om bepaalde integraties voor elkaar te krijgen. 

Aan de slag met HubSpot integraties!

Wil je aan de slag gaan met HubSpot integraties? Voorkom veelgemaakte fouten en schakel de hulp in van een HubSpot partner. Wij hebben al verschillende integraties gerealiseerd met Exact, Teamleader, Microsoft Dynamics en ga zo maar door! 

Wij helpen je graag verder. Neem direct contact op met onze HubSpot Consultants!