Hoe schrijf je de beste title tag? Gebruik deze 4 stappen!

Blog titel schrijven

HM-1Een title tag is een HTML-element dat de titel van een webpagina specificeert. De title tag van een pagina wordt weergegeven als onderdeel van de snippet op de zoekresultatenpagina. De titel wordt weergegeven als de aanklikbare kop van het zoekresultaat en is belangrijk voor de gebruikerservaring, maar heeft ook invloed op jouw SEO. De title tag van een webpagina dient een nauwkeurige en beknopte beschrijving van de content van een pagina zijn. In dit blog lees je, aan de hand van 4 stappen, hoe je de beste title tag voor jouw pagina’s opstelt!

Stap 1. Bepaal het primaire zoekwoord

De eerste stap in het bepalen van het primaire zoekwoord dat past bij de pagina. Vind je het lastig om dit zoekwoord te bepalen? Er zijn tegenwoordig verschillende tools (zoals Semrush, Ahrefs of Moz) waar je een korte beschrijving van jouw pagina (of zelfs alleen de URL van deze pagina) kunt invullen en de tool zal dan jouw optimale zoekwoord bepalen voor deze pagina (erg handig dus!).

 

Stap 2. Zoek long-tail zoekwoorden die aansluiten bij het primaire zoekwoord

Wanneer jouw primaire zoekwoord een veel gebruikte zoekterm is dan zal het erg lastig om hier meteen hoog op te ranken. Het kan dan beter zijn om te zoeken naar 1/2 long-tail zoekwoorden die aansluiten bij het primaire zoekwoord. Op deze zoekwoorden wordt minder vaak gezocht, dan op het primaire zoekwoord en zul je een stuk eenvoudiger hoog in de zoekresultaten komen. In dit geval heb je liever positie 1 met 50 zoekresultaten dan dat je ergens op pagina 2/3 staat met 10.000 zoekresultaten. In dezelfde tools als die we je bij stap 1 als tip hebben gegeven kun je ook jouw primaire zoekwoord invullen en bekijken welke long-tail zoekwoorden hier bij aansluiten. Niet al deze zoekwoorden zullen relevant zijn voor jouw pagina, maar er zal er vast een bij staan die voldoet!

Stap 3. Maak een eenvoudige eerste versie van jouw title tag

Nu je weet welke zoekwoorden je in jouw title tag wil gaan plaatsen is het tijd om een eerste versie op te zetten. Er zijn eigenlijk 3 regels waar deze title tag aan moet voldoen. Zorg er ten eerste voor dat het beschrijvend is: de title tag moet duidelijk beschrijven waar de pagina over gaat. Ten tweede moet je er voor zorgen dat de title tag kort en bondig is: de title tag mag maximaal tussen de 55 en 60 tekens bevatten. Wanneer deze langer is zal de zoekmachine hem automatisch afsnijden en dit ziet er meestal niet mooi uit. Ten derde zorg je ervoor dat jouw zoekwoorden als gevonden in stap 1 en 2 in de title tag komen. Het beste is om zowel je primaire zoekwoord uit stap 1 als enkele long-tail zoekwoorden uit stap 2 in de title tag op te nemen.

Stap 4. Bepaal wat uniek is aan jouw content en voeg dit toe in de title tag

Iedereen die in Google iets invult is op zoek naar iets. Datgene dat ze precies zoeken is voor natuurlijk elke zoeker verschillend. Jij wil natuurlijk datgene dat de zoeker zoekt aanbieden. Nu het internet zo ver ontwikkeld is zal er voor elk zoekopdracht een groot aanbod zijn om de vraag te beantwoorden. Het is dus belangrijk om hieruit te springen. Het is dus belangrijk om in de title tag te vertellen wat jou uniek maakt. Schrijf je een blog waarin je 4 stappen uitlegt? Zorg dan dat je “4 stappen” opneemt in de title tag!