Wat zijn rijke zoekresultaten en hoe pas je deze toe in jouw SEO-strategie?

Wat zijn rijke zoekresultaten en hoe pas je deze toe in jouw SEO-strategie?In de begindagen van de zoekmachine bestond een zoekresultatenpagina (SERP) alleen uit organische zoekresultaten. Tegenwoordig bestaan zoekmachines uit organische resultaten, advertenties, featured snippets, kennis balken en rijke resultaten. Het is belangrijk om in jouw SEO-strategie hier aandacht aan te geven aan en meestal is er op het gebied van rijke zoekresultaten nog een flinke slag te slaan. Wat zijn deze rijke zoekresultaten en hoe kun je ze toepassen in jouw SEO-strategie? Je leest het in dit blog!

Wat zijn rijke zoekresultaten?

Rijke zoekresultaten zijn visueel verbeterde zoekresultaten die aanvullende informatie bieden bij de titel, URL en meta beschrijving van een webpagina. Aangezien Google altijd de meest relevante informatie aan een zoeker wil laten zien, bieden deze rijke zoekresultaten meer informatie dan gewone zoekresultaten. De meest voorkomende soorten rijke zoekresultaten zijn: afbeelding informatie, lokale resultaten, reviews, recepten en sitelinks. Deze zullen kort uiteengezet worden aan de hand van best practices.

Afbeelding informatie

Dit zijn resultaten die worden weergegeven als een horizontale rij afbeeldingen die doorklikken naar een zoekopdracht in Google Afbeeldingen.

Om uw afbeelding informatie te optimaliseren, volgt dan deze best practices:

  • Voeg een beschrijvende bestandsnaam en alt text toe
  • Zorg dat de url van de afbeelding eenvoudig is
  • Optimaliseer de grootte van de afbeelding

Lokale resultaten en reviews

Lokale resultaten bevatten de drie fysieke locaties die Google het meest relevant acht voor de zoekopdracht. Lokale zoekresultaten zijn de afgelopen jaren sterk veranderd, en de lokale functies ontwikkelen zich snel. Als u een fysiek bedrijf heeft, is het belangrijk om bekend te zijn met de lokale functies van Google. Een van de belangrijkste acties is het maken van een "Google Mijn Bedrijf"-profiel en ervoor zorgen dat het up-to-date is met de openingstijden en locatie van uw bedrijf.

Reviewsterren en ratinggegevens kunnen worden weergegeven voor producten, recepten en andere relevante items. Resultaten met beoordelingssterren hebben een hogere click-through rate, dus het is de moeite waard om erin te investeren als het relevant is voor uw bedrijf. Het kan per branche sterk verschillen, maar de beste practice is om gestructureerde gegevens op jouw site op te nemen.

Sitelinks

Wanneer iemand naar een exact domein zoekt, kan Google een uitgebreide lijst met maximaal 10 sitelinks weergeven. Sitelinks kunnen uw site ten goede komen doordat ze een hoger click-through rate genereren en gebruikers sneller naar de pagina brengen waarnaar ze op zoek zijn. Als dit relevant is voor jouw bedrijf, dan kun je gestructureerde gegevens gebruiken om te optimaliseren voor dit soort resultaten.

Waarom zijn rijke zoekresultaten belangrijk?

Rijke zoekresultaten hebben een visueel element en worden daardoor vaker aangeklikt dan simpele organische resultaten. Het is dus waardevol om jouw website te optimaliseren voor rijke zoekresultaten om zo de click-through rate van jouw website te verbeteren.

Het optimaliseren voor rijke zoekresultaten is een vervolgstap op SEO op paginaniveau, dus zorg ervoor dat dit in orde is voordat je aan deze stap begint!