Hoger in Google, hoe doe je dat?

Je kent het misschien wel, je hebt een website maar op het moment dat je in de zoekmachine van Google zoekt verschijnt jouw website niet bovenaan bij de zoekresultaten. Als ondernemer wil je natuurlijk juist wel dat jouw website bovenaan verschijnt. Dat is echter niet iets wat je zomaar kunt bereiken. Er zijn namelijk meer dan 200 factoren die van invloed zijn op jouw posities in Google. Op een aantal van die factoren kun jij zelf direct invloed uitoefenen. Door actief aan de slag te gaan met zoekmachine optimalisatie kun je hoger in Google komen. In dit blogartikel geven we je zes tips om dat te bereiken.

Hoe wordt de positie in Google bepaald?

Zoekmachine optimalisatie, oftewel Search Engine Optimization (SEO), houdt kort samengevat in dat je een website optimaliseert voor zoekmachines waardoor jouw B2B website hoger in Google kan worden vertoond. Door op je website rekening te houden met de factoren die van belang zijn voor zoekmachines kun je ervoor zorgen dat jouw website hoger scoort in Google. Hoe relevanter een zoekmachine je website namelijk vindt met betrekking tot een bepaalde zoekterm, des te hoger dat jouw website terugkomt in de zoekresultaten van Google. Met onderstaande tips is het mogelijk om met jouw website hoger in Google te komen.

Tip 1: Weet waar je bezoekers op zoeken

Om je website hoger te laten scoren in Google is het allereerst belangrijk om erachter te komen op welke termen (potentiële) bezoekers van jouw website zoeken en daarbij te bepalen met welke zoekwoorden je hoger in Google wilt komen te staan. Bij dit onderzoek is het belangrijk om je niet alleen te richten op zoekwoorden waarmee je website nu al wordt gevonden maar om daarnaast ook te onderzoeken hoe je bezoekers kunt genereren voor relevante producten/artikelen. Tijdens een zogenaamd zoekwoordenonderzoek ga je op zoek naar deze zoekwoorden. Denk bij het onderzoek niet als een ondernemers maar als een (potentiële) klant. Hoe zou jij als klant op zoek gaan naar een bepaald product of dienst?

Tip 2: Hoger in Google door de content op je website te optimaliseren

Nu je weet op welke zoektermen je wordt gevonden kun je de content op je website gaan optimaliseren voor deze zoektermen. Wij geven je het advies om je hierbij te focussen op één zoekterm per pagina. Daarnaast dien je rekening te houden met de volgende punten:

  • Zorg ervoor dat je tekst minimaal 300 woorden lang is.
  • Plaats de zoekterm waarvoor je optimaliseert regelmatig in de tekst maar let wel op, want de zoekterm mag maximaal in 5% van de tekst voorkomen. Komt de zoekterm vaker voor dan zal Google je tekst als spam ervaren.
  • Zorg ervoor dat het zoekwoord in ieder geval in de eerste alinea voorkomt.
  • Zorg voor een passende URL met daarin eveneens het zoekwoord.
  • Maak een passende titel (H1 kop) waarin de zoekterm terugkomt.
  • Maak gebruik van tussenkopjes boven elke alinea (H2 kopjes). Verwerk in een aantal van deze tussenkopjes het zoekwoord.
  • Verwerk de zoekterm in de meta title en meta description die aan de pagina zijn gekoppeld.
  • Voorzie afbeeldingen van een alt-tag met daarin bij voorkeur het zoekwoord.

Tip 3: Maak gebruik van de Yoast SEO plugin

Wanneer jouw website is gebouwd in het Wordpress CMS systeem, dan kun je gebruik maken van de Yoast SEO plugin. Dit is een handige ondersteunende tool waarmee je onder andere de pagina titel (H1) en de meta data van een artikel of pagina kunt verbeteren voor SEO-doeleinden. De tool geeft je tijdens het vullen van een pagina direct aan hoe goed de content op de pagina scoort voor SEO-doeleinden. Daarnaast geeft de tool je ook direct tips om de content verder te optimaliseren met betrekking tot de zoekterm waarvoor je pagina is geoptimaliseerd, waardoor je hoger in Google kunt komen te staan. Wil je meer weten over de Yoast SEO plugin voor WordPress? Lees dan het volledige artikel op onze website: Yoast SEO plugin voor WordPress

Tip 4: Optimaliseer de technische aspecten van je website en kom hoger in Google te staan

Niet enkel de content en zoekwoorden zijn van belang om hoger in Google te komen staan. Ook de technische aspecten van je website spelen hierbij een rol. Zo dien je bij het bouwen/optimaliseren van je website o.a. rekening te houden met de volgende punten:
- Zorg ervoor dat je site te indexeren is voor zoekmachines
- Zorg voor een goede interne linkstructuur (hiërarchie)
- Kies voor gebruiksvriendelijke URL’s
- Zorg ervoor dat je website snel laadt
- Kies voor een domeinnaam die past bij het land waarin je actief bent zoals .nl in Nederland of .com in Engeland
- Voorkom zoveel mogelijk storingen, sitefouten en crawlfouten (404)

Tip 5: Zorg voor relevante content op je website waardoor je hoger in Google scoort

Google zoekt continu naar relevante en unieke content die aansluit bij zoekopdrachten van de gebruikers van Google. Door relevante en kwalitatief goede content te creëren en te verspreiden in de vorm van een blog of kennisartikel vergroot je de kans dat Google jouw content oppikt en gaat tonen bij relevante zoekopdrachten. Op deze manier trek je met behulp van je content (potentiele) klanten naar je website. Zorg er dus voor dat de content op je website uniek voor jouw website is geschreven en niet gekopieerd is van een andere website. Google controleert namelijk ook of de content op je pagina uniek is. Vindt Google gekopieerde content dan heeft dit een negatief effect op je positie in Google. Wil je meer informatie over hoe je met content klanten naar je website kunt trekken? Lees dan het blogartikel ‘Wat is inbound marketing’

Tip 6: Hoger in Google door links naar je website

Een ander belangrijk aspect om hoger in Google te komen staan is linkmarketing. Door middel van linkmarketing zorg je ervoor dat er zoveel mogelijk links vanuit andere websites naar jouw website worden geplaatst waardoor Google je pagina als ‘relevant’ bestempelt. Eigenlijk begint ook linkmarketing met het creëren van relevante content die je vervolgens verspreidt over het internet. Dat kan bijvoorbeeld door content aantrekkelijk te maken, zodat deze door anderen gedeeld wordt op sociale media. Je kunt ook persberichten schrijven die je naar bekende blogs en platformen stuurt, in de hoop dat zij je content overnemen en daarbij een linkje naar jouw website plaatsen. Let er hierbij wel op dat Google kijkt naar de kwaliteit van de links. Zo heeft een link op een gerenommeerde website zoals nu.nl veel meer effect dan een link op een onbekende kleine nieuwssite.

Ga aan de slag met de tips en kom hoger in Google

Met behulp van bovenstaande tips kun je de ranking van je website in Google verbeteren. Naast bovengenoemde factoren zijn er nog veel meer zaken die van invloed zijn op jouw posities in Google. Wil jij weten welke, download dan onze whitepaper: ‘Hoe creëer je content die wel leads genereert?’