Hubspot Website Migration checklist voor een naadloze migratie

Hubspot Website Migration checklist voor een naadloze migratie

Een naadloze website-migratie is cruciaal voor het behoud van organisch verkeer, zoekmachineposities en, belangrijker nog, de gebruikerservaring. Het overstappen naar HubSpot CMS is een spannende stap vooruit, maar het kan ook uitdagend zijn als je niet goed voorbereid bent.

Deze checklist zal je begeleiden door het proces van een HubSpot website-migratie, en ervoor zorgen dat je alle essentiële stappen doorloopt om een soepele overgang te garanderen.

De checklist voor HubSpot Website Migration in 9 fasen

Voor een succesvolle HubSpot Website Migration doorloop je de volgende 9 fasen. Loop de verschillende checks een-voor-een af en zorg voor een succesvolle migratie. 

Fase 1: Planning en Strategie

Doelstellingen definiëren
Bepaal duidelijke doelstellingen voor je migratie. Wat wil je bereiken met de overstap naar HubSpot?

Content auditing
Maak een inventarisatie van al je bestaande website-inhoud, inclusief pagina's, afbeeldingen, video's en downloads.

URL-structuur
Heb je nog geen goede URL-structuur? Bedenk dan een nieuwe URL-structuur voor je HubSpot-website en zorg ervoor dat deze SEO-vriendelijk is.

Fase 2: HubSpot Configuratie & Development

HubSpot account Instellen
Maak een HubSpot portal aan en configureer deze zelf of laat dit doen door een HubSpot partner.

Templates en modules
Ontwerp of selecteer HubSpot templates en modules die passen bij het design en de functionaliteit die je voor ogen hebt. Ga je voor een optimaal werkende website die qua SEO en performance boven andere websites uitsteekt? Werk dan samen met een agency zoals Vet Digital om een eigen HubSpot thema te realiseren dat naadloos aansluit op jouw wensen en behoeften.

Content providing
Zorg ervoor dat je website wordt gevuld met de juiste content. Dit kan zijn door bestaande content van je oude website over te nemen of nieuwe content te creëren op basis van zoekwoordenonderzoek of concurrentieanalyse.

Fase 3: SEO optimalisatie

Redirects
Stel redirects in van oude URL's naar nieuwe HubSpot-URL's om de SEO-waarde te behouden en 404-meldingen (foutmeldingen) te voorkomen.

Meta Tags en Alt-teksten t.b.v. SEO
Optimaliseer meta-tags, titels en alt-teksten voor zoekmachines.

Responsiviteit
Zorg ervoor dat je nieuwe HubSpot-website volledig responsief is op verschillende apparaten en browsers.

Werk je met Vet Digital samen? Dan kun je deze direct afvinken. Een website die is gemaakt door Vet Digital is namelijk altijd responsive!

Fase 4: Content optimalisatie

Content review
Bekijk je content kritisch en verbeter deze waar nodig om relevant en up-to-date te blijven. Dit noemen we content-optimalisatie. Merk je dat conversies op specifieke pagina's uitblijven? Dan kan het wellicht een goed idee zijn om hier extra aandacht aan te geven.

Fase 5: Testen en kwaliteitscontrole

Cross-browser testen
Test je website op verschillende browsers om ervoor te zorgen dat deze goed werkt op elk platform en gebruiksvriendelijk is. 

Gebruikerservaring
Vraag collega's of vrienden om je website te gebruiken en feedback te geven over de gebruikerservaring.

Accessibility

Accessibility, of webtoegankelijkheid, is belangrijk om rekening mee te houden zodat websites ook door mensen met een handicap gebruikt kunnen worden. 

Fase 6: SEO Monitoring

SEO prestaties monitoren
Houd de prestaties van je website in de gaten met behulp van SEO-tools (zoals de HubSpot SEO Scan of Semrush) en pas je strategie en content indien nodig aan.

Fase 7: Lancering

Back-up
Maak een volledige back-up van je oude website voordat je overschakelt naar HubSpot.

Het juiste moment
Plan de migratie voor een datum en tijdstip waarop de minste impact op je bezoekers wordt verwacht.

DNS Configuratie
DNS-instellingen zijn van cruciaal belang voor de online zichtbaarheid van je website. Door de juiste DNS-configuratie toe te passen kunnen bezoekers je website vinden en bereiken via het specifieke domein dat je wil gebruiken. Het correct instellen van de DNS is een fundamentele stap bij het lanceren van een succesvolle website.

Fase 8: Post-Migratie

Controleer URL's
Controleer of alle URL's correct zijn doorverwezen en geen 404-fouten opleveren. Dit kun je doen met programma’s zoals Screaming Frog.

Sitemap indienen
Stuur een bijgewerkte XML-sitemap naar zoekmachines zoals Google Search Console om hen te informeren over de veranderingen.

Analytics Instellen
Configureer Google Analytics of andere analytics-tools voor het monitoren van je nieuwe website.

Fase 9: Continuous Improvement

Continue optimalisatie
Een website is nooit klaar. Voor het beste resultaat blijf je de website continu doorontwikkelen. Dit doe je door bijvoorbeeld analyses uit te voeren, verbeteringen door te voeren en deze verbeteringen met bijvoorbeeld A/B-testen te beoordelen. Hiermee zorg je ervoor dat je website altijd goed blijft presteren, up-to-date blijft en  niet verouderd. 

Benieuwd hoe we het optimaliseren van websites bij Vet Digital aanpakken? Ontdek het via onderstaande knop.

Website-optimalisatie door Vet

Hulp nodig bij HubSpot Website Migration?

Een succesvolle HubSpot website-migratie vereist zorgvuldige planning, uitvoering en monitoring. Met deze checklist ben je goed voorbereid op een soepele overgang naar het HubSpot-platform, terwijl je de impact op je organische zoekresultaten minimaliseert. Vergeet niet dat SEO een doorlopend proces is, dus blijf je website optimaliseren en aanpassen aan veranderende behoeften en trends.

Let wel op! Het succes van een website-migratie hangt af van verschillende factoren en kan variëren afhankelijk van de complexiteit van je website en je specifieke behoeften. We raden je aan om je HubSpot Website Migration op te pakken met experts op dit gebied of het HubSpot-ondersteuningsteam om ervoor te zorgen dat je migratie soepel verloopt. Ben je benieuwd hoe we bij Vet Digital een HubSpot Website Migration aanpakken? Plan dan geheel vrijblijvend een call met Vet Digital.