In 3 stappen aan de slag met met topic clusters en pillar pages

In 3 stappen aan de slag met met topic clusters en pillar pages

firmbee-com-gcsNOsPEXfs-unsplashJe hebt veel goede content en schrijft op regelmatige basis nieuwe content. Al je blogs zijn netjes binnen de woordenlimiet en je gebruikt goede titels. Zelfs je zoekwoorden onderzoek, metadata en interne links zijn in orde. En nog blijft je organisch zoekverkeer achter. Iets werkt er niet. Dit gebeurt niet alleen jou, zelfs HubSpot  heeft een presentatie gegeven dat het kampte met dit probleem. Het heeft allemaal te maken met de manier waarop Google haar zoekresultaten rangschikt. Het hebben van goede inhoud en het kiezen van de juiste zoekwoorden zijn beide nog steeds belangrijk. Maar met zoveel online beschikbare content, wil Google nu weten of u een autoriteit bent over uw onderwerp. En de beste manier om deze autoriteit aan te tonen is door uw inhoud te structureren in pillar pages en topic clusters. In dit blog lees je hoe je met topic clusters én pillar pages dit probleem kunt overkomen.

Wat zijn pillar pages en topic clusters?

Door meer content toe te voegen aan een ongestructureerde website maak je het voor een zoekmachine alleen maar lastiger om het te vinden. In plaats van het toevoegen van content kun je beter de structuur verbeteren door met pillar pages en topic clusters te werken.

Een pillar page is een pagina die een uitgebreid overzicht biedt over een onderwerp. Een topic cluster is een verzameling onderling verbonden artikelen en pagina’s op jouw website, gecentreerd rond één overkoepelend onderwerp.

De pillar page linkt naar de content van het topic cluster, en de content van het topic cluster linkt ook weer naar de pillar page. Het resultaat is een onderling verbonden web dat de lezer een enorme meerwaarde biedt en Google duidelijk maakt dat u een autoriteit bent op het gebied van het onderwerp.

pillar page

 

Hoe organiseer ik mijn website met topic clusters en pillar pages?

Topic clusters en pillar pages gaan net zo goed over het organiseren van jouw content als over het maken van content. Om ervoor te zorgen dat je het topic centraal stelt, is het belangrijk om de volgende stappen te zetten:

1. Bedenk over welke topics je autoriteit wilt hebben
2. Schrijf een pillar page
3. Promoot en onderhoud jouw pillar page en de topic cluster content

1. Bedenk over welke topics je autoriteit wilt hebben

Ten eerste is het belangrijk om te kijken over welke topics je autoriteit wil opbouwen. Dit kun je het beste doen aan de hand van de volgende 4 stappen:

Stap 1. Bekijk jouw buyer persona’s en onderzoek waar je ze bij kunt helpen.

Kijk eens goed naar jouw buyer persona's. Vraag jezelf eens af: Welke problemen hebben zij? Waar hebben ze hulp bij nodig? Probeer vijf tot tien van deze pijnpunten te vinden waarbij jij als bedrijf kunt helpen. Vervolgens ga je kijken of je deze pijnpunten kunt onderbrengen in een paar overkoepelende thema’s. Zo ja, dan kunnen deze thema’s de basis vormen voor jouw topic clusters.

 

Stap 2. Breng topic clusters in kaart met zoekwoorden onderzoek

Vervolgens kun je deze overkoepelende thema’s gaan uitwerken door middel van zoekwoorden onderzoek. Je gaat als het ware kijken welke thema’s onder het topic cluster vallen en op welke zoekwoorden men zoekt. Je identificeert alle gebieden van het thema waar een potentiële koper iets over zou willen weten. Zorg wel dat deze thema’s groot genoeg zijn om er goede content over te kunnen schrijven.

Stap 3. Breng je huidige content onder in de topic clusters

Voordat je gaat kijken welke topic clusters je nog moet gaan aanvullen met nieuwe content is het belangrijk om te bekijken voor welke topic clusters je al (genoeg) content hebt om deze autoriteit te verkrijgen.

Stap 4. Identificeer mogelijkheden voor nieuwe content

Niet voor alle topics waar je autoriteit over wilt hebben zul je genoeg content hebben. Dit biedt mogelijkheden om over precies waar je het nodig hebt nieuwe content te schrijven in plaats van het zoveelste blog over hetzelfde topic.

 

2. Schrijf een pillar page

Nu je jouw topic clusters in kaart hebt gebracht is het belangrijk om het belangrijkste stuk te gaan schrijven: jouw pillar page. Deze webpagina geeft als een compleet overzicht van jouw topic. Zie het als een plek waar je je kunt inlezen in onderwerpen en wanneer je je wil verdiepen je door kunt klikken naar specifieke content.

Een pillar page is meer dan een extra lang blog. Naast het schrijven en plannen moet u tijd uittrekken voor het bepalen van het onderwerp, het zoeken naar trefwoorden, het controleren van de inhoud, het opschonen van interne links en het design van de pagina. Neem er dus de tijd voor!

 

3. Promoot en onderhoud jouw pillar page en de topic cluster content

Je hebt jouw topic clusters ontdekt, gevuld met content en deze uiteengezet op een pillar page. Het belangrijkste werk is gedaan, maar om er profijt van te krijgen zul je deze ook moeten promoten en moeten onderhouden. 

Het primaire doel van deze promotie zou moeten zijn om verkeer naar uw pillar page te leiden. Hoewel u misschien waardevolle cluster content hebt, wilt u uw pillar page gebruiken als autoritaire bron over een specifiek onderwerp.

Voordat u een pillar page gaat promoten, moet u uw interne links opschonen en uw website opnieuw laten crawlen door Google. Zonder deze stap zullen zoekmachines uw uitgebreide wijzigingen meteen zien - ondanks al dat harde werk!