Loyalty marketing: hoe ontwikkel je een duurzame relatie met klanten?

Loyalty marketing

loyalty marketing jouw klanten als ambassadeursHet onderhouden van een goede relatie met klanten helpt jouw organisatie zich te onderscheiden van concurrenten. In deze dynamische markt is het belangrijk om vanuit de klant te denken, zodat je een strategie kunt bedenken die jouw klanten bindt met de organisatie. Loyalty marketing speelt hierin een steeds grotere rol.

Succesvolle loyalty marketingstrategieën leiden tot betrokkenheid en interactie met klanten, waardoor zij zich loyaal naar de organisatie zullen opstellen. Hoe ontwikkel je een sterke en duurzame relatie met je klanten?

Klanten als ambassadeurs

Niets werkt zo goed als klanten die euforisch zijn over jouw producten of diensten en hier met andere mensen over praten, ofwel mond-tot-mondreclame. Deze klanten zijn als het ware ambassadeurs van jouw organisatie en dat wil je natuurlijk stimuleren. Leg daarom de focus op de klant en de juiste productbeleving. Het draait hierbij vooral om het inspelen op de emoties, waardoor de klant een goed en positief gevoel krijgt bij het kopen van een product.

Klantgegevens verzamelen

Met wifi-tracking kunnen winkels bijhouden hoe vaak klanten terugkomen en wanneer het druk is. Hoewel dit een ontwikkeling is waarover gediscussieerd wordt, denk ik dat het registreren van bepaalde gegevens kan bijdragen aan een sterke loyaliteit van klanten aan organisaties, zowel in de B2C als in de B2B-markt.

AH bonuskaart
De Albert Heijn heeft de welbekende AH bonuskaart waarmee klanten inmiddels persoonlijke aanbiedingen ontvangen. De nieuwe AH bonuskaart registreert aankopen van klanten. Hierdoor kunnen producten die de klant vaak koopt met korting worden aangeboden. Deze strategie is een goed voorbeeld van het meedenken met de klant, waardoor de betrokkenheid en loyaliteit enorm kan toenemen. Aanbiedingen op maat zijn natuurlijk veel effectiever dan algemene aanbiedingen die niet voor iedere klant relevant zijn. Dit is een voorbeeld van een aanpak in de B2C markt, maar dezelfde soort aanpak kun je natuurlijk ook toepassen in de B2B markt.

Pull versus push

Loyalty marketingstrategieën, zoals de nieuwe AH bonuskaart, zorgen ervoor dat klanten terug komen naar jouw organisatie. Loyalty strategieën zijn dus gebaseerd op een ‘pull’ benadering. Hoewel periodieke kortingsacties natuurlijk ook veel klanten trekken, is deze strategie gericht op een ‘push’ benadering en heeft dit maar een tijdelijk effect.

Voor het opzetten van een effectieve loyalty marketingstrategie dien je een lange periode uit te trekken. Onderschat dit niet. Het is een 'reis' die klanten moeten maken om loyaliteit en duurzame betrokkenheid te ontwikkelen. Prikkel daarom de emotionele band, zodat klanten een positief gevoel krijgen bij jouw organisatie.

Wil je meer weten over Inbound Marketing?

Download de whitepaper