Maak gebruik van een editorial calendar bij het bloggen

Editorial calendar

Blog_39De meeste marketeers weten inmiddels wel dat bloggen een belangrijk onderdeel is van Inbound Marketing. Ze zien in dat bloggen - over de problemen van potentiële klanten - helpt om online beter gevonden te worden en leads te genereren. Maar het wekelijks ontwikkelen van nieuwe content is een tijdrovende klus en vraagt om een nauwkeurige aanpak.

Daarom raad ik je aan om gebruik te maken van een editorial calendar. In deze kalender houd je continu alles bij omtrent het blog. Dit bespaart veel tijd en voorkomt verwarring en onduidelijkheid.

In dit artikel vertel ik waarom een editorial calendar zo waardevol is en welke onderdelen belangrijk zijn om er in op te nemen.

Vooruit plannen

De editorial calendar is voor elke zakelijke blogger een handig hulpmiddel. Niet alleen om de huidige status van een blog bij te houden, maar ook om alvast vooruit te plannen. Het is handig om blogideeën te verzamelen en deze in te plannen in de kalender. Zo weet je altijd waar je over kunt gaan schrijven en ben je in staat om een buffer van blogartikelen op te bouwen. Een buffer zorgt ervoor dat je elke week een blog kunt publiceren, ook wanneer je bijvoorbeeld (onverwachts) een drukke week hebt of met vakantie gaat.

Een tip voor het verkrijgen van blogideeën: organiseer een brainstormsessie met het sales team. Zij zitten bij (potentiële) klanten aan tafel en weten precies met welke problemen zij rondlopen. Behandel dergelijke problemen in de blogartikelen en vorm een herkenbaar beeld voor de lezer.

Efficiëntie en duidelijkheid

Door gebruik te maken van een editorial calendar bespaar je veel tijd. Het komt namelijk vaak voor dat diverse medewerkers in een bedrijf blogartikelen schrijven. Allemaal schrijven ze over hun eigen expertise en op hun eigen manier. Dit maakt het blog variërend, maar tegelijkertijd is het voor jou als marketeer, als eindverantwoordelijke, lastig om overzicht te houden. Wie schrijft nou ook alweer over welk onderwerp?

Bovendien is het voor de bloggers onderling handig om te weten waar ze over schrijven en voor wanneer hun blogartikelen staan ingepland. Niets is vervelender dan wanneer medewerkers hetzelfde onderwerp behandelen in hun blog. Je wilt namelijk een variërend blog aanbieden. Een overzichtelijke planning zorgt ervoor dat je elke week een uniek blog kunt publiceren. Dit is niet alleen belangrijk voor zoekmachine optimalisatie, maar ook voor de trouwe lezers van jouw blog.

Onderdelen editorial calendar

Nu je weet waarom een editorial calendar handig is, geef ik aan welke onderdelen essentieel zijn om op te nemen:

 • Status blog

  Geef de status van blogs aan: nog in progress of al gereed?

 • Publicatiedatum

  Zorg voor een vaste publicatiedag, zodat iedereen weet wanneer zijn of haar blog af moet zijn.

 • Schrijver

  Geef duidelijk aan wie over welk onderwerp schrijft en voorkom dubbele blogartikelen of verwarring.

 • Buyer persona

  Het is belangrijk dat elke buyer persona op het blog aan bod komt. Zo creëer je een breed blog waar voor ieder wat wils te lezen is.

 • Keyword

  Om een blog goed vindbaar te maken in zoekmachines is het belangrijk om een kansrijk keyword toe te voegen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Keyword Tool van Google Adwords.

 • Titel

  Verwerk het keyword in de titel en zet deze ook in de editorial calendar. Zo kun je op elk moment een blog weer makkelijk terugvinden.

 • Bron (eventueel)

  Het komt vaak voor dat er bij het schrijven van een blog een bron wordt gebruikt. Voeg deze ook toe aan de kalender, zodat je altijd de bron kunt achterhalen.

Een editorial calendar is eenvoudig met Excel op te stellen. Ga er gauw mee aan de slag en doe er je voordeel mee! 

Wil je graag meer lezen over Inbound Marketing? Download dan onderstaand whitepaper!

Fotocredit