Marketing voor MKB: zo doe je meer met minder [6 tips]

marketing voor MKB

marketing voor mkbAls (beginnende) MKB ondernemer draait het vaak om keuzes maken. Je moet het tenslotte doen met midden-kleine budgetten. Je wil je budget dan ook zo goed mogelijk investeren. Het liefst in dingen die je bedrijf doen laten groeien. Vaak staat marketing dan hoog op het prioriteitenlijstje. Niet zo gek ook, want mits goed ingezet, kan marketing je nieuwe leads en verkopen opleveren. De kunst is natuurlijk om zoveel mogelijk effectieve marketingactiviteiten uit te voeren, tegen zo laag mogelijke kosten. Hoe zet je je marketingbudget slim in? In dit blogartikel vertel ik hoe je als kleine organisatie meer doet met minder. Ik geef 6 tips voor marketing voor MKB.

Maak je doelgroep niet te breed

Veel bedrijven denken dat om meer successen te behalen, ze maar gewoon heel veel mensen moeten bereiken. Maar heel veel mensen bereiken is in de marketingwereld vaak ook heel duur. Denk maar eens aan grote sponsorcontracten met sportclubs of primetime televisiereclames. Bovendien is het vaak zo dat als je een hele grote groep mensen wil aanspreken met een zo algemeen mogelijke boodschap, je uiteindelijk helemaal niemand aanspreekt. Daarom wil ik kleine bedrijven op het hart drukken om vooral keuzes te durven maken. Wie is nou écht je ideale klant? Welke functie heeft die persoon, in welke branche zit hij of zij en hoe groot is de organisatie? Door één hele specifieke doelgroep te kiezen, kun je je marketingactiviteiten ook heel specifiek toespitsen op die doelgroep. Dan bereik je misschien wel minder mensen, maar wel precies de goede mensen. Zo weet je zeker dat je marketingbudget nuttig wordt besteed.

Laat de computer het werk doen

Als er iets duur is in een bedrijf dan zijn het wel de personeelskosten. Veel bedrijven zijn bang dat ze voor een uitgebreidere marketingstrategie veel extra mankracht nodig hebben. Maar we leven in een tijd van super slimme software, dus waarom zou je de computer niet het werk laten doen? Met marketing automation software kun je je online marketingactiviteiten automatiseren. Plan social media van tevoren in, laat mails automatisch uitsturen en herken in één oogopslag de meest interessante leads. Met de juiste software kun je je marketingprocessen optimaliseren en de effectiviteit van je marketingacties verhogen. Zo haal je dus meer uit je marketingactiviteiten, zonder dat je daarvoor een tienkoppig marketingteam hoeft samen te stellen.

Denk in afgebakende campagnes

De mogelijkheden van moderne marketing zijn eindeloos, maar hier schuilt ook gelijk het gevaar. Sommige bedrijven willen meteen al hun diensten of producten uitgebreid promoten. Maar voor je dat allemaal opgezet hebt is je budget alweer bijna op. Ik raad je dan ook aan om te denken in afgebakende campagnes waarin je focust op één onderwerp. Kies één van je producten of diensten en creëer hier een campagne van drie tot zes maanden omheen. Binnen deze campagne schrijf je een aantal blogs waarbij je een relevant kennisdocument aanbiedt. De blogs promoot je bij de doelgroep via social media, eventueel aangevuld met betaalde advertenties. In zo’n campagne kun je dingen uitproberen om te zien wat werkt en wat niet. Deze best practices gebruik je vervolgens voor het opzetten van nieuwe campagnes. Zo bouw je geleidelijk aan een set van effectieve campagnes om al jouw producten of diensten te promoten. Een veilige investering dus!

Doe meer met dezelfde content

Content is nog altijd één van de essentiële elementen in een moderne marketing aanpak. Maar niet elke organisatie heeft het budget om aan de lopende band nieuwe content te produceren. Gelukkig draait het bij content marketing steeds meer om kwaliteit in plaats van kwantiteit. Focus je tijd en resources dus op enkele goede content stukken. Vervolgens kun je op basis hiervan meer content creëren. Zo kun je uit een whitepaper makkelijk een aantal blogs destilleren. Deze blogs kun je weer transformeren tot video’s. Houdt een webinar over het whitepaper onderwerp en maak vervolgens een Q&A op basis van de vragen die je in het webinar krijgt. Zo haal je het maximale uit je beste content stukken.

Focus op owned media en organisch verkeer

Veel bedrijven zijn geneigd om voor de ‘quick wins’ te gaan. Ze willen gewoon snel veel bezoekers op hun website krijgen. In online marketingland kom je dan al snel uit op betaald adverteren. Want inderdaad, met behulp van paid media zoals LinkedIn advertising of AdWords kun je veel traffic genereren. Afhankelijk van de keywords en het aantal clicks kunnen de kosten echter ook hoog oplopen. En als je die geldkraan dichtdraait, gebeurt er ook meteen helemaal niks meer. Ik raad kleinere bedrijven dan ook aan om in eerste instantie te investeren in owned media zoals de eigen social media kanalen en de website. Zorg voor een goede contentstrategie, met SEO webteksten en relevante blogs en whitepapers. Zo zorg je ervoor dat je hoger komt in de Google rankings en je meer organisch websiteverkeer genereert. Ja, deze strategie zal pas op langere termijn zijn vruchten afwerpen. Maar als de content eenmaal staat, kun je er ook heel lang profijt van hebben. Een goede blog kan makkelijk vijf jaar na publicatie nog leads genereren. Door te focussen op owned in plaats van paid media bespaar je op lange termijn dus veel kosten.

Schakel hulp in

Om het meeste uit je marketingbudget te halen, moet je op de hoogte zijn van de modernste technieken en best practices. Maar als drukke ondernemer heb je waarschijnlijk wel wat anders aan je hoofd dan je inlezen in de nieuwste marketingtechnieken. Het kan dan slim zijn om hulp in te schakelen van een marketingbureau. Hun kennis is altijd up to date en bovendien hebben ze tal van best practices kunnen halen uit eerdere projecten. Voorkom dus dat je budget verspilt door zelf maar wat aan te modderen en schakel gerichte hulp in van de experts.

Wil je meer weten over Inbound Marketing?

Download de whitepaper