Waarom is linkbuilding belangrijk voor SEO?

Waarom is linkbuilding belangrijk voor SEO?

Waarom is linkbuilding belangrijk voor SEO?Google probeert zoekers altijd zo relevant mogelijke zoekresultaten aan te bieden. Hierdoor geeft de zoekmachine aan hoe interessant andere mensen denken dat jouw content is. Dit meet Google voornamelijk door backlinks. Backlinks zijn links die afkomstig zijn van andere websites en refereren naar jouw website. Een backlink is een signaal aan Google dat de website een bron van hoge kwaliteit is waar mensen naar willen verwijzen. Zowel de kwaliteit als de kwantiteit van backlinks is belangrijk, dus:

Meer backlinks + hogere kwaliteit backlinks = hogere ranking in zoekresultaten.

In dit blog lees je wat linkbuilding is, hoe je het toepast en wat er allemaal bij komt kijken.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is het proces waarbij je mensen handmatig aanmoedigt om vanuit hun website te refereren naar jouw website. Door de jaren heen is het steeds moeilijker geworden om gelinkt te worden op andere pagina’s. Voor content met informatie lukt dit nog wel, maar voor bijvoorbeeld productpagina’s is het veel lastiger. De sleutel tot effectieve linkbuilding is om, naast het creëren van geweldige inhoud, handmatig links op te bouwen.

 

Hoeveel links heeft je content nodig om op pagina één te komen?

Om op pagina 1 te ranken heb je net zo veel backlinks nodig als de andere resultaten op pagina 1 hebben. Het is dus belangrijk om te weten hoeveel backlinks deze pagina’s hebben:

1. Bepaal op welk zoekresultaat je wil ranken
2. Bekijk de resultaten van dit zoekresultaat in Google
3. Haal deze pagina’s door een link-checking tool heen
4. Bereken het gemiddeld aantal backlinks van deze pagina’s


Welke content ga ik gebruiken om hoog te ranken?

Naast goede links te krijgen, moet de content ook aansluiten bij het onderwerp. Bekijk de pagina’s die je in de vorige stap bent tegengekomen en kijk welke overlappende soorten content gebruikt zijn. Het is hierbij niet nodig om erg af te wijken. In SEO werkt het vaak het beste als je hetzelfde doet als de huidige top zoekresultaten.

 

Waarom zijn relaties belangrijk in linkbuilding?

“Hoe schaal ik mijn linkbuilding op?” Dit is een vraag waar mensen die link building proberen op te zetten vaak tegenaan lopen. Uiteindelijk kom je altijd uit bij het opbouwen van relaties. Relaties hebben alles te doen met het maken van links. Link building gaat over het zorgvuldig en tactisch bouwen aan zinvolle relaties met de juiste mensen die kunnen en willen linken naar jouw website. Het opbouwen van relaties moet altijd beginnen met het leveren van waarde aan de persoon waar je een link van wilt.

 

Hoe scoor je op dit moment op het gebied van relatiemanagement?

Om een antwoord te krijgen op deze vraag, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

● Welke relaties heb je op dit moment met bijvoorbeeld journalisten, bloggers, influencers en anderen die eventueel naar jouw site willen linken?
● Met welke interessante personen zou je zo’n relatie willen hebben?
● Welke waarde kun je aan deze interessante personen bieden om een relatie mee aan te gaan?