Het belang van organisch webverkeer voor jouw B2B marketingcampagne

organisch webverkeer voor jouw B2B marketingcampagne

Het aantal website bezoekers is één van de statistieken die  B2B ondernemers gebruiken om het succes van hun marketingactiviteiten te bepalen. Als moderne marketeer ben je daarom voornamelijk bezig met manieren bedenken om meer bezoekers te genereren en hen naar de juiste pagina’s te leiden. Logisch, want meer bezoekers op bepaalde pagina’s kan leiden tot meer interessante leads voor je sales collega’s en dus groei van het bedrijf. Maar terwijl jij met je collega’s en/of externen catchy marketingcampagnes bedenkt en uitvoert, vergeet je misschien wel een hele belangrijke bron van structureel marketingsucces: organisch websiteverkeer. Het ‘campagne-denken’ leidt ongetwijfeld tot snelle marketingresultaten, maar wat doet het op de lange termijn? In dit blog vertel ik je over het belang van organisch webverkeer voor het succes van jouw B2B marketingcampagne.

De gemiddelde B2B campagne

Iedere marketeer weet dat het genereren van meer organisch webverkeer een marathon is en geen sprint. Toch wordt een marketingcampagne vaak als sprint ingericht: een landingspagina met een laagdrempelig aanbod (bijvoorbeeld een gratis telefonisch advies), een aantal advertentiecampagnes om het verkeer naar die pagina te boosten, een mailing naar de database vol potentiële en bestaande klanten en misschien wat CTA’s op de website om bezoekers naar die pagina te leiden.

Herken je dit beeld? Dan ben je een belangrijk onderdeel vergeten: de lange termijn. Want dat advertentiebudget raakt binnenkort op, je kunt je contacten niet eindeloos dezelfde boodschap blijven mailen en bovendien staat de volgende campagne alweer voor de deur dus worden die CTA’s snel vervangen. Als dit het niet helemaal is, hoe ziet de ideale B2B campagne er dan wel uit? 

De ideale B2B marketingcampagne

De belangrijkste vraag bij het inrichten van je volgende campagne is: waarom stellen we campagnes op een bepaalde manier samen? Als we het gedrag van de gemiddelde zakelijke koper volgen, zou een campagne volledig afgestemd moeten zijn op de drie fasen die hij tijdens zijn aankoopcyclus doorloopt: awareness, consideration en decision. Dat houdt in het kort het volgende in:

    • Awareness: je probeert bezoekers aan te trekken met content die inspeelt op de eerste vragen rondom het zakelijke probleem van de klant.
    • Consideration: je wilt interessante bezoekers (die passen in jouw ideale klantprofiel) informeren met content die diverse oplossingen aandraagt voor het probleem.
    • Decision: je probeert de inmiddels wat beter geïnformeerde bezoeker te overtuigen dat jij de juiste aanbieder bent om het probleem voor hem op te lossen.

Dit klinkt heel simpel en het lijkt alsof je maar drie content items nodig hebt om alle vragen van jouw potentiële klant te beantwoorden en hem te overtuigen met jou zaken te doen, maar de werkelijkheid ligt wat complexer. Wil je daar meer over weten? Lees dan eerst het blog van Meike over het inrichten van een moderne marketingcampagne. Ik laat je nu graag zien wat het belang van organisch webverkeer is om jouw campagne tot een succes te maken.

De rol van organisch verkeer in jouw campagne

Om voor een structurele stroom organisch webverkeer te zorgen, moet je goed geoptimaliseerde websitepagina’s aan je website toevoegen. Dit kunnen product- of dienstpagina’s zijn, maar meestal doen zakelijke blogs het echte werk. Daarin richt jij je namelijk op die awareness fase van je ideale klant.

Deze fase biedt in principe veel inspiratie om je content op te baseren. Die content ontstaat niet zomaar, daar moet je degelijk onderzoek voor uitvoeren. Bijvoorbeeld over wat jouw ideale klant bezighoudt, welke vragen hij heeft maar ook hoe hij zoektermen zou formuleren als hij naar antwoord op zijn vragen zoekt. Zo ontstaan relevante, waardevolle en goed vindbare blogs, long-form artikelen, infographics en misschien wel video’s die - ook als de betaalde advertenties stoppen - structureel website bezoekers opleveren.

Dat betekent dat je ook maanden en jaren na de officiële beëindiging van de campagne, gewoon nog bezoekers en leads kunt genereren met de toen gepubliceerde content. Zo lang je er maar voor zorgt dat de informatie up-to-date blijft (of tijdloos is) en blijft aansluiten op de zakelijke problemen van jouw ideale klant.

Koester deze waardevolle bron

Vind je het aandeel organisch zoekverkeer op dit moment tegenvallen op jullie website? Onderwerp je bestaande pagina’s dan eerst eens aan een kritische SEO-analyse. Zodra die basis goed is, kun je je website gaan uitbreiden met waardevolle, relevante en geoptimaliseerde webpagina’s zoals blogs en blijf je continu kritisch kijken naar hun vindbaarheid en inhoud. Zo zorg je dat het organische verkeer op jouw website (op den duur!) een belangrijk, structureel aandeel krijgt in de marketingresultaten. Realiseer je daarbij dat het vaak slechts een handvol héél goed bezochte pagina’s is die voor dit succes zorgt. 

Zonder goede content, geen organisch webverkeer

De boodschap van mijn blog mag duidelijk zijn: organisch webverkeer is belangrijk voor je marketing succes op langere termijn en zonder goede content, geen organisch webverkeer. Weet je niet waar je moet beginnen met het creëren van content of welke content items bij welke fase van de buyers journey passen? Lees dan onze e-book over alle puzzelstukken van de moderne content marketingstrategie en je gaat goed voorbereid aan de slag met jouw volgende campagne.