Welk CMS kiezen: bepaal welk CMS bij jouw organisatie past

welk cms kiezen

Het kiezen van een contentmanagementsysteem (CMS) is van essentieel belang om je website optimaal te kunnen inrichten, onderhouden én goed te laten presteren. Maar waar begin je als je een CMS gaat kiezen?

In deze blog helpen wij je op weg en laten we je zien waarmee je rekening moet houden.

 

Uit welke soorten CMS’en kun je kiezen?

Er bestaan verschillende soorten CMS’en. Zo heb je open-sourcesystemen en closed-sourcesystemen, maar ook digital experience platforms waar een CMS deel van uitmaakt en headless CMS waarmee je eigen experience stack kan creëren. Welk type CMS de beste oplossing voor jou biedt, hangt af van je websitedoelen.

Welke criteria zijn belangrijk voor jouw websitedoelen?

Is je website onderdeel van je core-business en is functionaliteit heel erg belangrijk? Of dient je website meer als een visitekaartje en moet het er vooral gelikt uit zien? Moet er een shop met een betaalsysteem aan je website gekoppeld worden? Of wil je vooral veel content op een overzichtelijke manier delen? Dit zijn slechts enkele voorbeelden waar je aan moet denken als je een CMS gaat kiezen. De belangrijkste vraag die je hierbij moet stellen is: “Welk doel wil ik bereiken met mijn website?”. Wij hebben een drietal criteria geformuleerd die jou verder helpen bij het kiezen van je CMS.

Criterium 1: gebruiksgemak

Hoe makkelijk moet het CMS in gebruik zijn? Is het bijvoorbeeld belangrijk dat het intuïtief werkt, zodat marketeers en communicatiemedewerkers er makkelijk in kunnen werken? Of is het voldoende als developers ermee uit de voeten kunnen?

Criterium 2: architectuur

Wil je graag ontzorgd worden en wil je dat je CRM, Marketing- en Sales Automation, Analytics en Service naadloos aansluit op je CMS? Dan is het verstandig om te kiezen voor een Experience Platform zoals HubSpot. Hiermee kan je gebruikmaken van alle HubSpot Hubs om de gebruikerservaring op je website optimaal in te richten én je website goed te laten converteren. 

Heb je liever de vrijheid om te kiezen tussen allerlei verschillende tools van verschillende aanbieders? Dan kun je kiezen voor een headless CMS om zo je eigen stack op te bouwen. Wil je graag met HubSpot aan de slag maar toch ook eigen tools gebruiken? Dat kan natuurlijk ook! Met de Integration Hub en integraties op maat kun je CMS Hub koppelen aan de door jou gewenste tools.

Welk CMS kiezen: betekenis CMS

Daarnaast kun je kiezen tussen een closed source- en een open source oplossing. Open source oplossingen zijn vaak qua kosten een stuk gunstiger, maar daarbij ben je wel zelf verantwoordelijk voor de veiligheid en het functioneren van je website. Je bent dus vrijwel altijd afhankelijk van ontwikkelaars om je website goed draaiende te houden. Een groot voordeel bij een open source CMS is dat er zeeën aan functionaliteiten in de vorm van plug-in’s beschikbaar zijn. Dit komt doordat de broncode vrij te gebruiken is voor iedereen en dus ook iedereen functionaliteit ervoor kan ontwikkelen.

Bij een closed source systeem is de broncode niet vrij te gebruiken en betaal je voor het gebruik van het CMS (HubSpot daarentegen heeft als closed source systeem wel een gratis basisoptie voor het CMS!). Een groot voordeel van een closed source systeem is de ontzorging. Je hebt vaak een goede support waar je op kan terugvallen zonder dat je direct zelf een ontwikkelaar hoeft in te schakelen én je bent niet zelf verantwoordelijk voor de veiligheid en het functioneren van je website. Is er bijvoorbeeld een bug op je website? Dan kun je contact opnemen met de aanbieder van je CMS om dit op te lossen.

Criterium 3: budget

Bij het kiezen van een CMS moet je natuurlijk ook rekening houden met het beschikbare budget. Zo heb je gratis systemen, maar ook systemen die flink in de maandelijkse kosten kunnen lopen. Belangrijk hierbij is om te beslissen hoeveel je maximaal kwijt wil zijn per maand én welke mate van ontzorging je wil hebben.

Wil je bijvoorbeeld je hosting apart regelen of je hosting inclusief bij het CMS dat je afneemt? Wil je een goede support hebben of toch liever zelf een ontwikkelaar inschakelen wanneer nodig? Aan de hand daarvan kun je kiezen voor een CMS of een specifiek pakket bij een CMS aanbieder. Bij CMS Hub van HubSpot heb je bijvoorbeeld uiteenlopende pakketten, beginnende bij de gratis versie uiteenlopend tot een enterprise pakket.

Hulp nodig bij een CMS kiezen?

Staat het CMS van HubSpot op jouw optielijst? Lees meer informatie over de CMS Hub op onze website of plan een vrijblijvend gesprek met ons in. We vertellen je namelijk graag meer over de gebruiksvriendelijke CMS Hub.